Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rakúsko zastavilo vyšetrovanie extrémistu: Mal byť napojený na útočníka z Christchurchu

Brenton Tarrant v rukách polície
Brenton Tarrant v rukách polície (Zdroj: SITA/Mark Mitchell/Pool Photo via AP, File)

GRAZ - Rakúska prokuratúra v piatok oznámila, že zastavila vyšetrovanie možného prepojenia členov krajne pravicového hnutia identitárov (IBÖ) na páchateľa útoku na mešity na Novom Zélande z marca 2019. Informovala o tom agentúra AFP.

Ukončenie vyšetrovania pre AFP potvrdil hovorca prokuratúry v rakúskom meste Graz Hansjörg Bacher. Rakúske médiá však informovali, že vyšetrovanie pre podozrenie z podvodu voči šéfovi identitárov Martinovi Sellnerovi pokračuje.

Polícia začala Sellnera spolu s ďalšími členmi IBÖ vyšetrovať po tom, čo vyšlo najavo, že v roku 2018 dostal od páchateľa masakru Brentona Tarranta, ktorý v meste Christchurch zabil 51 moslimských veriacich, v pepočte 1500 eur. Sellner si tiež s Tarrantom vymenil viacero listov.

Sellner túto komunikáciu vtedy potvrdil. Prokuratúra následne začala vyšetrovať, či by na základe tejto skutočnosti nemohol byť obžalovaný z člensva v teroristickej organizácii. Sellner pre AFP v piatok uviedol, že vlani v decembri bolo zastavené aj vyšetrovanie jeho manželky a IBÖ ako organizácie.

Identitári sú zástancami nacionalistickej pravicovej konšpiračnej teórie Veľkej výmeny (Great Replacement), podľa ktorej existuje proces výmeny pôvodného európskeho obyvateľstva za obyvateľstvo neeurópske. Rovnako nazval svoj manifest aj Tarrant.

Identitári sú známi aj svojimi protiimigrantskými akciami. V roku 2017 sa dostali a strechu tureckého veľvyslanectva vo Viedni, kde rozvinuli transparent s podobizňou tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a nápisom "Erdogan, vezmi si svojich Turkov domov".

Viac o téme: útočníkExtrémistaRakúskoChristchurchGrazBrenton Tarrant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu