Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obrovská dotácia pre kultúru: Bavíme sa o 40 miliónoch eur, prerozdelenie musí byť efektívne

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Na podporu kultúry pôjde z fondov Európskej únie a iniciatívy REACT-EÚ 40 miliónov eur. Ako o vyrokovanej sume s vicepremiérkou a ministerkou investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronikou Remišovou (Za ľudí) to v stredu povedala ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO).

V súvislosti s utorkovým vyjadrením Remišovej, ktorá na tlačovom brífingu strany Za ľudí hovorila o 20 miliónoch eur pre kultúru a 20 miliónoch eur pre šport z prostriedkov, ktoré v rámci fondu obnovy poskytne EÚ Slovensku už v tomto programovom období, Milanová povedala, že išlo o komunikačný šum. "Bavíme sa o 40 miliónoch eur pre kultúru," zdôraznila.

Na podporu kultúry pôjde z fondov EÚ a iniciatívy 40 miliónov eur, uviedla šéfka rezortu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zdroje EÚ budú refundovať prostriedky, ktoré sa najskôr vyplatia zo štátneho rozpočtu, aby bola pomoc rýchlejšia. Peniaze by mali slúžiť napríklad na výpadok zo vstupného a tiež aktérom v oblasti kultúry a kultúrneho priemyslu, ktorí prepadli cez sito doterajšej pomoci štátu.

Obrovská dotácia pre kultúru:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prerozdelenie musí byť čo najefektívnejšie

"Stále identifikujeme dáta, aby bolo prerozdelenie pomoci čo najlepšie,“ uviedla ministerka. Avizovala, že rezort kultúry bude vyhlasovať ďalšiu výzvu, rovnako sa upravujú podmienky výzvy Ministerstva hospodárstva SR pre oblasť kultúry a kultúrneho priemyslu. "Tento rok budú schémy pripravené, neviem, či bude možné už v tomto roku čerpanie, musíme rešpektovať lehoty, ktoré s tým súvisia," dodala Milanová.

Obrovská dotácia pre kultúru:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

MK v utorok informovalo o 40 miliónoch eur na riešenie dosahov ochorenia COVID-19, ktoré bude mať rezort k dispozícii zo zdrojov REACT-EÚ. Na najnovšom finančnom balíku pre kultúru a kreatívny priemysel v čase koronakrízy sa mali v utorok (22. 9.) dohodnúť ministerka kultúry Natália Milanová a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. V rovnaký deň Remišová na brífingu Za ľudí hovorila o 20 miliónoch pre kultúru, 20 miliónoch pre šport a ďalšej kompenzácii určenej na takzvanú lístkovú kompenzáciu.

Obrovská dotácia pre kultúru:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: OĽANONatália MilanováMinisterka kultúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu