Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maďarsko v kauze Sorosovej CEU porušilo právo Únie, rozhodol Súdny dvor Európskej únie

Maďarský premiér Viktor Obrán
Maďarský premiér Viktor Obrán (Zdroj: SITA/Francois Lenoir, Pool Photo via AP. File)

BUDAPEŠŤ - Ustanovenia novely maďarského zákona o vysokoškolskom vzdelávaní z roku 2017, na základe ktorých bola Stredoeurópska univerzita (CEU) založená americkým finančníkom Georgeom Sorosom nútená opustiť Maďarsko, nie sú v súlade s právom Európskej únie a musia byť zrušené, rozhodol v utorok Súdny dvor Európskej únie (EÚ) so sídlom Luxemburgu.

Informáciu uverejnil spravodajský server Index.hu, ktorý poznamenal, že tento verdikt je v súlade s výhradami Európskej komisie. Generálna advokátka Súdneho dvora EÚ Juliane Kokottová, obhajujúca záujmy Európskej únie, 5. marca uviedla, že Maďarsko je povinné rovnako zaobchádzať s domácimi i so zahraničnými vysokými školami.

Advokátka spresnila, že požiadavka uzatvorenia medzinárodnej zmluvy medzi štátom pôvodu a štátom skutočného poskytovania vzdelávania nie je zlučiteľná s právom Európskej únie ani s právom Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Maďarská vláda v roku 2017 novelizovala vysokoškolský zákon v tom smere, že vysoké školy zo štátov, ktoré nie sú členmi Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), smú pôsobiť v Maďarsku len vtedy, ak bola uzatvorená medzinárodná zmluva medzi Maďarskom a štátom ich pôvodu. Vláda okrem toho presadila, že všetky zahraničné vysoké školy, ktoré chcú ponúkať vysokoškolské vzdelávanie v Maďarsku, ho musia ponúkať aj na území štátu ich pôvodu.

CEU, založená podľa práva federálneho štátu New York a podporovaná americkým podnikateľom maďarského pôvodu Georgeom Sorosom, bola jedinou zahraničnou vysokou školou pôsobiacou v Maďarsku, ktorá nespĺňala nové požiadavky. Medzičasom CEU ukončila svoju činnosť v Maďarsku a v novembri 2019 otvorila nový vysokoškolský areál vo Viedni. Európska komisia (EK) podala v roku 2018 pre novelizáciu vysokoškolského zákona proti Maďarsku žalobu týkajúcu sa neplnenia povinností.

Viac o téme: MaďarskoLuxemburgSúdny dvorViktor ObránCEU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu