Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Lekári v Bratislave sa v posledný deň roka nenudili: V Košiciach počet silvestrovských úrazov poklesol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Zdravotníci v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) ošetrili počas štvrtka (31.12.) a v noci na piatok v nemocniciach v Ružinove, na Kramároch, na Antolskej a v Starom Meste takmer 420 ľudí. Informovala o tom hovorkyňa najväčšej slovenskej nemocnice Eva Kliská.

Ako priblížila, v rámci ošetrených malo 30 pacientov bolesti brucha, 15 pacientov prišlo na centrálny príjem so psychickými problémami, 12 pacientov ošetrili na Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie. Podľa jej slov prevažovali poranenia spôsobené neopatrným zaobchádzaním s pyrotechnikou. Personál v UNB poskytol zdravotnú starostlivosť aj 23 ľuďom, ktorí boli intoxikovaní po požití nadmerného množstva alkoholu.

UNB opätovne vyzýva všetkých občanov na dodržiavanie všetkých protiepidemických opatrení a tiež, aby sa čo najviac zdržiavali doma. "Jedine takto môžeme pomôcť našim zdravotníkom, ktorí v posledných dňoch zažívajú skutočne nápor pacientov a sú už veľmi vyčerpaní," uzavrela Kliská.

V Košiciach evidujú pokles silvestrovských úrazov, výjazdy pre pandémiu neutíchajú

Pokles typických silvestrovských úrazov oproti minulému obdobiu zaznamenala na prelome rokov 2020 a 2021 Záchranná služba Košice (ZS KE). Záchranári zároveň absolvovali množstvo výjazdov k pacientom s novým koronavírusom. Povedal to hovorca ZS KE Viktor Wurm.

K poklesu počtu výjazdov, ako sú úrazy hlavy, poranenia pyrotechnikou a intoxikácia alkoholom, došlo podľa neho v dôsledku oficiálneho zrušenia mestských či obecných silvestrovských osláv. „V aktuálnej situácii, keď sme ťažko skúšaní pandémiou COVID-19, sme aj na Silvestra zaznamenali množstvo výjazdov k pacientom s ťažkosťami súvisiacimi práve s týmto ochorením. Vyskytli sa ale aj klasické silvestrovské zdravotné problémy, ako sú bolesti brucha súvisiace s nesprávnou životosprávou, poruchy správania následkom užitia alkoholu či výjazdy k psychiatrickým pacientom,“ spresnil Wurm.

ZS KE uplynulé týždne prekonáva rekordy v počte výjazdov. K pacientom s podozrením na ochorenie COVID-19 alebo potvrdeným pozitívnym prípadom absolvovali v 52. kalendárnom týždni minulého roka 495 výjazdov. Týždeň predtým ich bolo 371.

Silvestrovské oslavy nemocnicu v Košiciach ani v Prešove nezaťažili

Úrazy v súvislosti so zábavnou pyrotechnikou Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach uplynulú silvestrovskú noc nezaevidovala. Oddelenie úrazovej chirurgie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove zaznamenalo jeden z najpokojnejších Silvestrov.

„Silvestrovská noc bola v UNLP Košice viacmenej pokojná. Pomoc na urgentných príjmoch vyhľadali najmä ľudia pod vplyvom alkoholu, spolu ich bolo deväť,“ uviedla hovorkyňa UNLP Ivana Vaňeková s tým, že zdravotníci ošetrili aj jedného občana z cely predbežného zadržania po bitke. „Aj keď bolo výbuchy ohňostrojov v Košiciach počuť takmer celý večer, úrazy v tejto súvislosti sme neliečili,“ dodala.

Prešovskí traumatológovia na prelome rokov 2020 a 2021, a to v čase medzi 19.00 h a 7.00 h, ošetrili piatich pacientov. Do polnoci boli všetci ošetrení triezvi. Päťdesiatpäťročná žena sa obarila vriacou vodou a utrpela drobné poranenie členka. „Dvadsaťročný muž utrpel poranenie v oblasti brady a 96-ročný pacient utrpel po páde v domácom prostredí zlomeninu. Bol hospitalizovaný a čaká ho operačný zákrok,“ spresnila hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková s tým, že po polnoci ošetrovali lekári pacientov, u ktorých bol sprievodným znakom aj alkohol.

Dvadsaťštyriročnému mužovi vybuchla v ruke petarda, následkom čoho utrpel početné rany a popáleniny na ruke a na predlaktí, ako aj zlomeninu záprstnej kosti. „Dvadsaťdvaročný opitý pacient, ktorý bol účastníkom dopravnej nehody ako vodič, utrpel vonkajšie poranenia a bol ošetrený ambulantne,“ dodala.

Zdravotnícki záchranári zasahovali počas silvestrovskej noci 1463-krát

Zdravotnícki záchranári absolvovali počas silvestrovskej noci (31.12.) 1463 zásahov. Informovala o tom hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (ZZS) SR Alena Krčová s tým, že k najčastejším príčinám patrili problémy s tlakom, akútne bolesti brucha a sťažené dýchanie. 

Ako ďalej uviedla, zásahov pri úrazoch spôsobených neodbornou manipuláciou s pyrotechnikou bolo 12, z toho až šesť ich zaznamenali v Banskobystrickom kraji. "Najmladším pacientom bol deväťročný chlapec z Prešovského kraja, ktorému údajne hodili petardu do oka. Záchranári ho museli po ošetrení previezť do nemocnice," komentovala. Pozitívne je podľa Krčovej to, že v porovnaní s predchádzajúcim Silvestrom sa počet takýchto prípadov znížil, keďže predošlý rok utrpelo zranenie 27 ľudí.

K častým silvestrovským príčinám zásahov patrí podľa jej slov aj otrava alkoholom. V tejto súvislosti pomohli záchranári 33 osobám, z toho až šiestim deťom. "V Prešovskom kraji sa ťažko opil 12-ročný chlapec a vzhľadom na jeho zdravotný stav musel byť prevezený do nemocnice," dodala s tým, že opäť ide o pokles, keďže počas predošlej silvestrovskej noci sa intoxikovalo alkoholom až 57 osôb.

Silvestrovská noc bola v Banskobystrickom kraji pokojná

Silvestrovská noc bola v okresoch Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) pokojná. Potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Banská Bystrica Mária Faltániová. „Počas noci sme nezaregistrovali narušenie verejného poriadku alebo niečo závažné v súvislosti s príchodom nového roka,“ konkretizovala Faltániová.

Pre aktuálnu pandemickú situáciu väčšina miest v BBSK zrušila silvestrovské oslavy s kultúrnym programom a ohňostrojmi na námestiach, ďalšie ich nahradili inými podujatiami. Napríklad v Banskej Štiavnici sa vedenie mesta rozhodlo finančné prostriedky 1000 eur, pôvodne určené na ohňostroj, venovať oddeleniu infektológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici a oddeleniu pre pacientov s koronavírusom v nemocnici v Žiari nad Hronom. V Revúcej mali namiesto ohňostroja silvestrovskú párty s pesničkami na želanie, v rámci ktorej dídžej navštívil väčšinu ulíc v meste. Doplnená bola aj svetelnou šou.

Hasiči museli počas silvestrovských a novoročných osláv zasahovať 102-krát

Hasiči zasahovali počas silvestrovských (31.12.) a novoročných osláv až piatkového rána do 7.00 h celkom 102-krát. Z celkového počtu požiarov bolo 27 spôsobených zábavnou pyrotechnikou. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Ako uviedla, k požiarom boli hasiči vyslaní 39-krát, pri technických udalostiach pomáhali 51-krát, z toho pri 15 dopravných nehodách, k ekologickým výjazdom boli vyslaní 12-krát.

Najviac požiarov spôsobených zábavnou pyrotechnikou vzniklo podľa Farkasovej v Bratislavskom a Žilinskom kraji, v oboch krajoch zaznamenali sedem požiarov. Doplnila, že oproti predošlému roku klesol počet všetkých požiarov až o 61 prípadov, celkový počet všetkých výjazdov sa znížil o 36. Pri udalostiach zasahovalo celkom 310 príslušníkov HaZZ.

Viac o téme: OšetrenieLekáriPacientiBratislavaKošiceSilvester
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu