Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KOMPLETNÝ ZOZNAM nových opatrení: Obmedzenia v obchodoch, zákaz akcií! Hrozí lockdown, varoval Matovič

Zasadnutie Ústredného krízového štábu Zobraziť galériu (7)
Zasadnutie Ústredného krízového štábu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Slovensko sa v prípade aktuálnej situácie s pandémiou nového koronavírusu snaží zatiahnuť poslednú záchrannú brzdu. Ak nezafunguje, Slovensko čaká lockdown ako v Izraeli. Po rokovaní ústredného krízového štábu to vyhlásil premiér Igor Matovič s tým, že Slovensko a jeho obyvatelia majú poslednú možnosť na to, aby boli opatrní a dodržiavali protiepidemické opatrenia.

Ústredný krízový štáb prijal nové opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu (Zdroj: Jan Zemiar)

Po tom, čo premiér Igor Matovič v sobotu oznámil počet nových prípadov, zasadala pandemická komisia aj Ústredný krízový štáb. Po takmer šesťhodinovom rokovaní premiér oznámil súhrn nových opatrení, ktoré majú platiť od 15. októbra. Výnimkou je dištančné vyučovanie na stredných školách, to platí od pondelka, 12. októbra.

Kompletný zoznam schválených opatrení

Ústredný krízový štáb schválil sprísnenie opatrení, ktoré sa týkajú nosenia rúšok, hromadných akcií, ale aj fitness centier či reštaurácií. 

  • rúško bude povinné aj v exteriéri
  • zákaz hromadných podujatí, vrátane bohoslužieb
  • zákaz zhromažďovania
  • reštaurácie môžu vydávať iba balené jedlo so sebou alebo v exteriéri
  • zatvorenie fitness a wellness centier, kúpaliská, plavárne, akvaparky a sauny
  • v obchodoch a nákupných centrách môže byť jedna osoba na 15 metrov štvorcových
  • vyhradené hodiny potravín a drogérie pre seniorov nad 65 rokov od 9:00 do 11:00
  • stredné školy prechádzajú na dištančné vzdelávanie
  • obedzenie pri sobášoch a krstoch - ak sú v interiéri, platí obmedzenie jedna osoba na 15 metrov štvorcových, pri exteriéroch platia dvojmetrové rozostupy

Pri hromadných akciách má výnimku 5 vrcholových športových líg, ktorými sú futbal, hokej, basketbal, hádzaná a volejbal. Minister zdravotníctva Marek Krajčí povedal, že podmienkou je, aby mali hráči negatívne testy na koronavírus pred každým zápasom. Zápasy budú bez divákov. 

Zasadnutie Ústredného krízového štábu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V reštauráciach sa nesmie nič konzumovať v interiéri. Vnútri sa môže nachádzať len jedna osoba na 15 metrov štvorcových, musí mať neustále prekryté horné dýchacie cesty. Nápoj alebo jedlo či zákusok môže skonzumovať vonku. 

Hrozí "lockdown"

Minister zdravotníctva Marek Krajčí upozornil, že ak časť ľudí, ktorá doteraz opatrenia nerešpektovala, nezmení svoje správanie, tak ani aktuálne sprísnenie opatrení nemusí byť dostatočné. "Ak sa 35 percent populácie rozhodne, že to bude ignorovať, čaká nás kompletný lockdown," uviedol šéf rezortu zdravotníctva. Reprodukčné číslo je podľa Krajčího na úrovni 1,43, v lete bolo 1,15. Minister chce, aby sa Slovensko priblížilo k letným hodnotám. Opatrenia, ktoré sa majú na Slovensku v najbližších dňoch sprísniť, budú podľa premiéra platiť, kým sa sedemdňový kĺzavý medián nezníži pod 500.

Zasadnutie Ústredného krízového štábu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Máme to v našich rukách. Skúsme urobiť všetko pre to, aby to bolo čím skôr," vyhlásil. Matovič avizuje, že sa plánuje stretnúť aj so zástupcami KBS, aby s nimi prediskutoval obdobie Dušičiek. "Môj cieľ je, aby sme to odložili do času, keď bude priaznivejšia pandemická situácia a cestovanie nebude spôsobovať potenciálne riziko," povedal predseda vlády. Ľudí vyzval, aby v týchto dňoch a týždňoch boli opatrní pri stretávaniach sa a neohrozovali starších, chorých či inú rizikovú skupinu obyvateľov. Dôrazne odporúča necestovať.

"Mohlo by to spôsobiť, že nabudúce nebudeme navštevovať jeden hrob, ale viacero," podotkol Matovič. Ľudí vyzval na zodpovednosť, inak podľa neho môžu všetky opatrenia "zahodiť do koša".

Zasadnutie Ústredného krízového štábu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Treba obmedziť pohyb

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak taktiež uviedol, že na Slovensku je potrebné celoplošne obmedziť stretávanie sa. Lokálny lockdown Oravy či Bardejova v súčasnej situácii už podľa Krajniaka nepomôže. Aktuálne už nie sú ani takzvané regionálne COVID-19 semafory.

Zasadnutie Ústredného krízového štábu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zasadnutie Ústredného krízového štábu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zasadnutie Ústredného krízového štábu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"O päť minút 12 sa snažíme dostať situáciu pod kontrolu. Choroba diktuje nám. Musíme začať my diktovať chorobe," skonštatoval. Cieľom je podľa neho to, aby sa krivka pozitívne testovaných na COVID-19 začala na Slovensku splošťovať. To, že regionálny lockdown aktuálne nie je v hre, potvrdil aj minister vnútra Roman Mikulec, poukázal pritom na aktuálne čísla nakazených i šírenie nového koronavírusu na Slovensku. Minister vnútra avizuje posilnenie kontrol zo strany polície i to, že policajti už nebudú len upozorňovať, ale aj rozdávať pokuty či prípad posunú na správne konanie.

Viac o téme: OpatreniaZoznamIgor MatovičKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu