Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vyšetrovanie Dobroslava Trnku v kauze Gorila je pred ukončením

Dobroslav Trnka Zobraziť galériu (2)
Dobroslav Trnka (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

BRATISLAVA - Vyšetrovanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku v kauze nahrávky Gorila po takmer roku po jeho obvinení je pred ukončením. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

"Vyšetrovanie je pred ukončením, tento mesiac sú ešte naplánované výsluchy a ak nedôjde k zásadným zmenám, bude ukončené a po preštudovaní spisu predložené na príslušnú prokuratúru s návrhom vyšetrovateľa, čo možno očakávať približne v januári budúceho roku," objasnil Slivka. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil Dobroslava Trnku v druhej polovici decembra 2019 zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Skutku sa mal dopustiť v rokoch 2007 až 2014.

Nahrávku ukrýval a neodovzdal

Ako verejný činiteľ si podľa polície nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie Slovenskej informačnej služby (SIS) pod krycím názvom Gorila, z ktorej vyplývalo podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov.

Dobroslav Trnka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

Nahrávku ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní. Konať tak mal s úmyslom zadovážiť majetkový prospech sebe a podnikateľovi Marianovi Kočnerovi. Možné obchodovanie s nahrávkou naznačuje rozhovor Dobroslava Trnku s Marianom Kočnerom, ktorého nahrávku v októbri zverejnili médiá. Exgenerálnemu prokurátorovi mal Marian Kočner nadávať, pretože sa vraj pokúsil Gorilou vydierať finančníka skupiny Penta, v súčasnosti v tejto veci obvineného a väzobne stíhaného Jaroslava Haščáka.

Médiá dostali v októbri 2019 mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť zachytená kauza Gorila. Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi Jaroslavom Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Obvinený finančník aj Penta vtedy autenticitu nahrávky spochybnili. Nahrávku Gorily našla polícia v dome podnikateľa Mariana Kočnera. Bývalý špeciálny prokurátor, v súčasnosti obvinený a väzobne stíhaný Dušan K. sa vtedy vyjadroval, že nie je isté, či je zverejnená nahrávka naozaj nahrávkou kauzy Gorila.

Viac o téme: VyšetrovanieDobroslav TrnkaGorila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu