Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Odborníci sa obrátili Matovičovi chrbtom: Ďalšie testovanie neodporúčajú

Ďalšie celoplošné testovanie odborníci neodporúčajú. Zobraziť galériu (2)
Ďalšie celoplošné testovanie odborníci neodporúčajú. (Zdroj: Topky/Maarty, TASR/Milan Kapusta)

BRATISLAVA - S týmto teda nerátal. Hneď po tom, ako premiér Igor Matovič vyrukoval s opakovaným celoplošným testovaním pred Vianocami, okamžite dostal stopku od konzília odborníkov. Už pritom samotné hlasovanie na Bôriku počas zasadnutia krízového štábu bolo problematické.

Počas pondelka sa totiž na krízovom štábe muselo o tomto kroku hlasovať viackrát, a to preto, lebo členovia štábu neboli na prvýkrát dohodnutí na forme a rozsahu takéhoto testovania. Rokovať sa má aj dnes poobede.

Celoplošné testovanie neodporúčajú

Konzílium odborníkov sa s Matovičovým plánom nevie zžiť a neodporúčajú ďalšie kolo celoplošného testovania, ktoré navrhol. Antigénové testy by podľa nich mali byť využívané na mobilných miestach a testovanie by malo byť bezplatné a dobrovoľné. Konzílium odborníkov z epidemiológie a infektológie sa do diskusie o testovaní zapojilo včera večer.

V stanovisku uviedli, že sú dôrazne proti celoplošnému testovaniu, ktoré navrhol Matovič. „Konzílium odborníkov neodporúča ďalšie kolá celoplošného testovania najmä preto, že odčerpá energiu už teraz vyčerpaným zdravotníckym pracovníkom,“ odkazujú.

Namiesto povinného celoplošného testovania radšej dobrovoľné a mobilné

Podľa ich názoru by sa antigénové testy mali skôr využiť v obciach s vysokou incidenciou prípadov, pri učiteľoch a starších žiakoch na školách. Testovať by sa mali pacienti a personál v nemocniciach či v DSSkách. Testovať by sa mohli aj zamestnanci v energetike, doprave, policajti, hasiči a ďalšie nevyhnutné zložky na chod štátu a rovnako tak aj zamestnanci veľkých firiem, hlavne automobiliek. „Represia osôb, ktoré sa testovania nezúčastnia, môže vyvolať vlnu nevôle k testovaniu a k ďalším protiepidemickým opatreniam vrátane očkovania,“ uviedli.

Konzílium má tiež predstavu o tom, kedy by sa mohla začať ekonomika ozdravovať spolu s návratom do normálneho života. "Sme presvedčení, že stratégia cieleného testovania spolu s ďalšími opatreniami vrátane očkovania budú účinným prostriedkom na obmedzenie šírenia nákazy a pomôžu k postupnému uvoľňovaniu života a ekonomiky na Slovensku," uzavreli odborníci.

Krajčí tvrdí, že stanovisko odborníkov treba zobrať do úvahy

Vyjadrenie konzília odborníkov z oblasti epidemiológie a infektológie, ktoré neodporúča celoplošné testovanie, je potrebné zobrať do úvahy. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO).

KORONAVÍRUS Odborníci sa obrátili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

"Dostal som toto stanovisko v noci, musíme to prebrať," povedal o stanovisku konzília minister. Krajčí povedal, že nemá záujem pretláčať plošné testovanie, zvýraznil však, že je potrebné hľadať spôsoby, ako zachytiť infikovaných. "Hľadať riešenie, ktoré bude dobré pre krajinu, aby sme znižovali nárast prípadov a mohli postupne uvoľňovať opatrenia," povedal.

V prípade trasovania poznamenal, že hygienici majú stále na stole ponuku zapojiť do tohto procesu aj funkcionalitu trasovania call centra, ktoré zriadil rezort zdravotníctva. "Hlavný hygienik to odmieta, tvrdí, že regionálne úrady stíhajú trasovanie, pravdou je, že majú k dispozícii aj vyše 240 vojakov, ktorí pomáhajú," povedal Krajčí.

Viac o téme: Igor MatovičKoronavírusKonzílium odborníkovCeloplošné testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu