Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zvláštny návrh zákona: Kotlebovci chcú zrušiť extrémistické trestné činy! Z väčšiny sú sami obvinení

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky.sk/Maarty)

BRATISLAVA - Kontroverzný návrh zákona predložili kotlebovci z Ľudovej strany naše Slovensko, konkrétne predseda Marian Kotleba, Milan Mazurek či Stanislav Mizík a Miroslav Suja. Strana chce zrušiť viaceré extrémistické trestné činy, medzi nimi napríklad popieranie holokaustu.

Poslanci z extrémistickej ĽSNS Marian Kotleba, Milan Mazurek, Miroslav Suja, Rastislav Schlosár a Stanislav Mizík prišli s návrhom zákona, ktorým by sa zrušili viaceré extrémistické trestné činy, akými sú Založenie, podpora a propagácia hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd (§421, Prejav sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd (§422), Výroba extrémistického materiálu (§422a), Rozširovanie extrémistického materiálu (§422b), Prechovávanie extrémistického materiálu(§422c), Popieranie a schvaľovanie holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti (§422d), Hanobenie národa, rasy a presvedčenia (§423), Podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti (§424). 

Marian Kotleba na súdnom pojednávaní, kde bol obžalovaný
Zobraziť galériu (3)
Marian Kotleba na súdnom pojednávaní, kde bol obžalovaný  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Paradoxom je, že z niektorých sú sami obvinení, obžalovaní alebo už odsúdení. "Cieľom predloženého návrhu zákona je v právnom prostredí Slovenskej republiky zaviesť ochranu úplnej slobody prejavu obyvateľov, vychádzajúcej z článku 26 Ústavy Slovenskej republiky. Poslanecký návrh reaguje na stupňujúce sa vládne tendencie v obmedzovaní slobody prejavu, vychádzajúce z programového vyhlásenia vlády, ako aj z činov a prejavov vládnych predstaviteľov," píše sa v odôvodnení návrhu zákona. 

Súdení za extrémizmus

Sám Marian Kotleba je pritom neprávoplatne odsúdený za trestný čin podpory a propagácie hnutiu smerujúceho k potlačeniu ľudských práv a slobôd. Ďalší autor návrhu zákona, Milan Mazurek, bol odsúdený z prečinu hanobenia rasy, národa a presvedčenia. Súdili aj ďalšieho autora kontroverzného zákona, Stanislava Mizíka. Europoslanec Kotlebovej strany Milan Uhrík zase v televíznej diskusii nedokázal povedať, či holokaust bol alebo nie, pretože podľa vlastných slov "nie je historik". 

Zvláštny návrh zákona: Kotlebovci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk/Maarty)

Strana Sloboda a Solidarita považuje návrh novely Trestného zákona, ktorý predložili poslanci ĽSNS na januárovú schôdzu, za arogantný a protidemokratický. „Fašistickí poslanci okolo Mariana Kotlebu naplno ukázali svoj extrémizmus. Do parlamentu prichádzajú s návrhom, aby boli z Trestného zákona vypustené všetky paragrafy obsahujúce trestné činy extrémistického charakteru. Ide napríklad o snahu vypustiť popieranie holokaustu, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti, hanobenie národa, rasy a presvedčenia či výrobu extrémistického materiálu. Je zrejmé, že si tak chcú zaistiť beztrestnosť svojich krokov a podporovať fašizmus otvorene. Hádzať dlažobné kocky tak chcú robiť v nacistickej uniforme a vlajkou s hákovým krížom. Keď dokážu takéto návrhy podávať z opozície, ocitli by sme sa rovno v diktatúre, v prípade, že by sa títo fašisti dostali k moci,“ uviedol poslanec NR SR za SaS Miroslav Žiak.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga si myslí, že namiesto vypúšťania či pridávania skutkových podstát treba prevenciu v podobe posilnenia vzdelávania. "Potrebujeme posilniť kapacity boja proti extrémizmu pre skupiny mladistvých. A hlavne potrebujeme konečne aktívne a cielene bojovať proti konšpiráciám, napríklad osobitným úradom, personálnym posilnením existujúcich inštitúcií alebo zriadením splnomocnenca ministra školstva alebo vlády," napísal na sociálnej sieti.

Zrušiť ĽSNS alebo trestné činy? 🤷🏻‍♂️ najdôležitejšia je aj tak prevencia! Štatisticky má ĽSNS najviac právoplatne...

Uverejnil používateľ Juraj Šeliga - Za ľudí Štvrtok 7. januára 2021
Viac o téme: ExtrémistiMarian KotlebaNávrh zákona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu