Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Prípravy na druhé kolo testovania vrcholia: Samosprávy informujú občanov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SENICA - V druhom kole celoplošného testovania na COVID-19, ktoré sa uskutoční počas víkendu (7. a 8. 11.), bude v Senici zriadených rovnako ako v prvom kole 17 odberných miest. Nič sa nemení ani na miestach, kde budú situované. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

Mesto o prípravách komunikuje so zástupcami Ministerstva obrany SR a odboru krízového riadenia okresného úradu. "Pre organizáciu druhého kola testovania sme nezaznamenali špeciálne požiadavky. Pracujeme samostatne na základe poznatkov z prvého kola. Mesto sa vložilo tam, kde to bolo potrebné, či už po personálnej stránke alebo stránke materiálneho zabezpečenia. Napriek nie vždy úplným a dostatočným informáciám a časovému stresu bolo a je naším záujmom, aby malo testovanie čo najmenej komplikovaný priebeh," uviedla Moravcová.

V Senici majú pre druhé kolo zabezpečených všetkých administratívnych pracovníkov na oba testovacie dni. "Ďalší ľudia budú pracovať v zázemí. A opätovne musíme zabezpečiť aj pozíciu odčítavača v rámci zdravotníckych pozícií. Ak tam nebude, odberné miesto vybaví menej ľudí za hodinu, takže riešime aj túto pozíciu," doplnila hovorkyňa mesta.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Banská Štiavnica

Počas druhého kola operácie Spoločná zodpovednosť sa bude testovať aj v Banskej Štiavnici napriek tomu, že podiel pozitívnych testov v prvom kole v okrese nepresiahol hodnotu 0,7 percenta. Samospráva pre záujemcov o testovanie zriadi jedno odberové miesto, potvrdila primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková.

Testovanie v Banskej Štiavnici sa v druhom kole uskutoční v priestoroch Slovenského Červeného kríža v sobotu (7. 11.) od 8.00 do 20.00 h. „K dispozícii budú dva odberové tímy, v prípade potreby aj mobilný tím,“ prezradila Babiaková s tým, že mesto zabezpečí administratívnych pracovníkov aj zdravotnícky personál.

Samospráva týmto krokom reaguje na podmienku vlády, podľa ktorej sa osoby pohybujúce sa v tzv. červených okresoch budú od pondelka 9. novembra musieť preukázať aktuálnym negatívnym certifikátom. „Ak teda v týždni po 9. novembri cestujete napríklad do Banskej Bystrice na lekársky výkon, bude nutné, aby ste mali druhý test,“ vysvetlilo mesto na sociálnej sieti. V prvom kole operácie Spoločná zodpovednosť sa v okrese Banská Štiavnica na testovaní zúčastnilo 11.725 ľudí, pozitívny test malo 33 z nich. Podiel pozitívnych testov tak dosiahol 0,28 %.

Zvolen

Mesto Zvolen sa v rámci druhého kola plošného testovania obyvateľstva na ochorenie COVID-19 pripravuje aj na testovanie ľudí z iných okresov. Patria sem hlavne tí, ktorí v okrese Zvolen pracujú, bydlisko však majú v meste, v ktorom druhé kolo nie je. Ako potvrdil hovorca mesta Martin Svatuška, samospráva odporúča, aby sa títo záujemcovia prišli dať otestovať do Zvolena v nedeľu 8. novembra.

Zdravotníci a dobrovoľníci ich budú čakať na dvoch testovacích miestach. Sú to Hotel Tenis a futbalový štadión vo Zvolene. Pripravené budú štyri odberné tímy a aj parkoviská. Podľa Svatušku týchto ľudí otestujú aj v sobotu, pre nápor záujemcov im však radšej odporúčajú využiť druhý testovací deň.

Zvolen sa pripravuje na druhé kolo plošného testovania obyvateľstva na ochorenie COVID-19 aj napriek tomu, že hodnota pozitívnych prípadov z prvého kola vo Zvolenskom okrese je presne 0,7 percenta. Druhé kolo celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 sa má konať 7. a 8. novembra v okresoch, kde bol počet pozitívnych prípadov vyšší ako 0,7 percenta.

Žilina

Druhé kolo celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 sa v Žiline uskutoční na 71 odberných miestach v 33 lokalitách. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka by sa malo otestovať približne 65.000 ľudí s trvalým pobytom v Žiline vo vekovej kategórii od desiatich do 65 rokov. Doplnil, že odberné miesta budú ľuďom k dispozícii od 8.00 h do 20.00 h. "Posledný výter v danom dni urobia zdravotníci už o 19.30 h, aby stihli testy vyhodnotiť. Podobne ako uplynulý víkend budú môcť obyvatelia Žiliny využiť ktorúkoľvek z pripravených odberných miestností. Miesta na testovanie z väčšej časti kopírujú geografické umiestnenie volebných miestností. Občania sú do nich zvyknutí chodiť a poväčšine ich majú najbližšie k bydlisku," uviedol Miškovčík s tým, že odberné miesto v Mojšovej Lúčke bude otvorené iba v nedeľu (8. 11.).

Podľa hovorcu mesta si môžu ľudia dať vzájomne vedieť, kde sa tvoria najväčšie rady, a vyhľadať odberné miesta, ktoré sú menej využívané. "Facebooková skupina s názvom Odberné miesta Žilina - celoplošné testovanie COVID-19 zdieľa informácie o naplnenosti jednotlivých odberných miest a ďalšie aktuality," doplnil.

Holíč

V meste Holíč v okrese Skalica budú v druhom kole celoplošného testovania v rámci akcie Spoločná zodpovednosť štyri odberné miesta, v každom sa budú nachádzať dve odberné pracoviská. Testovanie sa uskutoční počas víkendu (7. a 8. 11.) v čase od 8.00 h do 20.00 h. Potvrdil to Jaroslav Čársky z mestského úradu.

Viac o téme: TestovanieInformácieSamosprávyKoronavírusOdbery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu