Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ceny cigariet o pár dní výrazne vzrastú: Lacnejšie balenia pôjdu na dračku, varuje tabaková firma

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Cigarety zdražejú. Od 1. februára totiž začína platiť nová zvýšená spotrebná daň na tabakové výrobky. Lacnejšie balenia sa síce ešte môžu dopredávať, no podľa Martina Jaroša z tabakovej spoločnosti JTI Slovak Republic sa minú veľmi rýchlo.

Fajčiari si od februára budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka. Ceny cigariet totiž výrazne vzrastú. Manažér pre vzťahy s verejnosťou a komunikáciu spoločnosti JTI Slovak Republic Martin Jaroš upozorňuje, že síce sa predlžuje termín dopredaja cigariet so starými kontrolnými známkami, a teda nižšou cenou, no tá platí len do vypredania zásob. „Záujem pritom bude zrejme veľký,“ predpokladá Jaroš. Podľa neho sa cigarety s nižšou cenou dopredajú v priebehu februára.

Cigarety
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Už dnes tvorí daň v prípade cigariet a tabaku na ich vlastnoručné zhotovenie podstatnú časť ich ceny. Preto možno očakávať, že sa vyššia daň do konečnej ceny premietne v plnej miere. Zároveň rastú aj výrobné náklady producentov. Tie sú spojené nielen s cenou materiálu, ale aj novými regulačnými povinnosťami – vysledovateľnosť či označovanie jednorazových plastov,“ skonštatoval Jaroš z tabakovej spoločnosti. Ten súčasne poznamenal, že im chýba vyrovnanejší prístup k jednotlivým kategóriám. „Na jednej strane máme príliš priaznivé zdanenie moderných bezdymových tabakových výrobkov, ktoré znižuje potenciálne príjmy štátu. Zároveň príliš reštriktívny prístup k cigaretám otvára dvere nelegálnemu obchodu. Chceli by sme aj naďalej viesť intenzívny dialóg s ministerstvom financií a do budúcnosti dúfame v také nastavenie daňových sadzieb, ktoré cenovými šokmi nepostihne najmä konzumentov tradičných výrobkov,“ uzatvoril Jaroš.

Viac o téme: DaňCenyCigaretyZdraženie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu