Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

TESTOVANIE Samosprávy sú stále meniacimi sa pokynmi opäť vystavené stresu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (16)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Samosprávy, ktorých sa bude týkať 2. kolo plošného testovania na nový koronavírus využijú skúsenosti z predchádzajúceho víkendu, v dôsledku neustále meniacich sa a neskoro zasielaných inštrukcií zo strany armády sú však zasa vystavené časovému stresu. V súvislosti s nadchádzajúcim pretestovaním (7. - 8. 11.) to uviedol hovorca Združenia miesta obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.

Poukázal na príklad z Krupiny, ktorá chce absolvovať 2. kolo, hoci by podľa výsledkov z prvého kola nemusela, vedenie mesta však vníma migráciu ľudí z mesta za prácou do okresov Zvolen či Banská bystrica, na ktoré sa 2. kolo vzťahuje a v ktorých nebude od pondelka (9. 11.) povolený pohyb bez aktuálneho negatívneho testu. "Od štátu však Krupina vo štvrtok (5. 11.) oficiálne nedostala odpoveď na otázku, či sa v meste môže uskutočniť druhé kolo, túto informáciu musel poskytnúť až večer ZMOS. V priebehu dňa dostal primátor Krupiny Radoslav Vazan od armády osem zmien v usmerneniach," povedal Kaliňák, pričom s podobnými príkladmi zápasia podľa jeho slov aj ďalšie samosprávy.

Týkajú sa napríklad komunikácie o čase a priebehu testovania. Už v prvom kole museli samosprávy na poslednú chvíľu meniť informačné letáky po zmene z trojdňového na dvojdňové testovanie. "Smižany napríklad aj teraz pri druhom kole vytlačili letáky pre obyvateľov, až vo štvrtok však bol oznámený posun času testovania," upozornil. Poukázal tiež na to, že obce v okrese Dunajská Streda zvažujú vytvoriť dve línie pre testovanie, aby "cezpoľní", ktorí budú potrebovať aktuálny negatívny test, nezaťažili kapacity odberných miest natoľko, že sa na domácich nedostane.

Testovanie vo Francúzsku.
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bob Edme)

"Ideme do ďalšieho mimoriadne náročného víkendu, v ktorom platí, že komunál urobí všetko, čo je v jeho silách, pretože je najbližšie k ľuďom a práve ich vníma ako konečných užívateľov výhod samosprávy," dodal hovorca ZMOS—u. V 45 okresoch SR sa cez víkend (7. a 8. 11.) uskutoční druhé kolo plošného testovania obyvateľov na ochorenie COVID-19. Odberové miesta budú otvorené od 8.00 do 20.00 h.

Testovanie sa uskutoční v takzvaných červených okresoch, kde počet ľudí s pozitívnym výsledkom testov dosiahol v prvom kole testovania hranicu 0,7 percenta. Na výnimky zo zákazu vychádzania budú musieť mať obyvatelia týchto okresov negatívny certifikát z druhého kola. Disponovať ním musia aj obyvatelia z okresov, v ktorých sa testovanie neuskutoční, v prípade, že sa chystajú cestovať od pondelka 9. novembra do takzvaných červených okresov.

V Nitre má od pondelka fungovať mobilné odberné miesto

V Nitre sa počas víkendu nebudú vykonávať antigénové testy na ochorenie COVID-19. Ako informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek, mobilné odberné miesto začne fungovať od pondelka 9. novembra. „Zriaďuje ho ministerstvo zdravotníctva. Momentálne aj my čakáme na podrobnejšie informácie,“ uviedol Holúbek.

Podľa nitrianskeho primátora Mareka Hattasa mestský úrad stále eviduje záujem verejnosti o testovanie. „Jedna časť ľudí z rôznych dôvodov nestihla prísť na odberné miesta počas uplynulého víkendu a radi by získali certifikát a druhá skupina obyvateľov potrebuje negatívny test kvôli práci, pretože cestujú do iných okresov. Takže dopyt tu stále je a ja ako primátor budem rád, keď v Nitre budeme mať aspoň jedno odberné miesto,“ uviedol Hattas.

TESTOVANIE Samosprávy sú stále
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

V Zlatých Moravciach sa bude testovať na jednom odbernom mieste

V Zlatých Moravciach sa bude testovať na ochorenie COVID-19 aj počas víkendu. Ako v piatok informoval krízový štáb mesta, k dispozícii bude jedno odberné miesto.

Po dohode radnice a okresného úradu sa bude v Zlatých Moravciach realizovať testovanie v sobotu 7. aj v nedeľu 8. novembra. „K dispozícii je jedno odberné miesto určené na bezplatné testovanie na ochorenie COVID-19. Nachádzať sa bude v Mestskom štadióne v telocvični na Továrenskej ulici 46. Bude prístupné z dvoch strán, z Továrenskej ulice aj zo Žitavského nábrežia,“ informoval magistrát.

Okresné mestá na Liptove sú už pripravené na druhé kolo testovania

Obe liptovské okresné mestá Ružomberok a Liptovský Mikuláš sú aktuálne plne pripravené na druhé kolo celoplošného testovania obyvateľstva na nový koronavírus. V piatok to potvrdili hovorca ružomberského primátora Viktor Mydlo a Ján Sokolský z kancelárie vedenia mesta Liptovský Mikuláš.

Prípravu testovania v Liptovskom Mikuláši podľa Sokolského nesprevádzali žiadne komplikácie. "K dispozícii bude všetkých 29 odberných miest a pôsobiť na nich budú rovnaké tímy ako v prvom kole. Radnica zabezpečila ochranné pomôcky pre administratívnych pracovníkov a dobrovoľníkov," doplnil.

Testovanie v Prešove
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Rovnako aj v Ružomberku je pripravený dostatok personálu a technického zabezpečenia. Podľa Mydla je aktuálne nachystaných všetkých 24 odberových miest. "Vďaka skúsenostiam z prvého kola bola príprava toho druhého o dosť jednoduchšia. Dobre sa nám spolupracovalo s armádou i Ústrednou vojenskou nemocnicou, a tak sme len nadviazali na minulý týždeň," skonštatoval hovorca ružomberského primátora.

Prípravy na testovanie v Dolnom Kubíne idú do finále

Dolnokubínska radnica je pripravená na sobotňajší (7. 11.) štart tretieho kola testovania obyvateľstva na nový koronavírus. Podľa tamojšieho primátora Jána Prílepka zostáva personálne zloženie väčšiny odberných tímov rovnaké ako počas predchádzajúcich testovaní. Rovnaké sú aj odberné miesta v meste. "Po predchádzajúcich dvoch kolách sme už pripravení. Na odberné miesta si už Dolnokubínčania zvykli, opäť to bude 16 miest. Od prvého testovania sme v miestnostiach ponechali značenie aj prípravu, takže tieto miesta sú permanentne pripravené," priblížil Prílepok.

Tretí a záverečný deň
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR - Miroslava Mlynárová)

Vo štvrtok (5. 11.) večer do mesta dorazili zástupcovia ozbrojených síl aj s potrebným materiálno-technickým zabezpečením testovania. Podľa primátora ich čaká už len testovanie obslužného personálu. Napriek tomu, že v Dolnom Kubíne majú pred sebou už tretie kolo testovania, podľa primátora ešte stále nevedia, ako sa budú preplácať výdavky samosprávy spojené s testovaním. Radnica sa zároveň snaží vyriešiť problematiku nedostatočného záujmu ľudí o testovanie v nedeľu v raňajších hodinách. V tejto súvislosti plánuje vydať odporúčanie pre všetkých obyvateľov, ktorí patria do rizikovej skupiny, aby sa prišli nechať otestovať v nedeľu (8. 11.) dopoludnia, keď sú odberné miestnosti takmer ľudoprázdne.

Zvolenská nemocnica plošne testuje aj druhýkrát

Zvolenská nemocnica testuje pacientov, zamestnancov a ich príbuzných vo svojich priestoroch aj počas druhého kola testovania na ochorenie COVID-19. „V piatok otestujú všetkých pacientov nemocnice a v sobotu (7. 11.) medzi 7.00 a 16.00 h zamestnancov a ich rodinných príslušníkov. Testovanie je certifikovanými antigénovými testami s vydaním príslušného certifikátu,“ uviedla v piatok Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica vo Zvolene patrí.

Prvé kolo sa uskutočnilo vo zvolenskej nemocnici minulý týždeň v piatok a v sobotu (30. – 31. 10.). „Za dva dni celkovo odobrali zdravotníci vzorky 1670 testovaným, z nich bolo 13 pozitívnych a tí museli nastúpiť na povinnú karanténu,“ poznamenala hovorkyňa. Ako dodala, situácia v nemocnici je aj napriek novému koronavírusu priaznivá a jej fungovanie je zabezpečené. „Reprofilizovaných lôžok bolo pre potreby pacientov s týmto ochorením vyčlenených celkovo 20,“ doplnila.

„Pre vývoj pandémie je na dennej báze vyhodnocovaná aktuálna situácia a v prípade potreby budú prijímané operatívne riešenia,“ reagovala hovorkyňa s tým, že vedenie nemocnice má pripravené, v súlade s pandemickým plánom, aj riešenia pre prípadné ďalšie zhoršovanie sa situácie. „Významne však môžu zasiahnuť do rozsahu poskytovanej starostlivosti a sú závislé od personálnej situácie v nemocnici,“ ukončila. Vo zvolenskej nemocnici od konca septembra platí zákaz návštev pacientov. Z preventívnych dôvodov trvá tento stav aj naďalej, aby sa medzi ľuďmi nešíril nový koronavírus.

Obci Ždiar chýbajú informácie o predošlom testovaní

Obec Ždiar v okrese Poprad je na druhé kolo testovania pripravená. Sťažuje sa však na chýbajúce informácie o predošlom testovaní. Potvrdil to starosta obce Pavol Bekeš. „Do dnešného dňa nemáme žiadne informácie o predošlom testovaní. Príslušník Ozbrojených síl SR zobral zoznamy a odišiel preč. Podľa môjho názoru výsledky testovania nie sú nahodené v žiadnom systéme, takže nemôžu rozhodovať podľa skutočných výsledkov, ale strieľajú od pása,“ dodáva starosta.

Celoplošné testovanie v Poprade
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR – Kristína Mayerová)

Podotkol, že v prvom kole testovania zistili pozitívnych, no keďže obec ani polícia zoznamy nemajú, nevie, ako môžu skontrolovať dodržiavanie karantény. „V televíznych novinách pán minister Jaroslav Naď povedal, že teraz nemajú čas, že výsledky nám dajú až po druhom kole testovania. Načo nám to bude? Takže nezodpovední a pozitívni sa veselo môžu dovtedy premávať po obciach a mestách, čo sa aj deje,“ konštatuje starosta.

Obec nemôže podľa jeho slov robiť nič, lebo nevie, a policajti môžu kontrolovať len náhodne, pretože okrem toho majú aj inú prácu. Bekeš ozrejmil, že obec už má na testovanie prichystaných zdravotníkov, administratívnych pracovníkov aj ochranné prostriedky pre nich. Odberné miesto v obci bude podľa neho to isté ako pred týždňom.

V Komárne bude zriadené odberné miesto v Dome Matice slovenskej

V Komárne bude zriadené odberné miesto pre ľudí, ktorí sa chcú dať dobrovoľne otestovať na ochorenie COVID-19. Ako informovala radnica, k dispozícii bude v sobotu (7. 11.) i v nedeľu (8. 11.). Odberné miesto bude zriadené v Dome Matice slovenskej. „Testovanie je určené najmä tým obyvateľom Komárňanského okresu, ktorí pracujú alebo podnikajú v okrese Dunajská Streda. Samozrejme, podľa možnosti otestujú aj ďalších záujemcov,“ informoval mestský úrad. Radnica okrem toho upozornila, že odberné miesto bude zriadené aj v kultúrnom dome v obci Sokolovce, kde sa však bude testovať iba v sobotu 7. novembra.

Na odberných miestach bude takmer 6-tisíc policajtov

Na odberných miestach bude počas víkendového (7. - 8. 11.) plošného testovania takmer 6000 príslušníkov Policajného zboru (PZ). Ďalšie stovky policajtov budú v pohotovosti. Informovala o tom  hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Bárdyová s tým, že polícia je na testovanie pripravená.

TESTOVANIE Samosprávy sú stále
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Bratislavský kraj)

"Na odberných miestach budú zložky krajských riaditeľstiev Policajného zboru, pomáhať budú aj policajti cudzineckej polície, dopravní policajti, zásahové skupiny a poriadkoví policajti budú dohliadať na verejný poriadok, regulovať vstup do odberných miestností a v prípade potreby aj usmerňovať dopravu v okolí," priblížila hovorkyňa. Na každom odbernom mieste bude zabezpečená prítomnosť minimálne jedného policajta. Ak by sa počty odberových miest menili, polícia je podľa Bárdyovej pripravená prispôsobiť aj počty policajtov v teréne.

Mestské časti v Bratislave náklady pre 1. kolo vyčíslené ešte nemajú

Najväčšie bratislavské mestské časti zatiaľ nemajú vyčíslené presné náklady pre prvé kolo celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 na ich území. V súčasnosti stále sumarizujú jednotlivé výdavky a pokračujú v inventarizácii použitého materiálu. Niektoré z nich hovoria predbežne o sume okolo 100.000 až 150.000 eur. Potvrdili to hovorcovia či starostovia mestských častí.

Petržalka, najväčšia mestská časť, čo sa počtu obyvateľov týka, ktorá mala aj najviac odberných miest, odhaduje svoje náklady na sumu do 100.000 eur. O refundáciu nákladov bude žiadať čím skôr, predpokladá však, že momentálne má vláda "plné ruky práce" s organizáciou druhého kola plošného testovania. "Do dnešného dňa nie sú zo strany vlády ani ministerstiev definované konkrétne položky, ktoré si budeme hradiť z vlastného rozpočtu a ktoré nám bude refundovať štát," skonštatovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

TESTOVANIE Samosprávy sú stále
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Samospráva bude podľa nej žiadať o preplatenie nákladov za všetko materiálno-technické a personálne zabezpečenie, teda stany, ochranné pomôcky, dezinfekčné prostriedky, finančné odmeny pre administratívnych pracovníkov či stravu a pitný režim pre odberné tímy. Zahrnuté do nákladov budú tiež vrecia na odpad, elektrina, pohonné hmoty, technika či dezinfekcia priestorov. Na otázku, aký dosah bude mať na rozpočet to, kým budú náklady refundované, povedala, že výrazný dosah by to mať nemalo. "Samozrejme, všetko bude závisieť od toho, kedy nám štát spomínané náklady preplatí," podotkla Halašková.

Nezanedbateľnou položkou bude aj prenájom stanov

Kompletné náklady na prvé kolo celoplošného testovania na svojom území spočítava aj Ružinov. "Odhadujeme, že finálna suma sa bude pohybovať niekde v rozpätí 1,5 eur do dvoch eur na jedného testovaného, čiže v súčte do 150.000 eur," povedal starosta Ružinova Martin Chren. Čaká sa hlavne na podklady z organizácií mestskej časti, ktoré mali s testovaním náklady, napríklad školy či iné zariadenia, v ktorých boli vytvorené odberné miesta.

Medzi najväčšie položky patrí podľa neho napríklad stravovanie všetkých zainteresovaných, ktorí pracovali v odberných tímoch, ale aj mzdové náklady. Ďalšou nezanedbateľnou položkou bude prenájom stanov pre vytvorenie externých dočasných odberných miest. "Mestská časť bude rokovať s okresným úradom o refundácii týchto prostriedkov. Tešíme sa, že niekoľkokrát bolo zopakované, že by to malo prebehnúť rýchlo a hladko. Tak dúfame, že sa to aj stane," poznamenal Chren s tým, že mestská časť náklady zatiaľ prefinancováva z vlastných zdrojov a rezerv.

Celoplošné testovanie v Bratislave
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Presné náklady nepozná ani Nové Mesto. "Celkové náklady mestskej časti na zabezpečenie plošného testovania ešte nemáme vyčíslené. V súčasnosti stále prebieha inventarizácia použitého materiálu a sumarizácia výdavkov," povedal Ján Borčin z novomestského miestneho úradu. Obdobne je na tom aj Staré Mesto. "Otázka nákladov a ich preplatenia nie je v tejto chvíli uzavretá," uviedol hovorca mestskej časti Matej Števove.

Odberné miesta v Skalici budú kopírovať tie z prvého kola

Odberné miesta v meste Skalica budú kopírovať tie, ktoré boli zriadené v prvom kole. To znamená, že celkový počet odberných miest bude 11. Informovala o tom primátorka mesta Skalica Anna Mierna. Požiadavky na odberné miesta sú v zásade rovnaké ako v prvom kole plošného testovania. "Mesto zabezpečuje odberné miesta a administratívnych pracovníkov. O zdravotníckych pracovníkoch neustále komunikujeme. Výhodou oproti prvému kolu testovania je, že už poznáme situáciu. V súčasnosti už máme kompletne zabezpečený personál na realizáciu druhého kola testovania," uviedla primátorka.

Mesto zatiaľ nemá spočítané kompletné náklady na prvé kolo testovania, prioritou je príprava druhého kola. "Mesto má uzatvorené zmluvy o dobrovoľníckej činnosti s administratívnymi pracovníkmi. Vzhľadom na to, že sme mali 11 odberných miest, pričom na každom mieste boli dvaja administratívni pracovníci. Za sobotu aj nedeľu predstavujú celkové náklady na odmeny sumu 4400 eur. K tomu je potrebné prirátať náklady na ochranné pomôcky, ktoré v tomto momente ešte nemáme vyčíslené," doplnila Mierna. Realizačný tím mesta, ktorý sa podieľal na príprave, sa v prvom kole skladal z 11 zamestnancov mestského úradu.

TESTOVANIE Samosprávy sú stále
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: FB/Prezídium HaZZ)

"Ďalších 13 zamestnancov bolo na pozícii administratívnych pracovníkom pri celoplošnom testovaní. Je ťažké určiť, koho zo zdravotníkov zabezpečilo Ministerstvo obrany (MO) SR a koho mesto. Ministerstvo zabezpečovalo zdravotnícky personál, takže ak aj niektorí zdravotníci boli oslovení v rámci komunikačnej kampane mesta, nakoniec kontaktná línia viedla cez rezort obrany. Mesto malo vo svojej réžii zabezpečovanie administratívnych pracovníkov," informovala primátorka. Ako doplnila, mesto nedisponuje údajmi o počte testovaných ľudí ani o tom, koľko z nich bolo pozitívnych, respektíve koľko z nich nemalo trvalý pobyt v meste. "Takouto informáciou nedisponujeme, výsledky spracovávajú Ozbrojené sily SR. Zverejňovanie týchto výsledkov má vo svojej réžii Ministerstvo obrany," doplnila Mierna.

Krupina chystá druhé kolo aj napriek tomu, že mala málo infikovaných

Mesto Krupina sa pripravuje na druhé kolo plošného testovania obyvateľstva na ochorenie COVID-19 aj napriek tomu, že hodnota pozitívnych prípadov z prvého kola v Krupinskom okrese je menej ako 0,7 percenta. Samospráva ho počas jedného dňa organizuje pre občanov, ktorí pracujú v okrese, v ktorom negatívny test vyžadujú. „Krupinčania sa môžu prísť otestovať v sobotu (7. 11.). Mesto vytvorilo jedno odberné miesto na Svätotrojičnom námestí pred mestským úradom. Záujemcom bude k dispozícii v čase od 8.00 do 20.00 h," povedal v piatok primátor Krupiny Radoslav Vazan.

Ako dodal, samospráva má na sobotu zabezpečených zdravotníkov a aj dobrovoľníkov. Na odbernom mieste budú pracovať dva odberné tímy. V Krupine otestovali počas prvého celoplošného víkendového testovania (31. 10. – 1. 11.) 3903 obyvateľov, z celkového počtu testov bolo 18 pozitívnych. Podľa informácií z ministerstva obrany hodnota pozitívnych prípadov z prvého kola v Krupinskom okrese je 0,49 percenta.

Mesto Svit bude robiť odbery na šiestich miestach, zaviedlo i zmeny

Mesto Svit zriadilo na svojom území šesť odberných miest a zaviedlo aj zmeny oproti prvému kolu testovania. Odberné miesto futbalový štadión nie je tento víkend (7. a 8. 11.) k dispozícii. Náhradou je ďalšie miesto v priestoroch Spojenej školy na Mierovej ulici - plocha od skleníkov. Informovala o tom radnica na svojej webovej stránke.

Víkendové testovanie v meste Svit sa bude realizovať od 8.00 do 20.00 h. „V čase od 8.00 do 10.00 h budú na všetkých odberných miestach uprednostnení seniori a hendikepovaní obyvatelia. Na odbernom mieste Spojenej školy na Mierovej ulici - telocvičňa budú v sobotu o 10.00 h prednostne testovaní klienti ZOS a DOS Svit,“ upozornila radnica.

Celoplošné testovanie v Poprade
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR – Kristína Mayerová)

Ľudia sa tak v druhom kole môžu dať otestovať v Dome kultúry Svit, v Spojenej škole na Mierovej ulici, kde budú tri odberné miesta, a to hlavný vchod, telocvičňa a plocha od skleníkov. Na testovanie budú slúžiť aj krytá plaváreň a Kultúrny dom v časti Pod Skalkou. V prípade, ak sa na danom odbernom mieste budú tvoriť rady, radnica žiada obyvateľov, aby navštívili odberné miesto v inom čase. „Mesto Svit chce ubezpečiť svojich obyvateľov, že vyvíja maximálne možné úsilie na to, aby bolo všetko zabezpečené a testovanie prebehlo úspešne,“ dodala samospráva.

V ďalšom kole testovania pomôže 55 dvojčlenných odberových tímov HaZZ

Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) sa aktívne zapojí do druhého kola plošného testovania občanov v červených okresoch. Na pomoc poskytne 55 dvojčlenných odberových tímov. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

TESTOVANIE Samosprávy sú stále
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: FB/Prezídium HaZZ)

Priblížila, že hasiči z Bratislavy, ktorí budú v odberových tímoch na Orave, v piatok odišli na Strednú školu požiarnej ochrany v Žiline, ktorá sa počas víkendu (7. a 8. 11.) stane ich zázemím. "Počas testovania sú príslušníci zároveň pripravení pomôcť aj pri ďalších činnostiach - zabezpečiť logistické úlohy, poskytnúť potrebnú automobilovú techniku či dezinfekciu priestorov," dodala.

V Snine i okrese zostávajú testovacie miesta totožné

Počet a rozmiestnenie testovacích miest v rámci druhého kola testovania na nový koronavírus zostávajú v meste Snina i Sninskom okrese rovnaké ako počas uplynulého víkendu (31. 10. a 1. 11.). V meste bude spomedzi 13 miest v exteriéri situované len jedno. Potvrdili to vedúci odboru krízového riadenia tamojšieho okresného úradu Roman Gallik a vedúca oddelenia strategického rozvoja mestského úradu Erika Jankajová.

Testovanie v Prešove
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

"U nás všetky obce idú do druhého kola. Pod 0,7 percenta pozitívne testovaných nebolo nikde, v žiadnej obci v rámci okresu," uviedol Gallik s tým, že keďže sa počas prvého kola testovania nevyskytli v rámci okresu žiadne problémy, očakáva "hladký priebeh" testovania aj počas nadchádzajúceho víkendu. Podľa Jankajovej slov je okresné mesto aj tentoraz pripravené zabezpečiť bezproblémový chod všetkých 13 testovacích miest na jeho území. "Tak ako v prvom kole, i v tomto sme plne pripravení poskytnúť maximálnu súčinnosť a pre našich obyvateľov zabezpečiť plne fungujúce odberné miesta," informovala s tým, že samospráva si pre tieto potreby vytvorila aj vlastnú databázu administratívnych pracovníkov a zdravotníkov.

Ako doplnila, mesto náklady na zabezpečenie testovania vyčísli po druhom kole, najväčšie výdavky majú však predstavovať personálne zdroje. "Navyše, naše mesto nad rámec povinných opatrení zabezpečilo i germicídne čistenie, následnú dezinfekciu ozónom všetkých priestorov, ktoré budú využívané v rámci testovania," dodala s tým, že aj Snina bude reagovať na avizovanú výzvu rezortu vnútra na refundáciu nákladov.

Žilinský mestský úrad otvoria po dezinfekcii priestorov

Mestský úrad (MsÚ) v Žiline bude v pondelok (9. 11.) uzavretý z dôvodu dezinfekcie priestorov po víkendovom celoplošnom testovaní na ochorenie COVID-19. Klientske centrum (KC) MsÚ sprístupnia pre verejnosť od utorka (10. 11.). Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Upozornil, že do budovy budú mať prístup len občania s platným negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19.

"Zavedené bude meranie telesnej teploty návštevníkov, povinné sú rúška, dezinfekcia rúk a rozstupy. KC v sídle úradu na Námestí obetí komunizmu bude dostupné počas úradných hodín od 8.00 do 14.00 h v pondelok, utorok, štvrtok a v piatok. V predĺžených úradných hodinách od 8.00 do 16.00 h v stredu," doplnil Miškovčík. Pracoviská ohlasovne pobytu Žilina, evidencie obyvateľov, a Matričného úradu v Žiline v klientskom centre v budove Europalace na ulici Vysokoškolákov na žilinskom sídlisku Vlčince sú otvorené v bežnom režime. "Úradné hodiny sú v pondelok, utorok a vo štvrtok od 8.00 do 15.00 h, v stredu od 8.00 do 17.00 h a v piatok od 8.00 do 14.00 h," uviedol hovorca mesta.

Testovanie v Žiline
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

"V pondelok (9. 11.) budú uzatvorené materské školy v správe mesta z dôvodu dôkladného čistenia i dezinfekcie priestorov a hračiek. Uzatvorené budú aj základné školy a zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa (detské jasle) na uliciach Veľká okružná a Puškinova," dodal Miškovčík.

V Banskej Bystrici je pripravených všetkých 68 odberových miest

Banská Bystrica je pripravená na druhé kolo plošného testovania. Pripravených je všetkých 68 odberových miest, zabezpečení sú administratívni pracovníci aj dostatok ochranných pomôcok. Ako informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, problémy nie sú ani s dostatočným počtom zdravotníkov. „Odberné miesta budú otvorené od 8.00 do 20.00 h, pričom na testovaní sa môže zúčastniť ktokoľvek, kto o to prejaví záujem a má doklad totožnosti. Nič by nám nemalo brániť v tom, aby sa všetkých 68 odberných miest otvorilo načas,“ priblížila Marhefková s tým, že samospráva občanom odporúča, aby sa s testovaním neponáhľali.

Testovanie v Banskej Bystrici
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Rozloženie náporu do oboch dní môže prispieť k predchádzaniu dlhých radov, ktoré sa pred odberovými miestami tvorili počas prvého kola operácie. Samospráva v piatok otestovala zamestnancov a klientov mestských pobytových zariadení sociálnych služieb aj mestských jaslí. V jasliach mali negatívny test všetci zamestnanci, rovnako ako 57 pracovníkov a 83 klientov v Zariadení pre seniorov Jeseň na sídlisku Fončorda.

V zariadení KOMUCE v Sásovej malo 47 zamestnancov negatívny výsledok, zo 108 klientov bolo pozitívnych päť, čo je však o tri prípady menej ako minulý týždeň. Na prvom kole plošného testovania sa v okrese Banská Bystrica zúčastnilo 64.127 ľudí, pozitívny výsledok malo 687 z nich. Podiel pozitívnych testov tak dosiahol 1,07 percenta.

Odberné miesto počas druhého kola bude aj vo Fiľakove

Jedno odberné miesto v rámci druhého kola celoplošného testovania obyvateľstva na ochorenie COVID-19 bude aj v meste Fiľakovo v okrese Lučenec, v ktorom bolo v prvom kole zaznamenaných menej ako 0,7 percenta pozitívnych testov. Informoval o tom primátor Attila Agócs, podľa ktorého vyšli v ústrety žiadostiam občanov.

„Registrovali sme od viacerých obyvateľov, že sa budú potrebovať dať pretestovať. Napríklad takí, ktorí prišli tento týždeň zo zahraničia, alebo tí, ktorí pracujú v červených okresoch. Preto sme sa rozhodli požiadať Okresný úrad v Lučenci o otvorenie jedného odberného miesta aj v našom meste,“ povedal primátor. Otestovať sa podľa neho bude môcť ktokoľvek, kto o to prejaví záujem. „Odberné miesto bude okrem mesta slúžiť pre celý južný mikroregión okresu. Už teraz nás kontaktovali viacerí starostovia okolitých obcí, že ich obyvatelia sú radi za túto možnosť a využijú ju,“ uzavrel Agócs.

V okrese Žarnovica budú v sobotu k dispozícii dve odberové miesta

V okrese Žarnovica budú počas druhého kola plošného testovania k dispozícii dve odberové miesta. Jedno sa bude nachádzať v Žarnovici, druhé v Novej Bani. Otestovať sa však bude možné len v sobotu, informovala na sociálnej sieti zástupkyňa primátora Žarnovice Alena Kazimírová.

„V meste Žarnovica bude pristavená mobilná odberová jednotka v priestoroch mestského športového areálu. V Novej Bani bude k dispozícii odberové miesto spoločnosti Mediform na Cintorínskej ulici,“ priblížila Kazimírová. Na oboch miestach budú odbery vykonávané len v sobotu, od 8.00 do 20.00 h., prerušené hodinovou obedovou prestávkou o 12.00 h. Na prvom kole plošného testovania sa v okrese Žarnovica zúčastnilo 16.272 ľudí, 105 z nich malo pozitívny výsledok. Podiel pozitívnych testov dosiahol 0,65 percenta.

Odberné miesta budú v Revúcej i Muráni

Odberné miesta budú počas druhého kola celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 zriadené aj okrese Revúca, ktorý mal v prvom kole menej než 0,7 percenta pozitívnych testov. Okrem okresného sídla bude testovacie miesto v dedine Muráň. Samosprávy o tom informujú na svojich oficiálnych internetových stránkach.

TESTOVANIE Samosprávy sú stále
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: FB/Prezídium HaZZ)

„Odberové miesto v Revúcej bude situované v obradnej/sobášnej miestnosti mestského úradu a záujemcovia, ktorí sa chcú dať testovať, môžu prísť v sobotu (7. 11.) od 8.00 h do 20.00 h,“ uvádza samospráva okresného mesta na svojej webovej stránke. Ako dodáva samospráva Muráňa na svojej internetovej stránke, v dedine bude odberné miesto takisto otvorené iba počas soboty, ale len v čase od 8.00 h do 18.00 h. Umiestnené bude v kultúrnom dome.

Odberné miesta budú aj v trinástich tzv. zelených okresoch

Ľudia sa počas víkendu (7. a 8. 11.) budú môcť dať otestovať na ochorenie COVID-19 aj na viacerých odberných miestach v celkovo trinástich tzv. zelených okresoch, v ktorých sa druhé kolo plošného testovania neplánovalo. V piatok o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková."Rozhodli sme sa, že týmto žiadostiam vyhovieme a na vytvorenie odberových miest v oblastiach mimo plánu poskytneme testy, certifikáty, dokumentáciu, vojaka a policajta. Keďže ale ide o vyslovene dobrovoľné konanie samospráv, ktoré oceňujeme ako zodpovedné, samosprávy musia poskytnúť zdravotnícky a administratívny personál a hygienikom vopred schválené odberové miesto, rovnako ako ochranné pomôcky a dezinfekciu," uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO).

V tzv. zelených okresoch zriadi celkovo 20 samospráv 20 odberných miest, v ktorých bude testovať 25 odberných tímov. Konkrétny rozpis odberných miest bude k dispozícii aj na stránke www.somzodpovedny.sk.  Počas soboty bude obyvateľom v tzv. červených okresoch k dispozícii celkovo 2819 odberných miest a 2731 odberných tímov, v nedeľu tu má testovať celkovo 2668 tímov v 2734 odberných miestach. Ozbrojené sily SR posilnia svoje kapacity na 66 miestach, pretože pre hraničnú polohu miest a okresov tu očakávajú zvýšený nápor a záujem o testovanie.

Plošné testovanie obyvateľov v rámci 45 červených okresov je určené pre osoby nad 10 rokov, okrem výnimiek stanovených uznesením vlády SR, ktoré sa zdržujú v územných obvodoch okresov, kde počet ľudí s pozitívnym výsledkom testov dosiahol v rámci celoplošného testovania obyvateľov hranicu 0,7 percenta a viac a tiež pre osoby, ktoré potrebujú navštíviť tieto okresy v termíne od 9. do 14. novembra 2020. Na test cez víkend môžu prísť bez sankcie aj osoby, ktoré sa netestovali v prvom kole.

Viac o téme: TestovaniePandémiaMestáObceZMOSKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu