Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

AKTUÁLNE Zasadá Bezpečnostná rada: Dobrovoľné testovanie a povinná karanténa!

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (12)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Dnes na vláde zasadá Bezpečnostná rada, ktorej sa zúčastní aj prezidentka Zuzana Čaputová. Premiér Igor Matovič pred zasadaním oznámil, že kto sa nedá testovať, bude musieť absolvovať domácu karanténu. Bližšie podrobnosti, ako to bude fungovať, zatiaľ nie sú známe.

Premiér Matovič dnes na tlačovke pred Bezpečnostnou radou oznámil, že kto sa nezúčastní plošného testovania, bude musieť absolvovať domácu karanténu. Testovanie bude dobrovoľné. Aj na to sa bude prezidentka pýtať. Spor medzi Matovičom a Čaputovou vznikol potom, čo o pláne plošne testovať informoval najprv kolegov z Bruselu až potom Čaputovú.


KORONAVÍRUS Vláda zrejme rozlúskla otázku týchto dní: Bude celoplošné testovanie povinné?


VIDEO Prezidentka Čaputová po zasadnutí Bezpečnostnej rady

Prezidentka Zuzana Čaputová je za dobrovoľné plošné testovanie, príprava je podľa nej detailná (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

VIDEO Premiér Matovič informuje spolu s ministrom obrany a ministrom zdravotníctva o výsledkoch Bezpečnostnej rady

Premiér spolu s ministrami informoval o podrobnostiach plošného testovania, ktoré má byť dobrovoľné (Zdroj: Topky/Maarty)

16:48 Kľúčové bude, ako dopadne pilotné testovanie na severe Slovenska

Čaputová uviedla, že niektoré kľúčové informácie a odpovede nemajú ešte ani samotní tvorcovia nápadu celoplošného testovania. "Celoplošné testovanie môže byť pre Slovensko veľkým prínosom," povedala prezidentka. Treba však eliminovať základné hrozby ako chod zdravotníctva a bezpečnosť samotných odberových miest.

16:42 "Mám slovo ministra zdravotníctva, že tento projekt neohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosti v nemocniciach," povedala prezidentka.

Čaputová sa zaujímala aj o to, ako zvládajú situáciu nemocnice. "Predikcie hovoria o tom, že v horizonte dvoch týždňoch môžeme mať dvetisíc ľudí vyžadujúcich hospitalizáciu s touto diagnózou," uviedla. 

16:38 Prezidentka Čaputová sa vyjadruje po zasadnutí Bezpečnostnej rady

"Musím povedať, že príprava je pomerne detailná a môžem konštatovať, že ozbrojené sily potvrdzujú svoj vysoký kredit," povedala Čaputová. 

16:33 Tento víkend budú testované okresy Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov. Ide o pilotné testovanie. Nasledujúce dva víkendy celé Slovensko v dvoch kolách.

16:22 Premiér tvrdí, že na testovanie by mali prísť aj cudzinci, ktorí budú v tom čase na území Slovenska. "Všetci, ktorí budú v čase plošného testovania na Slovensku, majú možnosť otestovať sa na náklady Slovenskej republiky," povedal. 

16:21 Matovič by chcel zaviesť testovanie na hraniciach aj mimo plošného testovania. "Môj osobný sen je, aby odo dňa, kedy budeme testovať, spustili na 60 hraničných prechodoch antigénové testovanie. To znamená, že slobodný pohyb, ale počkali by si na test," hovorí premiér. Testy na hraniciach by zaviedol s tým, že test by platil dva týždne.

AKTUÁLNE Zasadá Bezpečnostná rada:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

16:09 Opatrenia sa medzi dvoma vlnami testovania uvoľňovať nebudú.

16:08 Premiér uviedol, že na test nemusia ísť ľudia, ktorí vedia, že budú desať dní doma. Zdôraznil presnosť antigénových testov. "V každom tíme bude osem vopred pomenovaných ľudí. Na tých to stojí a padá. Keď sa k nim pridajú dobrovoľníci, tak pomoc je vítaná," povedal premiér. 

AKTUÁLNE Zasadá Bezpečnostná rada:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

16:07 Skupiný ľudí, ktoré sa nemusia na testovaní zúčastniť

- domovy sociálnych služieb (budú testované samostatne)
- ľudia, ktorí majú viac ako 65 rokov, ak vedia, že budú tak či tak v karanténe
- imobilní ľudi
- nemocnice budú testovať personál aj pacientov samostatne
- personál, ktorý bude robiť testy (budú testovaní samostatne)

16:06 Počas víkendu, kedy sa bude oficiálne plošne testovať, počas Dušičiek, si môže občan spraviť aj súkromný test. Bude mať rovnakú platnosť ako antigénový test, musí však byť vykonaný počas toho víkendu. 

15:51 "Ľudia sa absolútne nemusia báť, že by sa nakazili počas procesu testovania. Určite nebudú vo väčšom ohrození ako pri bežnej činnosti," uviedol Naď. 

15:47 Matovič verí, že účasť bude vysoká. "Podľa prieskumov to vyzerá tak, že sa testovania zúčastní okolo 72 percent ľudí," povedal. 

AKTUÁLNE Zasadá Bezpečnostná rada:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

15:42 "Mám dobrú správu, že na pomoc pri testované sa zaregistrovalo už viac ako 2 600 zdravotníkov," uviedol Krajčí s tým, že verí, že sa zapojí ešte viac dobrovoľníkov.

AKTUÁLNE Zasadá Bezpečnostná rada:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

15:41 Naď uviedol, že už v týchto chvíľach sa príslušníci Ozbrojených síl snachádzajú na Orave a v Bardejove a prechádzajú každé jedno odberné miesto. 

15:38 "Do absolútnych detailov sme rozobrali plošné testovanie na koronavírus," povedal Naď.

AKTUÁLNE Zasadá Bezpečnostná rada:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

15:35 Premiér uviedol, že prezidentka odchádzala spokojná. "Do hĺbky sme zodpovedali každú otázku, ktorú pani prezidentka položila. Môj pocit bol, že bola spokojná, keď odchádzala. Myslím, že sme jej zodpovedali všetko," povedal. 

AKTUÁLNE Zasadá Bezpečnostná rada:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

15:17 Matovič odprevadil Čaputovú. Zhruba o pol hodinu by sa mal vyjadriť, Čaputová plánuje vyjadrenie v prezidentskom paláci. Zatiaľ nie sú známe výsledky zo zasadnutia Bezpečnostnej rady. 

Galéria: Čaputová odchádza z Bezpečnostnej rady

AKTUÁLNE Zasadá Bezpečnostná rada:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

AKTUÁLNE Zasadá Bezpečnostná rada:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

AKTUÁLNE Zasadá Bezpečnostná rada:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

15:16 Prezidentka odišla z Bezpečnostnej rady bez slov. 

Čaputová odchádza z Bezpečnostnej rady (Zdroj: Topky/Maarty)

12:58 Na zasadanie Bezpečnostnej rady prišla aj prezidentka Zuzana Čaputová

Na radu prišla s otázkami. "Idem tam s otázkami, idem tam s informáciami a určite tam idem s dobrou vôľou, aby som pomohla celej veci," povedala. Prezidentku bude zaujímať, čo bude po plošnom testovaní. "Viac informácií vám poskytnem po Bezpečnostnej rade," uviedla na margo domácej karantény.

Čaputová, Bezpečnostná (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Plošné testovanie je dobrovoľné

Spornou otázkou ohľadom plošného testovania bolo, či bude dobrovoľné, alebo povinné. S povinným testovaním nesúhlasila prezidentka v prípade, ak by mali hroziť sankcie. Koalícia sa nakoniec rozhodla, že testovanie bude dobrovoľné, avšak bude to mať háčik. 

Povinná karanténa, kontakty sa dohľadávať nebudú

Premiér dnes na tlačovke uviedol, že kto sa testovania nezúčastní, skončí v karanténe. Včera sa na tom dohodla koaličná rada. "Kto sa nepreukáže akýmkoľvek negatívnym testom, či už zo štátneho testovania, alebo zo súkromného, bude nasledujúcich 10 dní v karanténe," povedal Matovič. Zatiaľ nie je jasné, ako to bude štát kontrolovať. Aby bol test spravený v súkromných zariadeniach platný, mal by byť rovnako starý, ako ten vyhotovený v prípade štátneho plošného testovania.

"Každý, kto sa zúčastní testovania, o tom bude mať potvrdenie. Keď sa ním po výzve príslušníka policajného zboru alebo ozborejných síl nepreukáže, tak sa podrobí priestupkovému konaniu a hrozí mu pokuta do 1 650 eur," povedal Matovič o tom, ako sa bude karanténa kontrolovať. V praxi by išlo o zákaz vychádzania pre neotestované osoby, ktorý podľa premiéra bude prijímať vláda. Kontakty sa dohľadávať nebudú, premiér očakáva veľkú účasť a minister zdravotníctva mal jasnú odpoveď. "Všetci, ktorí sa nedajú testovať, budú v karanténe, kontakty nie je potrebé dohľadávať," uviedol Krajčí. 

Viac o téme: VládaIgor MatovičKoronavírusBezpečnostná radaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu