Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Súdna rada má v pondelok na programe viaceré voľby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Súdna rada SR má v pondelok (21. 9.) na programe voľbu kandidáta na sudcu Súdneho dvora Európskej únie (EÚ), voľbu kandidátky na dodatočnú sudkyňu Všeobecného súdu EÚ a voľbu podpredsedníčky Najvyššieho súdu (NS) SR. Potvrdila to hovorkyňa Súdnej rady Veronika Müller.

Možnosť navrhnúť Súdnej rade uchádzačov na sudcu Súdneho dvora EÚ a dodatočnú sudkyňu Všeobecného súdu EÚ mali oprávnené subjekty do 11. septembra. "Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) navrhla za kandidátku na Všeobecný súd EÚ Martinu Jánošíkovú," poznamenala hovorkyňa. Doplnila, že okrem iného bola päť rokov právnou poradkyňou v kabinete generálneho advokáta na Súdnom dvore EÚ. Miesto dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ malo Slovensko obsadiť už v septembri 2016. Okrem Michala Kučeru boli v minulosti kandidátmi Mária Patakyová, Radoslav Procházka a Ivan Rumana. Poradný výbor Rady EÚ neodsúhlasil kandidatúru ani jedného z nich.

"Na Súdny dvor EÚ bol navrhnutý za kandidáta Miroslav Gavalec, predseda senátu na Najvyššom súde. Navrhli ho dvaja členovia Súdnej rady, Elena Berthotyová a Juraj Kliment," ozrejmila. Uchádzači o tieto sudcovské posty sa podľa nej predstavia Súdnej rade svojimi životopismi, ostatnými písomnými materiálmi a 20-minútovou prezentáciou. "Po nej bude Súdna rada hlasovať o tom, či spĺňajú požiadavky na tieto funkcie požadované právnym poriadkom SR a právom EÚ. Ak budú zvolení za kandidátov, tak ich Súdna rada predloží vláde SR na ďalší postup," spresnila s tým, že predseda Súdnej rady hodnotenie uvedených uchádzačov vykoná aktom voľby.

Jedinou kandidátkou na podpredsedníčku NS SR je Andrea Moravčíková. Navrhol ju šéf NS SR Ján Šikuta. Najvyšší súd nemá podpredsedníčku, odkedy odišla sudkyňa Jarmila Urbancová do dôchodku. Urobila tak po tom, ako ju Národná kriminálna agentúra zadržala počas akcie Búrka, keď pre korupčnú trestnú činnosť obvinila 18 osôb, z ktorých bolo 13 sudcov. Urbancová je obvinená z podplácania v kauze Technopol Servis.

Viac o téme: VoľbyRadaProgramSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu