Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kontroly po celoplošnom testovaní spôsobili rozruch: Porušenie lekárskeho tajomstva? Jasný odkaz polície

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA - Policajti pri kontrole zákazu vychádzania neskúmajú zdravotný stav ani sa neoboznamujú s lekárskym tajomstvom. Zameriavajú sa na to, či je naplnená podmienka na udelenie výnimky. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Zákaz vychádzania od pondelka neplatí pre ľudí s negatívnym testom na ochorenie COVID-19.

Bez údajov, ktoré slúžia na overenie, či osoba naplní podstatu výnimky, nie je možné výnimku potvrdiť, vysvetľuje hovorkyňa. "Ide o údaje získavané s cieľom naplnenia účelu, pre ktorý bol vládou nariadený zákaz vychádzania a tieto údaje majú svoj legálny podklad v príslušných uzneseniach vlády prijatých v intenciách ústavného zákona," doplnila.

Kontroly po celoplošnom testovaní
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Mastná pokuta

Oprávnenie na výkon určitej činnosti spojenej so zdravotnou starostlivosťou kontrolujú policajti aj v iných prípadoch. Ako načrtla hovorkyňa, napríklad aj v súvislosti s vedením motorových vozidiel pri kontrole vodičského preukazu a záznamov v ňom, alebo zdravotnej spôsobilosti osôb nad 65 rokov, alebo parkovacieho preukazu ZŤP. Hoci tieto doklady obsahujú informácie aj o zdravotných aspektoch, nejde podľa polície o zásah do lekárskeho tajomstva.

Porušenie zákazu vychádzania je priestupkom na úseku civilnej ochrany. V blokovom konaní môže polícia uložiť pokutu do 1000 eur, v správnom konaní môžu úrady udeliť sankciu do 1659 eur.


 

Kontroly po celoplošnom testovaní
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Pravidlá sa menia

Od pondelka sa menia pravidlá pri zákaze vychádzania, ktorý platí do 8. novembra. Má niekoľko výnimiek, neplatí ani pre ľudí s negatívnym testom na ochorenie COVID-19.

Prečítajte si aj: KORONAVÍRUS Prvé rokovanie vlády po plošnom testovaní: Krajčí nechce uvoľňovať opatrenia

Negatívny test treba deklarovať výsledkom RT-PCR testu vykonanom po 29. októbri alebo antigénového testu z celoplošného testovania. Zákaz vychádzania neplatí medzi 1.00 až 5.00 h.

Povinnosť nosenia rúška (prekrytie horných dýchacích ciest)

V prípade nesplnenia si tejto povinnosti ide o priestupok podľa zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Policajt je oprávnený uložiť pokutu v blokovom konaní do 1 000 €, pričom v prípade, ak nie sú splnené podmienky blokového konania, oznámi priestupok na regionálny ÚVZ.

Výnimky z povinnosti nosenia rúšok majú:

a) deti do 6 rokov veku,

b) osoby v exteriéroch mimo zastavaného územia (intravilánu) obce, pokiaľ sú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v jednej domácnosti, vzdialené viac ako 5 metrov,

c) osoby so závažnými poruchami autistického spektra,

d) osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím,

e) osoby pri výkone športu,

f) fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania,

g) osoby nevesty a ženícha pri sobáši,

h) výkonných umelcov pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúcich pri nakrúcaní dokumentárneho filmu,

i) tlmočníkov do posunkovej reči v rámci výkonu povolania,

j) zamestnanca, ktorý sa nachádza na vnútornom pracovisku sám.

Izolácia pozitívnych osôb v rámci celoplošného testovania (porušenie karantény)

V prípade porušenia karantény hrozí pokuta v blokovom konaní do 1 000 €, pričom v prípade, ak nie sú splnené podmienky blokového konania, oznámi priestupok na regionálny ÚVZ.

Výnimky:

Izolácia v domácom prostrední alebo v karanténnom ubytovacom zariadení sa nevzťahuje
na čas spojený s:

a) nevyhnutným poskytnutím zdravotnej starostlivosti,

b) za účelom odberu biologického materiálu na mobilnom odberovom mieste.

Obmedzenie prevádzok a hromadných podujatí

Hrozí pokuta v blokovom konaní do 1 000 €, pričom v prípade, ak nie sú splnené podmienky blokového konania, oznámi priestupok na regionálny ÚVZ. Výnimky sú taxatívne uvedené vo vyhláške ÚVZ SR č. 12 zo dňa 29. 10. 2020. 

Povinnosti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a poskytovateľov sociálnych služieb

Hrozí pokuta v blokovom konaní do 1 000 €, pričom v prípade, ak nie sú splnené podmienky blokového konania, oznámi priestupok na regionálny ÚVZ. Výnimky sú taxatívne uvedené v už spomínanej vyhláške ÚVZ SR č. 14 zo dňa 29. 10. 2020.

Policajná hovorkyňa tiež uviedla, že každý prípad nedodržania uznesení vládySR, resp. vydaných vyhlášok ÚVZ SR bude policajt posudzovať individuálne. "V zmysle zákona o priestupkoch policajt pri ukladaní blokovej pokuty prihliadne na závažnosť priestupku, najmä na spôsob jeho spáchania a na jeho následky, na okolnosti, za ktorých bol spáchaný, na mieru zavinenia, na pohnútky a na osobu páchateľa, ako aj na to, či a akým spôsobom bol za ten istý skutok postihnutý v kárnom alebo disciplinárnom konaní," uzavrela. 

Viac o téme: CertifikátTestovanieKontrolyPolícia Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu