Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS Ďalšie otázniky po prvom kole testovania: Osud osobných údajov bol neznámy, rezort prehovoril

Tlačivá s údajmi boli vypĺňané administratívnymi pracovníkmi na odberových miestach. Zobraziť galériu (2)
Tlačivá s údajmi boli vypĺňané administratívnymi pracovníkmi na odberových miestach. (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Sme len týždeň od začiatku prvého kola celoštátneho testovania na nový koronavírus, ktorý mala pod palcom armáda s ministerstvom obrany a už je tu ďalší problém. Reč je o údajoch z papierových záznamov na odberových miestach. Ich osud bol totiž podľa viacerých informácií nejasný. Ministerstvo obrany tvrdí, že na tento účel poverila RÚVZ a poskytla aj personál z Ozbrojených síl SR.

S informáciou o nejasnom osude zozbieraných dát z prvého kola prišiel najskôr portál Pravda, ktorému rezort obrany stále neodpovedal napríklad na otázky, kde sú momentálne osobne údaje viac ako 3,6 milióna pretestovaných ľudí, či kto ich bude analyzovať.

Hárky boli vypĺňané administratívnymi pracovníkmi na odberových miestach

Ide o papierovú formu zozbieraných a zapísaných dát. Túto agendu po boku zdravotníkov a armády vykonávali na odberových miestach administratívni pracovníci. Jedným z nich bol napríklad počas pilotného testovania v Tvrdošíne aj sám premiér Igor Matovič. Do hárkov boli zapisované mená, adresy či dokonca telefónne čísla zúčastnených Slovákov.

Už počas testovania mala tieto hárky zozbierať armáda. Hovorcovia Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) poskytujú prevažne rovnaké odpovede o spracovaniach týchto údajov. "NZCI nespracúva osobné dáta občanov, ktoré boli ručne papierovo spracovávané pod vedením ministerstva obrany počas celoplošného testovania," vyjadrila sa Veronika Beňadiková z NCZI.

Testovanie v Malom Šariši
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Otázky na armádu

Jedine miesto, kde je teda možné adresovať otázky je len rezort obrany na čele s armádou a Ozbrojenými silami SR. Minister Naď pritom ešte pred prvým kolom uisťoval, že výsledky a údaje zozbierávané armádou bude spracovávať už spomínané NCZI a regionálne úrady verejného zdravotníctva. Spomínané inštitúcie to však odmietajú.

Pre portál Bystricoviny.sk sa navyše vyjadril aj tamojší primátor Ján Nosko. „Vyvoláva to obavy z toho, že ide viac o politické než odborné rozhodnutie. Armáda nám, štatutárom samospráv odmieta dať sumárne údaje z celoplošného testovania v našich mestách o našich občanoch, čo v tejto chvíli môže vyvolávať pochybnosti o ich relevantnosti,“ tvrdí Nosko.

V tejto chvíli sa teda možno iba domnievať, kde sa nachádza zvyšok vyše 3,6 milióna údajov z prvého celoplošného testovania. Nastali dokonca aj prípady, že viacerým starostom či primátorom nesedeli ich čísla infikovaných a testovaných s tými istými číslami zverejnenými armádou. 

Rezort údaje zveril regionálnym úradom a proces chce urýchliť armádou

Topky však k tejto záležitosti odpoveď dostala priamo z ministerstva. Tieto údaje majú mať na starosti predsa len pracovníci z regionálnych úradov verejného zdravotníctva a dokonca na to nebudú sami. "Osobné údaje, ktoré boli súčasťou registračných hárkov z odberových miest sú momentálne spracúvané v súlade s legislatívou v jednotlivých RÚVZ a postupne nahadzované do informačných systémov. Ozbrojené sily SR poskytli na pomoc RÚVZ aj svoj personál, aby bol tento proces čo najrýchlejšie dokončený," prezradila hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

Viac o téme: Ministerstvo obrany1. koloúdajeJaroslav NaďCeloplošné testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu