Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

AKTUÁLNE Pandemická komisia navrhuje prísnejšie opatrenia proti koronavírusu

Igor Matovič po rokovaní pandemickej komisie Zobraziť galériu (8)
Igor Matovič po rokovaní pandemickej komisie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Na ministerstve zdravotníctva od dnešného dopoludnia zasadala Pandemická komisia vlády SR, ktorá vyhodnocuje opatrenia odporučené konzíliom odborníkov. Keďže na Slovensku stúpa počet infikovaných a pribúdajú rizikové okresy, očakáva sa, že opatrenia na ochranu obyvateľstva pred koronavírusom sa sprísnia.

Za posledný deň na Slovensku pribudlo 419 infikovaných. Ide o najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie nového koronavírusu. Rekordné čísla sme však zaznamenali aj predtým (22. septembra pribudlo 338 infikovaných a 23. septembra zas 360).

Situácia je vážna! Opatrenia sa budú sprísňovať: MAPA Počet rizikových okresov stúpol

Premiér Igor Matovič, ktorý sa zúčastnil piatkového rokovania pandemickej komisie, počas dneška naznačil, že opatrenia v súvislosti s nárastom pozitívne testovaných sa budú sprísňovať. 

VIDEO Tlačová konferencia po zasadnutí Pandemickej komisie vlády SR

Ako uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas po rokovaní pandemickej komisie, opatrenia sa budú ešte meniť. Konečná verzia by mala byť známa v pondelok, kedy bude zasadať ústredný krízový štáb. Načrtol však, že zmeny by sa mali týkať nosenia rúška v školách, tiež hromadných opatrení aj hraníc.

AKTUÁLNE Pandemická komisia navrhuje
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Účasť na svadbách sa má obmedziť na 30 ľudí

Podľa premiéra na hromadných podujatiach v exteriéri bude môcť sedieť najviac 200 ľudí, v interiéri 100. Akcie, na ktorých majú ľudia stáť, sa majú zakázať. Účasť na svadbách sa má obmedziť na 30 ľudí.

O avizovanom zaradení Rakúska a Maďarska medzi rizikové krajiny už premiér s danými krajinami komunikoval. Podotkol však, že odkedy tento návrh padol, stav na Slovensku sa zhoršil. „Dnes je naša situácia skoro porovnateľná, ako je v Maďarsku, a porovnateľná ako v Rakúsku, takže toto už musí zvážiť ústredný krízový štáb, či to má zmysel,“ uviedol.

Najrizikovejšie sú rodinné oslavy, svadby či diskotéky

Mikas upozornil, že v našej krajine narastá počet infikovaných nad 65 rokov. Ide o rizikovú skupinu. Za ostatných 14 dní pribudlo v tejto vekovej kategórii 211 pozitívnych prípadov, kým minulý týždeň táto hodnota bola 172. V našej krajine sa podľa jeho slov vykonáva dostatok laboratórnych testov. Problém vidí v tom, že ľudia prestali dodržiavať protikoronavírusové opatrenia. Šéf hygienikov súčasne zdôraznil, že ak budú počty novoinfikovaných naďalej výrazne stúpať, Slovensko sa vráti k niektorým opatreniam z prvej vlny nákazy.

AKTUÁLNE Pandemická komisia navrhuje
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dobrou správou podľa neho je, že na Slovensku stále nie je komunitné šírenie vírusu. Nevylučuje však, že ak sa bude situácia vyvíjať ako v týchto dňoch, o niekoľko týždňov alebo mesiacov komunitné šírenie bude. "Stále robíme všetko preto, aby nebolo. Stále sa snažíme dohľadať čo najviac prípadov, lebo tak vychytáme nakazených ľudí a vieme lepšie a trefnejšie spraviť opatrenia aj v rámci regiónu, pokiaľ vieme o konkrétnych prípadoch," zhrnul hlavný hygienik.

V súčasnosti sú podľa Mikasa najrizikovejšie rodinné oslavy, svadby či nočné diskotéky, zatiaľ čo v minulosti prevládali importy zo zahraničia.

AKTUÁLNE Pandemická komisia navrhuje
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Infektológ Pavol Jarčuška oznažil za vysoko rizikové vysokoškolské internáty. Vyjadril sa, že ostať by na nich mali len tí študenti, ktorí nemajú inú možnosť. „Diskutovali sme o tom, že každý internát musí mať vyhradené isté percento izolačných lôžok, že vysoká škola, ak chce a môže, by mala prejsť na tzv. dištančnú formu výučby a na internáte by mali skutočne zostávať len tí, ktorí tam zostať musia,“ načrtol. Rezervy vidí aj v mestskej hromadnej doprave. Poukázal predovšetkým na prítomnosť starších ľudí a preplnenosť dopravných prostriedkov.

Jarčuška tiež apeloval na ľudí, aby dodržiavali zavedené opatrenia, inak sa bude epidemiologická situácia zhoršovať.

Na Slovensku je pre nový koronavírus aktuálne 19 okresov v červenej fáze

Na Slovensku aj po týždni naďalej rastie počet červených aj oranžových regiónov. Aktuálne je pre pandémiu nového koronavírusu 19 okresov v takzvanej červenej fáze. Rovnaký počet je v oranžovej fáze. Ostatných 41 okresov sa nachádza v zelenej zóne. Informoval Ján Mikas. Mapa je zverejnená aj na webe korona.gov.sk.

korona.gov.sk
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Medzi červené okresy patrí všetkých päť okresov v meste Bratislava, nasledujú okresy Senec, Trnava, Skalica, Nitra, Trenčín, Komárno, Veľký Krtíš, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Stará Ľubovňa, Snina, Sobrance a Michalovce. Semafor COVID-19 v pandemickom pláne označuje v červenej fáze situáciu za kritickú.

AKTUÁLNE Pandemická komisia navrhuje
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V oranžovej zóne, ktorá naznačuje zhoršujúcu sa situáciu, sú momentálne okresy Senica, Malacky, Pezinok, Hlohovec, Galanta, Dunajská Streda, Nové Zámky, Partizánske, Prievidza, Ilava, Púchov, Banská Bystrica, Lučenec, Liptovský Mikuláš, Poprad, Sabinov, Prešov, Bardejov a Trebišov. Ostatné okresy na Slovensku sú aktuálne v zelenej zóne, kde je podľa semaforu COVID-19 situácia pod kontrolou.

Minulý týždeň bolo zhodne po 14 okresov v červenej i oranžovej fáze. Zelených okresov bolo 51.

AKTUÁLNE Pandemická komisia navrhuje
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Za uplynulý týždeň evidujeme v priemere 230 prípadov denne

Podľa aktuálnej situácie rastie priemerný počet pozitívnych prípadov za týždeň v priemere o 20% - 30%, teda za posledný týždeň je to v priemere 230 prípadov denne. Narastá číslo incidencie, počet pozitívnych osôb na 100 tisíc obyvateľov za posledných 14 dní. K dnešnému dňu je incidencia 43,5. S narastajúcim počtom prípadov zákonite narastá aj vyťaženie regionálnych úradov verejného zdravotníctva (72%). Zároveň stúpa priemerný počet vykonaných testov za týždeň (4400). Rastie aj efektívne reprodukčné číslo, ktoré je 1,206 (pred týždňom to bolo 1,156), ako aj denný priemerný nárast pozitívnych prípadov (GR), ktorý je v súčasnosti 5,28% (pred týždňom 3,91%). Stúpa sedemdňový Test Positive Rate (TPR), dnes je 5,2%. Test Positive Rate (nie absolútny počet testov) je odpoveďou na otázku, či krajina testuje dostatočne. Čím vyššie je TPR, tým selektívnejší je systém testovania a tým viac pozitívnych prípadov vypadáva zo systému detekcie. Európska únia považuje za hraničné číslo 3%, zatiaľ čo WHO 5%. Dlhodobo trend na Slovensku rastie

Pribudli dve úmrtia na COVID-19

Na Slovensku pribudli dve úmrtia na COVID-19, celkovo ich je 43

V slovenských nemocniciach je k dnešnému dňu hospitalizovaných 160 pacientov, potvrdený COVID-19 má 125 z nich. Na JIS-ke je 12 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 12 pacientov. Celkový počet pozitívne testovaných ľudí v našej krajine doteraz je 8 048, od začiatku vypuknutia ochorenia sa u nás vykonalo 433.848 laboratórnych testov. Počet potvrdených úmrtí v súvislosti s koronavírusom je 43. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 3 971.

Viac o téme: SlovenskoOpatreniaKoronavírusPandémiaPandemická komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu