Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pozor na poľadovicu aj silný dážď: Hasiči zasahujú pri popadaných stromoch a dopravných nehodách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - S intenzívnym dažďom aj s poľadovicou treba počas pondelka rátať na viacerých častiach Slovenska. Na svojom webe na to upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý preto vydal výstrahy prvého a druhého stupňa.

Výstraha druhého stupňa pred silným dažďom platí pre okres Liptovský Mikuláš. Meteorológovia očakávajú výskyt dažďa s celkovým úhrnom zrážok 40 až 60 milimetrov. Výstraha platí do 15. hodiny. Pre všetky ostatné kraje, s výnimkou juhozápadu krajiny, platí výstraha prvého stupňa pred dažďom.

Rovnako si treba dávať pozor aj na poľadovicu. Pre Žilinský, Banskobystrický, Košický, Trnavský a Prešovský kraj platí výstraha druhého stupňa.

Meteorologické výstrahy na pondelok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vodičov na cestách potrápi silný dážď či poľadovica. V severnej polovici stredného a miestami na východnom Slovensku padá mrznúce mrholenie, hrozí tak zvýšené riziko vzniku poľadovice. Na svojej webovej stránke na to upozorňuje Slovenská správa ciest. 

Pred poľadovicou SSC varuje na obchvate Svidníka, úsek cesty R4. Je aj na cestách východného Slovenska, v oblastiach Kysuce a Orava, v okresoch Ružomberok, Liptovský Mikuláš a na horských priechodoch Branisko, Vernár, Pusté Pole, Klenov, Štós a Huty. Časti ciest v úseku Liptovská Teplička - Vikartovce a v úseku Štrba - Šuňava sú pre silnú poľadovicu uzatvorené.


Najlepšiu predpoveď počasia nájdete na predpovede.sk


Silný dážď s dohľadnosťou do 100 metrov sa vyskytuje v oblastiach Čertovice, Banskej Štiavnice, Žiaru nad Hronom, Nitry, Trnavy a medzi Košicami a hranicami s Maďarskom. Všetky sledované diaľničné úseky sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý.

Hasiči zasahujú pri popadaných stromoch a dopravných nehodách

Hasiči momentálne zasahujú pri popadaných stromoch a dopravných nehodách v súvislosti so silnou poľadovicou. "Máme približne do desať výjazdov v kraji. Je možné, že k spadnutiu stromov došlo následkom ľadovej vrstvy," uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Ako informuje polícia na sociálnej sieti, silná poľadovica komplikuje dopravu v celom kraji. "Evidujeme množstvo kolíznych situácií. Vodičov žiadame o maximálnu opatrnosť, obozretnosť a prispôsobenie rýchlosti pri jazde motorovými vozidlami," uvádza polícia a vyzýva i chodcov na zvýšenú opatrnosť, keďže na chodníkoch a schodoch je súvislá vrstva ľadu.

Zjazdnosť ciest komplikuje poľadovica

Na cestách Košického samosprávneho kraja sa od nedele tvorí poľadovica, na niektorých úsekoch ciest platia naďalej dopravné obmedzenia. V okrese Spišská Nová ves robia problémy aj padajúce stromy. "Konkrétne na ceste II/546 Hnilíčk – Švedlár spadlo na cestu niekoľko stromov, ktoré už odstraňujúci hasiči. Cesta je prejazdná, no treba na nej zvýšiť pozornosť. V obci Hnilčík spadol na cestu elektrický stĺp, dopravu tu riadi polícia," uviedla hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Aktuálne sa poľadovica stále tvorí na cestách II. a III. triedy v okrese Spišská Nová Ves, Gelnica a Košice-okolie. Cesty v Košickom kraji sú mokré, lokálne sa na nich môže tvoriť aj poľadovica či kašovitý sneh. V teréne sú naďalej všetky mechanizmy krajskej správy ciest, ktoré pracujú na zjazdnosti ciest.

Pozor na poľadovicu aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Obojstranný zákaz vjazdu pre nákladné autá nad 3,5 tony platí od nedele na ceste I/16 medzi obcami Dobšiná a Dobšinská ľadová jaskyňa. Cesta medzi Smižanmi a Spišským Štvrtkom je už aktuálne prejazdná, rovnako je prejazdný aj Folkmársky kopec. V okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica a Košice-okolie je vyhlásený I. situačný stupeň, na cestách II. a III. triedy sa môže naďalej tvoriť poľadovica. Horské priechody Soroška a Dargov sú prejazdné, vodičov však cestári upozorňujú, aby prispôsobili jazdu stavu vozovky.

"Správa ciest Košického samosprávneho kraja od nedele posypala 470 kilometrov ciest a minula takmer 900 ton posypového materiálu. Krajskí cestári absolvovali 178 výjazdov, najhoršia situácia bola na Spiši, kde na celom území okresov Spišská Nová Ves a Gelnica spôsoboval problémy mrznúci dážď. Pre poľadovicu mali problém dostať sa na niektoré úseky aj mechanizmy Správy ciest KSK," doplnila Terezková. Keďže posypovú soľ zmýval dážď, cestári mohli na niektorých úsekoch aplikovať iba inertný materiál.

Viac o téme: PočasiePoľadovicaDážďVodičiVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu