Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Na testovanie sa pripravujú aj väznice: Zapojili sa do druhého kola, zriadili 86 stanovíšť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) opätovne začal od piatka pretestovávať príslušníkov a zamestnancov zboru, personál súdov, Justičnej akadémie, Inštitútu vzdelávania Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky, prokurátorov, notárov, exekútorov, Centra právnej pomoci a členov ich domácností.

ZVJS zriadil spolu 86 odberných stanovíšť. Informovala o tom hovorkyňa Monika Kacvinská. Testovanie potrvá do nedele (8. 11.) v oblastiach s dosiahnutým podielom výsledkov pozitívnych testov vyšším ako 0,percenta v rámci prvého kola celoplošného testovania.

"V nadväznosti na závery rokovania Ústredného krízového štábu a uznesenia vlády Slovenskej republiky generálny riaditeľ Milan Ivan po dohode s ministerkou spravodlivosti SR Máriou Kolíkovou prerokoval so štátnym tajomníkom Ministerstva spravodlivosti SR Michalom Luciakom možnosť rozšírenia druhého kola testovania osôb na ochorenie COVID-19 antigénovými testami o ďalší okruh testovaných osôb v rizikových zónach," dodala Kacvinská s tým, že v réžii ZVJS budú testovať aj  notárov aj exekútorov.

Odberné miesta počas tohto víkendu nebudú zriadené v Bratislave, Hrnčiarovciach nad Parnou, v Želiezovciach, v Košiciach, v Nitre a v Nitre-Chrenovej. Ústavy nachádzajúce sa v „zelenej zóne“ (bez povinnosti opätovného testovania osôb) umožnia testovanie príslušníkom a zamestnancom zboru, ktorí dochádzajú do zamestnania z „červenej zóny“ (s povinnosťou opätovného testovania osôb) alebo plánujú návštevu v okrese v červenej zóne. Testovanie väznených osôb, ako ďalej priblížila hovorkyňa, sa realizuje celoplošne v jednotlivých ústavoch na výkon väzby a ústavoch na výkon trestu odňatia slobody v rovnakom období.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


"Jednotlivé ústavy, ako aj generálne riaditeľstvo zboru v spolupráci s Regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva zabezpečujú a vykonávajú kombinované testovanie, a to rýchlymi antigénovými testami a PCR testami. V prípade pozitívneho antigénového testu sú tieto osoby zdravotníckym personálom zboru nahlásené na príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý následne realizuje testovanie PCR testom," dodala Kacvinská.

Celkový počet zamestnancov a príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže predstavuje 5584, z toho je 4848 príslušníkov a 736 zamestnancov. K piatku sa vo väzniciach nachádzalo 10.614 väznených osôb. Z uvedeného počtu je 8964 odsúdených a 1650 obvinených.

Viac o téme: TestovaniePandémiaKoronavírusZVJS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu