Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sudcovská iniciatíva: Nastal čas, keď sa vyšetria podozrenia, že zločinci ovládli justíciu

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) má nádej, že nastal čas, keď sa riadne vyšetria všetky indície a podozrenia z korupčnej zločineckej siete ovládajúcej slovenské súdy. Uviedla to hovorkyňa ZOJ Katarína Javorčíková v reakcii na policajnú akciu Víchrica.

Združenie verí, že všetci sudcovia, prokurátori a advokáti, ktorí boli jej súčasťou, budú odhalení a vylúčení z justičného systému. "Hlavná zodpovednosť za tento cieľ je najmä na orgánoch činných v trestnom konaní, avšak tieto nemôžu nahradiť v súčasnosti veľmi potrebné samoočistné procesy v justícii," uvádza ZOJ.

Preto vyzýva, aby všetci slušní právnici našli odvahu prispieť k objasneniu trestných činov svojich kolegov. "A súčasne sa správali tak, aby organizovaný zločin nemal v budúcnosti v justícii šancu," dodalo združenie.

Akcia Víchrica je podľa ZOJ spojená aj so zadržaním bývalého obchodného sudcu a v súčasnosti vplyvného podnikateľa. Spájať sa s ním majú podozrenia z rozsiahleho korupčného ovplyvňovania najmä bratislavských súdov. "Podozrenia, ktoré sa vedome tolerovali a o ktorých sa v justičnom svete dlhé roky len ticho hovorilo," doplnilo združenie.

Pri akcii s krycím názvom Víchrica zadržala v stredu (28. 10.) Národná kriminálna agentúra viaceré osoby. Médiá informovali, že ide o ľudí z prostredia justície. Medzi zadržanými menujú bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu SR Jarmilu Urbancovú, sudcu Najvyššieho súdu Jozefa Kolcuna či bývalú podpredsedníčku Okresného súdu Bratislava I Katarínu Bartalskú. Zadržaný má byť aj právnik a podnikateľ Zoroslav Kollár či bratislavská sudkyňa Otília Doláková.

Viac o téme: VyšetrovanieSúdyZločinecká sieťJustíciaSudcovská iniciatíva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu