Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNE Matovič odišiel zo štábu bez tlačovky: Lockdown zrejme oznámi zajtra

Matovič vraj predložil návrh na lockdown. Zobraziť galériu (8)
Matovič vraj predložil návrh na lockdown. (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - V priestoroch hotela Bôrik v Bratislave dnes opäť zasadá už tradične Ústredný krízový štáb. Situácia okolo koronavírusu je zlá. Okrem toho, že čísla opätovne rastú, pribúda aj počet hospitalizovaných. Do toho všetkého prišiel aj konflikt medzi premiérom Igorom Matovičom a prezidentkou Zuzanou Čaputovou ohľadom celoplošného testovania a lockdownu. Najnovšie sa spomína lockdown, ktorý by mal potrvať niekoľko týždňov.

Aktualizované 19:54

Premiér odchádza z Bôrika nakoniec bez tlačového brífingu. "Dohodli sme sa, že budeme najprv informovať kolegov na vláde o rozhodnutí štábu a zajtra bude tlačová konferencia. Dnes sme sa dohodli na veľa veciach," po týchto slovách Matovič odišiel. Podobne reagoval aj minister vnútra Roman Mikulec. O lockdowne definitívne nikto z vládnych predstaviteľov nič nepovedal.

Matovič, Bôrik (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 18:13

Premiér mal podľa portálu Pravda na rokovaní štábu predložiť návrh lockdownu na 6 týždňov s tým, že začať by mal 12. decembra (túto sobotu). Lockdown bol prirovnaný k tomu v Izraeli, kde mohli ľudia chodiť von len v prípade návštevy lekára alebo nevyhnutných nákupov. Podľa Denníka N by mal lockdown začať od 21. decembra (pondelok). Podľa portálu by malo ísť o všetky obchody s výnimkou tých, ktoré predávajú tovar každodennej potreby.

Krajčí zároveň už pripravil semafor siedmich farieb od zelenej až po čiernu, kým čierna znamená veľmi tvrdý lockdown. V prípade, že ÚKŠ schváli lockdown, semafor by podľa ministra mohol začať platiť hneď po ňom.

Marek Krajčí
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Aktualizované 17:03

Minister zdravotnícta Marek Krajčí hovorí, že ak sa Ústredný krízový štáb uznesie na lockdowne, bude to dobré riešenie. "Nemôžem potvrdiť tento dátum. 16. december je relatívne dosť skoro," odpovedal Krajčí na otázku ohľadom možného termínu začiatku lockdownu.

Krajčí tvrdí, že lockdown by bol momentálne dobrým riešením, dátum však ešte nespresnil (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Na Slovensku bude podľa hlavného hygienika Jána Mikasa potrebné sprísňovanie opatrení. "Nie je vylúčený aj určitý spôsob lockdownu, ale treba zadefinovať aký," povedal pred utorkovým zasadnutím ústredného krízového štábu.

VIDEO Ján Mikas pred štábom

Mikas reaguje na búriacich sa prevádzkarov, ktorí chcú otvárať napriek zákazu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Myslí si, že väčší význam by mal celoplošný lockdown, a nie regionálny, vzhľadom na zlú epidemiologickú situáciu takmer vo všetkých okresoch. "Ale je to naozaj na diskusiu," poznamenal. Ako povedal, nejaký spôsob testovania alebo sprísnenia opatrení bude pravdepodobne nutný, aby neboli nemocnice plné pacientov.

Ján Mikas
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Mikulec reagoval na takzvaných rebelov

Šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽANO) kritizoval majiteľov gastroprevádzok, ktorí chcú otvárať reštaurácie, aj napriek tomu, že to opatrenia neumožňujú. Ako poznamenal, ak si nevedia uvedomiť situáciu, príde tvrdý lockdown. Deklaroval, že polícia je pripravená na všetky možné riešenia.

Roman Mikulec
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

"Viete čo, neviem čo si o týchto ľuďoch mám myslieť. Keď už nie sú ani len ochotní nasadiť si to rúško, ale ešte aj porušovať zákazy. Prepáčte, je to hyenizmus, absolútny hyenizmus," povedal pred zasadaním štábu minister vnútra Mikulec, pričom situáciu prirovnal k tomu, že by napríklad lekár prestal na protest vykonávať svoje povolanie.

VIDEO Vladimír Krčméry pred krízovým štábom na Bôriku

Profesor Krčméry si myslí, že testovanie sa dá aj urobiť takým spôsobom, aby nemalo charakter povinnosti (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Visolajský nevidí inú možnosť, ako obmedziť mobilitu

"Situácia ukazuje, že obmedzenie mobility aj prísnejšie je nevyhnutné," skonštatoval pred rokovaním ústredného krízového štábu šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský. Upozornil, že aj keď sa opatrenia prijmú ihneď, nemocnice sa budú aj tak ešte chvíľu plniť, keďže efekt sa ukáže až neskôr.

VIDEO Peter Visolajský pred štábom

Peter Visolajský, krízový štáb (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Naď potvrdil ruchy o lockdowne

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) potvrdil, že na pondelkovom (7. 12.) rokovaní vlády sa diskutovalo o ďalších možných riešeniach vrátane lockdownu. Poznamenal, že sa nemusí všetko zatvárať, treba ale znížiť mobilitu ľudí. "Ak necháme veci ako sú, tak budeme mať zásadný problém," doplnil.

VIDEO Jaroslav Naď pred rokovaním štábu

Naď sa rozhodol, že nebude komentovať slovné prestrelky Matoviča a Čaputovej (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Naď sa pred zasadnutím štábu rozhodol, že nebude reagovať na slovné prestrelky prezidentky a premiéra. Okrem iného kritizoval aj nezodpovednosť niektorých ľudí, ktorí sa napriek zákazu chystajú otvoriť svoje prevádzky. "Obávam sa, že potom už iná cesta nebude, ako zásadným spôsobom dostať ľudí do miesta obydlia," varoval Naď.

Viac o téme: VládaKrízový štábIgor MatovičHotel BôrikJaroslav NaďRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu