Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bratislava má nové ohnisko nákazy: KORONAVÍRUS sa šíri medzi bezdomovcami

Primátor hlavného mesta Matúš Vallo
Primátor hlavného mesta Matúš Vallo (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Koronavírus sa na Slovensku šíri aj naďalej. Napriek mnohým opatreniam stále pribúdajú stovky infikovaných a ako sa zdá - aj nové ohniská nákazy. Dôkazom je aj najnovší status primátora Bratislavy Matúša Valla.

,,Musím vám oznámiť jednu nepríjemnú správu. Identifikovali sme nové ohnisko COVID-19 v našom meste. Pri pravidelných testovaniach ľudí bez domova sa ukázalo, že koronavírus sa v tejto komunite začal nebezpečne šíriť," napísal Matúš Vallo na sociálnej sieti. Napriek tomu, že kapacita karanténneho mestečka, ktoré mesto zriadilo na Hradskej ulici vo Vrakuni, sa počas posledných dní dvakrát navyšovala, mesto očakáva, že v najbližších dňoch sa znova naplní. 

,,Organizácia Depaul Slovensko s našou podporou v pondelok spustila karanténnu zónu v ich vlastnej nocľahárni, ale aj v tomto prípade sa ich celková kapacita 44 lôžok rýchlo zapĺňa. Momentálne je v karanténe na Hradskej viac ako 70 ľudí. Ďalších nových infikovaných z radov ľudí bez domova, ktorých očakávame po ich najbližšom pretestovaní, už dokážeme umiestňovať len v krízovom režime, pretože nám chýba personál aj lôžka," informoval primátor hlavného mesta. Oslovujú preto potenciálnych dobrovoľníkov a dobrovoľníčky z radov zdravotníkov. Potrebovať však budú aj pomocný personál a to kvôli nepretržitej starostlivosti o infikovaných. 


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Pomoc však budú potrebovať aj od štátu a to pri umiestňovaní nových infikovaných, napríklad v niektorých z karanténnych objektov, ktoré sa používali počas prvej vlny pandémie. ,,Ľudia bez domova sú sami zraniteľnou skupinou, ale zároveň sú aj potenciálnym rizikom prenosu nákazy medzi ostatných ľudí," tvrdí Vallo. 

Mesto aktuálne všetky ľudské aj materiálne kapacity venuje príprave víkendového celoplošného testovania a zabezpečeniu nových mobilných odberových miest, ktoré by pomohli zvýšiť kapacitu testovania v Bratislave. ,,Pokiaľ bude problém v podobe nového ohniska nákazy medzi ľuďmi bez domova aj naďalej eskalovať, dokážeme ho riešiť už len v súčinnosti so štátom," dodáva primátor.

Viac o téme: BezdomovciŠírenieBratislavaKoronavírusMatúš Vallo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu