Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Štátny tajomník Klus vyvracia fámy: Slováci nepotrebujú pri prekročení hraníc rakúsky test

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Sasa Kavic)

BRATISLAVA – Správy o požiadavkách na výhradne "rakúsky test", ktorým sa od stredy majú preukázať pendleri prekračujúci slovensko-rakúske hranice, by nemali byť presné. Na sociálnej sieti to s odvolaním sa na informácie z rakúskeho veľvyslanectva v Bratislave i partnerov Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR vo Viedni uviedol štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS). Priznáva však, že obava z presadzovania takejto podmienky v praxi existuje.

"Dostal som stovky otázok s kópiou informácie od rakúskej strany vyžadujúcej výhradne 'rakúsky test', avšak podľa informácií z rakúskeho veľvyslanectva aj našich kolegov z Viedne tieto informácie nie sú presné. Kde je pravda, sa asi dozvieme až z aplikačnej praxe," uviedol Klus a uistil, že MZVEZ využije všetky možnosti, aby pôvodne sľúbené akceptovanie slovenských testov bolo zachované. Pre aktuálne informácie odporúčal sledovať web rezortu diplomacie.

Vzhľadom na nepriaznivý vývoj pandemickej situácie ochorenia COVID-19 v Českej republike a na Slovensku pristúpilo Rakúsko od 9. januára 2021 k sprísneniu kontrol na svojich hraničných priechodoch s týmito susednými krajinami. Prekračovať hranicu bude možné výlučne na oficiálnych hraničných priechodoch, pričom je možné dočasné uzatvorenie malých lokálnych priechodov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Cestujúci, ak sa chcú vyhnúť karanténe, musia sa preukázať negatívnym RT-PCR alebo antigénovým testom (s potvrdeným tlačivom v angličtine alebo nemčine) nie starším ako sedem dní. Táto povinnosť platí od stredy aj pre pendlerov. Zároveň sa musia aspoň raz za týždeň registrovať cez online formulár.

Viac o téme: Test HranicePandémiaSlovenskoRakúskoKoronavírusPendleri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu