Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Plénum odmietlo Pellegriniho návrh na skrátenie volebného obdobia a na predčasné voľby

(Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Volebné obdobie Národnej rady (NR) SR sa skracovať nebude, poslanci v piatok odmietli ústavný návrh zákona z dielne nezaradených poslancov okolo Petra Pellegriniho. Predkladatelia chceli návrhom dosiahnuť predčasné voľby v septembri 2021. Riešiť tak chceli krízovú situáciu, v ktorej podľa nich zlyhala vláda i parlamentná väčšina, ktorá má vládu kontrolovať a korigovať jej činnosť. Za prijatie zákona bolo 39 poslancov zo 117 prítomných, proti boli 76, dvaja nehlasovali.

V návrhu argumentovali nezaradení poslanci tým, že kabinet Igora Matoviča (OĽANO) podcenil pandémiu nového koronavírusu. Ocenili rázny postup vlády v prvej vlne pandémie, no v druhej vlne podľa nich zlyhala. "Výsledkom ich amatérskeho pôsobenia je absolútny chaos v opatreniach, ktoré sa účelovo menia zo dňa na deň či z hodiny na hodinu. Ľudia v nich dávno stratili prehľad a nechápu ich zmysel," uviedli v dôvodovej správe. Spomenuli tiež osobnú pomstychtivosť premiéra voči konkrétnym segmentom hospodárstva či rezortom riadeným SaS. Vládu kritizovali aj za to, že premrhala letné obdobie na prípravu opatrení. Premiér podľa nich spochybňuje aj rozhodnutia odborníkov a politicky do nich zasahuje.

Tvrdili, že za súčasný stav, keď na Slovensku kolabujú nemocnice a denne umierajú ľudia, je politicky zodpovedná vláda. Dodali, že vládna koalícia nezvládla zdravotnícku, ale ani ekonomickú a fiškálnu oblasť boja s pandémiou. Okrem boja s pandémiou vláda podľa poslancov zlyhala aj v ďalších oblastiach, napríklad v sociálnej. Hovorili aj o porušovaní predvolebných sľubov vládnych strán v oblasti transparentnosti.

Viac o téme: Predčasné voľbyPlénum volebné obdobie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu