Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Parlamentný výbor sa bude zaoberať smrťou Lučanského: Rokovať bude aj o pochybnostiach

Milan Lučanský Zobraziť galériu (2)
Milan Lučanský (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Okolo samovraždy generála Milana Lučanského je stále mnoho otázok. Vyriešiť sa ich snaží aj komisia, ktorú špeciálne pre tento prípad zriadila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Poslanci by o tom mali rokovať aj na brannobezpečnostnom výbore.

Členovia Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť žiadajú prerokovanie problematiky väzobného stíhania generála Milana Lučanského. Brannobezpečnostný výbor zasadá dnes a bude sa týmto bodom zaoberať. 

Nové detaily o pokuse Lučanského o samovraždu: Pred obesením bol na psychiatrii, šéf väzníc podal demisiu!

Samovražda Milana Lučanského vyvoláva otázniky najmä u opozície. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zriadila špeciálnu komisiu, ktorá sa má jeho smrťou zaoberať. Podľa niektorých poslancov nebolo uväznenie Lučanského správne a považujú to za šikanu. Rezort spravodlivosti už zverejnil viaceré dokumenty súvisiace so zranením Lučanského zo začiatku decembra, ako aj s jeho pokusom o samovraždu.

Mária Kolíková
Zobraziť galériu (2)
Mária Kolíková  (Zdroj: Topky/Maarty)

Ministerka uviedla, že kamerové zábery nemôžu zverejniť, pretože by sa tým marilo trestné konanie. Komisia, ktorú zriadila Kolíková, má 17 členov, sú v nej opoziční i koaliční poslanci NR SR, zástupca prezidentky, ombudsmanky, zástupcovia médií či odborníci zo zahraničia. Generálny prokurátor tiež oznámil v prípade Lučanského začatie trestného stíhania.

Saková mala pochybnosti

Brannobezpečnostný výbor o smrti Lučanského rokoval aj začiatkom januára. Pochybnosti k okolnostiam smrti generála vtedy vyjadrila aj exministerka vnútra Denisa Saková. 

„Tie pochybnosti nemám len ja, ale drvivá väčšina slovenskej spoločnosti,“ povedala poslankyňa. „Od decembrových incidentov sa šíria rôzne dezinformácie, konšpiračné teórie, hoaxy, falošné videá, falošné obrázky. Očakávala by som, že táto vládna koalícia sa k tomu postaví zodpovedne, profesionálne,“ dodala Saková.

Viac o téme: PoslanciSmrťSamovraždaMilan LučanskýBrannobezpečnostný výbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu