Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ministerstvo kultúry koncom roka 2020 spustilo nový dotačný systém: Týmto ľuďom pomôže

Natália Milanová
Natália Milanová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry koncom roka 2020 spustilo nový dotačný systém, vďaka ktorému môže po prvý raz udeľovať dotácie na pomoc v mimoriadnych situáciách, ako je aj pandémia nového koronavírusu. Prvá výzva, ukončená koncom minulého roka, podporila 269 žiadostí v celkovej výške 853.200 eur. Informovala o tom hovorkyňa rezortu kultúry Zuzana Viciaňová.

Išlo o finančnú pomoc tým, ktorí od marca do septembra 2020 pre súbeh nemohli čerpať finančnú podporu z projektu Prvá pomoc ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. "V kreatívnom a kultúrnom priemysle pracuje množstvo ľudí, ktorých nie je vidieť, ako napríklad známych hercov či hudobníkov. Zvukári, osvetľovači a podobné profesie nedostali podporu z iných zdrojov. Táto prvá výzva im ponúkla finančnú pomoc," priblížila ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Rezort kultúry tvrdí, že na to, aby mohol poskytovať finančné dotácie, bola potrebná séria legislatívnych zmien. "Nový dotačný zákon a takzvaná anticovidová novela 2. Tie sa začali pripravovať ešte počas leta aj v diskusii s odborníkmi z kultúrno-kreatívneho priemyslu," spresnila hovorkyňa. Spoločne s týmito finančnými prostriedkami tak ministerstvo kultúry vyčlenilo počas uplynulého roka pre umelecké, technické a podporné profesie extra 21,5 milióna eur.

Ministerstvo priznáva, že tento sektor si vyžaduje ďalšiu podporu, a preto plánuje v najbližších týždňoch spustiť ďalšiu výzvu, ktorá bude určená pre občianske združenia, neziskové organizácie a nadácie dlhodobo vykonávajúce činnosť v sektore kultúry. "V súčasnosti v spolupráci s ministerstvom hospodárstva prebieha výzva, ktorá je určená pre firmy v kultúrno-kreatívnom priemysle, ako sú s. r. o., akciové či komanditné spoločnosti. Podniky môžu žiadať o dotáciu do konca marca," poznamenala Viciaňová.

Viac o téme: BratislavaSlovenskoMinisterstvo kultúryNatália MilanováDotačný systém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu