Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trnka žiadal o odročenie: Disciplinárne konanie pokračuje, komisia návrh zamietla

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

BRATISLAVA - Pred disciplinárnou komisiou Generálnej prokuratúry (GP) SR pokračuje konanie s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Na ústnom zasadnutí sa pred 3. disciplinárnou komisiou zúčastňuje Trnka, jeho advokátka a námestník GP SR Jozef Szabó ako navrhovateľ.

Naposledy sa konanie 4. septembra neuskutočnilo. Trnka sa prostredníctvom svojej obhajkyne ospravedlnil zo zdravotných dôvodov. Konanie s Trnkom pôvodne odročila koncom júna disciplinárna komisia na neurčito z dôvodu, že sa čakalo na stanovisko Etickej komisie prokuratúry. Tá začiatkom júla zasadala v Banskej Bystrici a konštatovala, že Trnka sa dopustil porušenia pravidiel prokurátorskej etiky porušením dôveryhodnosti a dôstojnosti prokurátora, ktoré upravuje ich etický kódex.

Trnka tak mal urobiť, keď poskytol minulý rok rozhovor televízii Markíza. Týkal sa zverejnenia nahrávky s Marianom K., počas ktorej mu obžalovaný z vraždy Jána Kuciaka vyčítal, že mal vydierať akcionára Penty Jaroslava Haščáka s nahrávkou kauzy Gorila. Ďalším dôvodom stíhania je časť rozhovoru pre televíziu, v ktorej Trnka hovoril o prepustení Jozefa Majského z väzby v roku 2004.

Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár vlani v októbri Trnkovi dočasne pozastavil výkon funkcie, keďže bol naňho podaný disciplinárny návrh za spomínané dva skutky. Trnka je okrem toho obvinený zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila.

Odročenie konania

Advokátka bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku požiadala 3. disciplinárnu komisiu Generálnej prokuratúry (GP) SR o odročenie pondelkového ústneho pojednávania s Trnkom. Poukázala pritom na vysoký počet ľudí v miestnosti, kde prebieha disciplinárne konanie. Podľa nej ide o porušenie nariadení hlavného hygienika.

"Je na zvážení predsedu disciplinárnej komisie, či bude v ústnom pojednávaní pokračovať," povedala advokátka. Navrhla, aby sa konanie odročilo a konalo sa v takých priestoroch, ktoré by zabezpečovali riadny priebeh konania, napríklad v budove Ministerstva spravodlivosti SR. "Žiadame odročenie aj preto, aby bolo informovaný väčší počet médií a nie len tri. Nie je možné zabezpečiť objektívnosť tohto konania, pretože pluralita médií, teda len prítomnosť viacerých médií môže zabezpečiť objektívnosť konania," doplnila.

Návrhy na odročenie považuje navrhovateľ - námestník GP SR Jozef Szabó za účelové. Nariadenia sa netýkajú takých konaní štátnych úradov, ako je aj napríklad disciplinárne konanie. Prítomnosť troch novinárov vrátane verejnoprávneho RTVS a TASR podľa jeho názoru zabezpečí objektivitu informovanosti. Navrhol námietky advokátky zamietnuť.

Komisia návrh zamietla

Disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry (GP) SR zamietla návrh advokátky bývalého generálneho prokurátora SR Dobroslava Trnku na odročenie konania s jej klientom z dôvodu porušovania protiepidemických opatrení a nezabezpečenia objektívnosti informovanosti z ústneho pojednávania.

Pondelkové konanie podľa predsedu 3. disciplinárnej komisie je v súlade s opatreniami prijatými 14. októbra tohto roku. Opatrenia sa nevzťahujú na zasadnutia orgánov verejnej moci, respektíve štátnej správy. K týmto patrí aj zasadnutie disciplinárnej komisie. „Preto disciplinárna komisia nevidí dôvod na odročenie konania,“ argumentoval okrem iného predseda trojčlennej komisie.

Viac o téme: ProkurátorDisciplinárne konanieSúd Dobroslav Trnka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu