Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Na Slovensko udrie arktická zima: Zo dňa na deň sa rapídne ochladí! Potom príde niečo ešte horšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Počasie sa v najbližších dňoch výrazne zmení. V druhej polovici týždňa k nám dorazí arktická zima. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) okrem rapídneho poklesu teplôt očakávajú aj fujavicu.

PREDPOVEĎ Slováci už majú plné zuby nevýraznej zimy: Pozor, koncom týždňa príde ZVRAT!

Počas pondelka treba rátať s intenzívnym dažďom aj s poľadovicou, a to vo viacerých častiach Slovenska. „Vzhľadom na očakávané vyššie množstvo zrážok sa lokálne bude tvoriť silná ľadovica, predovšetkým v severnej polovici územia, kde môže vzniknúť hrubá vrstva ľadu. Súčasne vyššie množstvo dažďa môže ojedinele vyvolať aj stupne povodňovej aktivity,“ upozornili meteorológovia.

Predpokladané množstvo zrážok za 24 hodín z viacerých predpovedných modelov
Zobraziť galériu (5)
Predpokladané množstvo zrážok za 24 hodín z viacerých predpovedných modelov  (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ na sociálnej sieti už informoval, že nočný dážď dvíha hladiny riek. „Na tokoch prevláda výrazný vzostup, v povodí Myjavy, hornej Nitry horného a stredného Váhu a dolného Hrona aj s prekročením stupňov povodňovej aktivity. V hornej časti slovenského úseku Moravy je hladina po kulminácii v poklese. V dolnej časti slovenského úseku Moravy je mierny vzostup až vzostup vodných hladín z dotekania. Na Latorici a hornom Laborci je mierny vzostup. Aktuálne /8.2 k 9:45/ je  stupeň povodňovej aktivity dosiahnutý alebo prekročený na 16 staniciach,“ spresnili meteorológovia.

Na Slovensko udrie arktická
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

V ďalších dňoch sa podľa nich budú prehlbovať plytké tlakové níže, ktoré budú postupovať smerom na východ až severovýchod. „Súčasne začne nad Škandináviou v studenom vzduchu mohutnieť tlaková výš, ktorá významne ovplyvní vývoj poveternostnej situácie v Európe najmä v druhej polovici budúceho týždňa,“ načrtli odborníci.

Vo štvrtok nastane zvrat

Kým v utorok a v stredu bude Slovensko ešte v relatívne teplejšej vzduchovej hmote a teplota vystúpi na -1 až 4, na juhozápade aj okolo 6 stupňov, vo štvrtok sa situácia začne citeľne meniť. Podľa SHMÚ začne prenikať do našej oblasti studený, pôvodom arktický vzduch. „V priebehu niekoľkých hodín sa ochladí o približne 10, na horách aj o 15 °C, a v priebehu dňa sa bude ďalej ochladzovať. Teplota postupne klesne pod nulu na celom území, pričom na severe bude aj pod -10 °C,“ uviedli meteorológovia s tým, že bude aj silno veterno, kvôli čomu bude na pocit výrazne chladnejšie.

 Predpoveď teploty vo výške 2 m nad povrchom a vetra vo výške 10 m nad povrchom z modelu ECMWF
Zobraziť galériu (5)
Predpoveď teploty vo výške 2 m nad povrchom a vetra vo výške 10 m nad povrchom z modelu ECMWF  (Zdroj: SHMÚ)

Tlaková níž súčasne prinesie aj zrážky, ktoré sa z dažďových postupne zmenia na snehové a vplyvom vetra sa budú tvoriť početné snehové jazyky a záveje. „Zatiaľ však nie je úplne isté, koľko zrážok v tento deň spadne, a taktiež pomer dažďa a snehu pri prechode do tuhého skupenstva, čo sa bude dať presnejšie určiť v ďalších dňoch. Stále je možný aj scenár, ktorý okrem výrazného ochladenia prinesie aj snehovú kalamitu,“ vystríhajú odborníci z hydrometeorologického ústavu.

Záver týždňa v arktickom vzduchu

V nasledujúcich dňoch bude do našej oblasti pokračovať prílev studeného arktického vzduchu. Meteorológovia očakávajú premenlivú, na severe a východe až veľkú oblačnosť a na viacerých miestach snehové prehánky, pričom na severe hrozí aj trvalejšie sneženie.

Na pocit bude naďalej veľmi chladno. „Pri pretrvávajúcom severnom vetre teplota vystúpi väčšinou na -8 až -2, pričom na severe sa vyskytnú aj arktické dni, teda teplota tam počas dňa nevystúpi nad -10 °C,“ skonštatoval SHMÚ. Ako zdôraznil, vplyvom vetra sa aj naďalej budú tvoriť snehové jazyky alebo záveje. „V noci teplota poklesne väčšinou na -13 až -18, ojedinele aj menej, na juhu bude miestami okolo -10 °C.“

Na výraznejšie oteplenie zabudnite

Meteorológovia vychádzajúci z ansámblových predpovedí ani začiatkom budúceho týždňa neočakávajú výraznejšie oteplenie. Skôr naopak. „S vysokou pravdepodobnosťou u nás bude pretrvávať studené severovýchodné až severné prúdenie arktického vzduchu, ktorého prílev môže ešte aj zosilnieť. Zima 2020/21 teda vyvrcholí v druhej, prípadne tretej, februárovej dekáde,“ načrtli odborníci.

Viac o téme: PredpoveďOchladeniePočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu