Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Advokátka Trnku tvrdí, že je nevinný: Generálna prokuratúra by ho mala oslobodiť

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

BRATISLAVA - Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka sa nedopustil žiadneho disciplinárneho priestupku, ktoré sú mu kladené za vinu, a ani nespáchal trestný čin. Disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry (GP) SR by ho mala oslobodiť. Uviedla vo svojej záverečnej reči advokátka Trnku Mária Kodajová.

Advokátka namietala skutky, z ktorých je jej klient disciplinárne stíhaný. Generálna prokuratúra SR (GP) v októbri 2019 nevydala ani po troch dňoch po zverejnení nahrávky rozhovoru Trnku s podnikateľom Marianom K. svoje stanovisko. Kodajová vyslovila zároveň názor, že nemôže súbežne prebiehať disciplinárne konanie a v jednom zo skutkov aj trestné konanie. Pripomenula, že v danom čase poskytnutia rozhovoru pre TV Markíza bol Trnkov dom obliehaný novinármi. Je podľa jej názoru absurdné, že Trnka je obviňovaný z toho, že poskytol redaktorovi Markíza rozhovor, keď v danej chvíli boli na GP SR v platnosti dva rozličné pokyny, smernice pre prokurátorov.

Nebol teda jasný pokyn, ako má prokurátor GP SR postupovať v prípade záujmov a tlakov médií, akým čelil v čase zverejnenia nahrávky s Marianom K. Advokátka okrem iného vo svojej záverečnej reči zdôraznila, že predmetom konania nie je prepustenie podnikateľa Jozefa M. z väzby, ale iba to, že Trnka mal uviesť nepravdivé informácie vzťahujúce sa k dozorovému prokurátorovi Krajskej prokuratúry a smerom k redaktorovi TV Markíza. "Môj klient žiadal o autorizáciu rozhovoru redaktora TV Markíza. Obhajoba žiadala jeho výpoveď, ale na tú sa mohol náležite pripraviť a mohol ako novinár predpokladať, že jediná otázka, ktorá mu bude kladená na výsluchu, bude práve otázka autorizácie," zdôraznila advokátka.

"Nemožno osobu môjho klienta a výkon jeho činnosti ako prokurátora spochybňovať tým, že uvedené osoby ako Jozefa M. a Mariana K. pozná a že poskytol rozhovor TV Markíza, ktorá ho mohla spracovať vhodnejším spôsobom," dodala na záver.

Trnka si nie je vedomý žiadneho priestupku

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka si nie je vedomý, že by sa dopustil disciplinárneho priestupku. Uviedol to vo svojej záverečnej reči pred 3. disciplinárnou komisiou Generálnej prokuratúry (GP) SR. Podľa vlastných slov je však pripravený akceptovať rozhodnutie disciplinárnej komisie. Na strane druhej však využije všetky zákonné možnosti sa odvolať.

Pripomenul, že robí prokurátora 34 rokov a už raz čelil disciplinárnemu konaniu. "Napokon sa ukázalo, že ten proces nebol až taký dobrý. Rok už nemôžem chodiť do roboty, kde by som mohol byť 100-percentne prospešný pre spoločnosť," povedal.

Po prednese záverečných rečí navrhovateľa za GP SR a Trnkovej advokátky sa komisia odobrala na poradu. Rozhodnutie by mala vyniesť približne o 17.00 h. Ústne pojednávanie sa v pondelok začalo o 10.00 h a po oboznámení sa s júlovými závermi Etickej komisie prokuratúry i ukončení dokazovania sa pristúpilo k prednesu záverečných rečí.

Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár vlani v októbri Trnkovi dočasne pozastavil výkon funkcie, keďže bol naňho podaný disciplinárny návrh za spomínané dva skutky. Trnka je okrem toho obvinený zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila.

Viac o téme: OslobodenieAdvokátkaObvinenie Dobroslav TrnkaGenerálna prokuratúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu