Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Nemocnice smerujú ku kolapsu: Veľký tlak pociťujú aj regionálne úrady

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

BRATISLAVA - Nemocnice a zdravotníci v týchto dňoch zažívajú najväčší nápor za celé trvanie pandémie nového koronavírusu a vyhliadky v tomto smere nevyzerajú vôbec dobre. Mnohé nemocnice už v týchto chvíľach smerujú ku kolapsu. Veľký tlak pociťujú aj regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktoré od začiatku pandémie neúnavne trasujú kontakty pozitívne testovaných ľudí. V otvorenom liste to pred vianočnými sviatkami uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

"Z celého srdca by som si prial, aby sme mohli okamžite poľaviť z nastavených opatrení, či všadeprítomných príkazov a zákazov, ktoré sme zaviedli v úprimnej snahe chrániť Vás od tragických následkov šíriaceho sa ochorenia COVID-19," uviedol Mikas s tým, že okolnosti nám však nedovoľujú takýto luxus. V otvorenom liste vyzdvihol vyťaženosť nemocníc, ale aj RÚVZ.

"Aj keby v nasledujúcich dňoch nepribudol jediný nový prípad nákazy, naši lekári, sestry a ďalší zdravotnícky personál to nepocítia ešte celé týždne. Realita v nemocniciach i na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva je pre mnohých vzdialená," povedal Mikas.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Poukázal na to, že nekonečná obetavosť zdravotníkov a epidemiológov, ich vyčerpanie, frustrácia a neraz aj slzy zúfalstva či hnevu sú však skutočné. Preto Mikas prosí ľudí, aby robili zo svojej pozície všetko pre to, aby boli podmienky na záchranu ľudských životov.

Ján Mikas
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

"Robíme maximum, aby sme nastavenými opatreniami chránili vaše zdravie a aby ste nemuseli prinášať ďalšie obete," povedal hlavný hygienik. Požiadal, aby sa ľudia zomkli. "Na diaľku, no s o to väčším odhodlaním. Bez ohľadu na naše politické presvedčenie a bez ohľadu na to, aký máme názor na vývoj a riešenie pandémie," uviedol Mikas. Podľa neho nie sme bezmocní. Smerovanie krajiny ovplyvňuje každý jeden človek, tvrdí hlavný hygienik.

Mikas tvrdí, že verejnosť sa má zmieriť s tým, že vianočné sviatky, ktoré obvykle bývajú spojené s hojnosťou a radostnou atmosférou širokého kruhu rodiny, priateľov a známych, budú tento rok podstatne skromnejšie. "Nie pre zákaz vychádzania, nie pre opatrenia vo vyhláškach, nie pre kontroly v prihraničných oblastiach a v prevádzkach, či pre hrozbu sankcií. Je to preto, že nám záleží na našich blízkych a komunitách, v ktorých tak radi trávime voľné chvíle," uviedol.

KORONAVÍRUS Nemocnice smerujú ku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Upozornil ľudí na to, aby rešpektovali nastavené pravidlá a nevyužívali výnimky bezdôvodne. "Každú jednu cestu mimo domácnosti zvažujme. Bez akéhokoľvek preháňania si položme otázku, či je životne dôležitá," povedal. Poznamenal, že ľudia by sa nemali pohybovať mimo domácností a stretávať sa s ľuďmi mimo vytvorených malých skupín.

"Vyhýbajme sa miestam, kde sa združuje vyšší počet ľudí. Cielene a vedome sa vystríhajme slabo vetraných priestorov a spoločnosti ľudí bez rúšok a dostatočných rozstupov. Sústreďme všetky naše aktivity do priestoru online, stretnutia nahraďme telefonátmi a videohovormi," doplnil Mikas. Ako dodal, osobnú účasť v chrámoch by mala verejnosť zameniť za rozhlasové alebo televízne vysielanie. Ako uzavrel, ide o životy.

Nemocnica vo Zvolene má 21 pozitívnych zamestnancov 

Zvolenská nemocnica má v súčasnosti 21 zamestnancov pozitívnych na ochorenie COVID-19. V pondelok to uviedla Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica vo Zvolene patrí. Podľa nej je v nemocnici pozitívnych na nový koronavírus aj 46 pacientov. S podozrením na ochorenie COVID-19 je v tomto zariadení 15 pacientov, ďalší štyria si vyžadujú napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu.

KORONAVÍRUS Nemocnice smerujú ku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jeff Roberson, File)

„Služba na oddelení pre pacientov s ochorením COVID-19 je takmer rovnaká ako na bežnom oddelení. Zmena je v potrebe používania väčšieho množstva osobných ochranných pracovných prostriedkov, dôslednej dezinfekcii a opatrnosti počas celej služby v tom, kde smieme jesť, piť, telefonovať a ako sa máme po oddelení pohybovať. Pri každom vstupe k pacientovi si zdravotník musí obliecť ochrannú čiapku, ochranné okuliare alebo štít, respirátor spolu s chirurgickým rúškom, ochranný plášť, dvojitú vrstvu ochranných rukavíc, jednorazové návleky na nohy a gumené topánky,“ priblížila vedúca sestra z oddelenia Katarína Liptáková.

Oddelenie pre pacientov s novým koronavírusom je vo zvolenskej nemocnici rozdelené na dve poschodia, ktoré sa od seba líšia. „Na prvom poschodí je okrem bežného oddelenia aj jednotka intenzívnej starostlivosti a oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny. Súčasťou zdravotníckeho tímu sú tu sestry so špecializáciou v anestéziológii a intenzívnej medicíne, ktoré zabezpečujú starostlivosť predovšetkým o pacientov napojených na umelú pľúcnu ventiláciu,“ ukončila Pavliková.

Michalovská nemocnica je pred hranicou kapacity

Nemocnica v Michalovciach je pred dosiahnutím svojej kapacity pre poskytnutie hospitalizácie pacientom s ochorením COVID-19. Zo všetkých 61 lôžok, ktoré má pre nich zariadenie aktuálne k dispozícii, je ich 57 obsadených. Podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje osem z nich. Uviedol to hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ.

Traja zdravotníci pracujúci na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Počet pacientov hospitalizovaných s novým koronavírusom oproti predchádzajúcim dňom vzrástol aj v troch ďalších nemocniciach siete na Zemplíne. Po 30 sa ich nachádza na reprofilizovaných lôžkach v nemocniciach v Humennom a vo Vranove nad Topľou. Podporu umelej pľúcnej ventilácie tu potrebujú dvaja, respektíve jeden z nich. Ako Kráľ doplnil, kapacita humenskej nemocnice pre pacientov s ochorením COVID-19 je 47 lôžok, vo Vranove ich majú k dispozícii 51.

Na dolnom Zemplíne, v trebišovskej nemocnici je aktuálne hospitalizovaných 29 pacientov s ochorením COVID-19, pričom podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú dvaja. Celková kapacita zariadenia pre týchto pacientov je 46.

Presné počty zdravotníckeho personálu, ktoré aktuálne v týchto štyroch zdravotníckych zariadeniach pre pandémiu chýbajú, Kráľ nešpecifikoval. Uviedol však, že vo všetkých regiónoch je situácia vážna a zdravotníci sú vystavení "enormnej záťaži". "Problémom je nedostatok oddychu a v prípade pozitivity nútená karanténa," doplnil. V tejto súvislosti tiež apeloval na verejnosť, že dodržiavanie aktuálne protipandemických opatrení je "absolútne nevyhnutné".

Počet pozitívnych zamestnancov v nemocniciach Agel v PSK klesá

Počet zamestnancov pozitívne testovaných na nový koronavírus alebo preventívne karantenizovaných v nemocniciach súkromného poskytovateľa Agel v Prešovskom kraji klesá. Ako vyplýva z informácií, ktoré poskytla hovorkyňa spoločnosti Martina Pavliková, v levočskej nemocnici aktuálne chýba 19 zamestnancov, v nemocnici v Kežmarku 27.

V nemocnici v Levoči je aktuálne hospitalizovaných 24 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 a traja si vyžadujú napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. V Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku sa momentálne nachádza len jeden hospitalizovaný pacient s ochorením COVID-19.

Na snímke budova Nemocnice
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

Podľa Pavlikovej slov zrealizovala kežmarská nemocnica vo svojom mobilnom odberovom mieste (MOM) uplynulý týždeň 343 PCR testov, z ktorých bolo 28 pozitívnych. "Antigénové testovanie absolvovalo 1155 ľudí, z nich 141 malo výsledok pozitívny," doplnila. V Levoči vykonal zdravotnícky personál 338 PCR testov, pričom 64 bolo pozitívnych.

Antigénovými testami sa tu prišlo pretestovať 880 ľudí, z ktorých 89 vyšli pozitívne výsledky. Ako v súvislosti s odberovými miestami Pavliková upozornila, v oboch nemocniciach nebudú v prevádzke v dňoch 24. až 27. decembra, počas prvého januárového týždňa budú odbery realizovať len v pracovných dňoch. Zariadenie v Kežmarku nebude mať MOM otvorené ani na Silvestra.

Viac o téme: PandémiaNemocniceBratislavaSlovenskoKoronavírusJán Mikas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu