Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bratislavská univerzita hlási prvé prípady! KORONAVÍRUS sa objavil na internátoch

Univerzita Komenského v Bratislave Zobraziť galériu (2)
Univerzita Komenského v Bratislave (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Na internátoch Univerzity Komenského v Bratislave sa objavili prvé dva prípady ubytovaných s potvrdeným ochorením COVID-19. Informuje o tom UK na svojom webe.

Prvý prípad hlásil Vysokoškolský internát Družba. Ubytovaný strávil 3. septembra počas ubytovávania v internátnej izbe 20 minút a odcestoval domov. "Následne 11. septembra sa u neho potvrdilo ochorenie COVID-19 a momentálne sa lieči z domu," uviedla Martina Mášiková z Univerzity Komenského v Bratislave.

Študentky čakajú na ďalší test

Vzhľadom na prísne hygienické pravidlá počas ubytovania nepredpokladajú, že by mohol nakaziť inú osobu. "Druhý prípad eviduje Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra – Mlyny. Študentku s pozitívnym výsledkom testu ako aj jej spolubývajúcu sme ubytovali v izolačných izbách, internát im zabezpečí doručovanie stravy a bezpečnú likvidáciu odpadu. Študentka sa nakazila od svojej kolegyne," uviedla. 

Univerzita Komenského v Bratislave
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

"Momentálne obe študentky čakajú na termín ďalšieho testu. Výučbového procesu sa nezúčastnili, v spoločných stravovacích zariadeniach neboli a minimalizovali kontakt s inými osobami na internáte," informovala Mášiková s tým, že študenti mali bezpríznakový priebeh ochorenia. V oboch prípadoch intenzívne komunikujú s RÚVZ v Bratislave, ktorý dohľadáva ich blízke kontakty a osloví všetkých, ktorí by mali podstúpiť test. Zamestnanci internátov, ktorí pravidelne prichádzajú do kontaktu s ubytovanými, od začiatku septembra priebežne podstupujú testy na ochorenie COVID-19.

Študenti sa musia chovať zodpovedne

Univerzita počas leta podnikla všetky potrebné kroky k nastaveniu čo najbezpečnejšieho režimu prevádzky. Situáciu pozorne monitoruje Permanentný krízový štáb Univerzity Komenského, v prípade výskytu ďalších prípadov aktivuje prísnejšie opatrenia. "Ďalší vývoj bude závisieť hlavne od disciplíny a ohľaduplnosti ubytovaných študentov. Opätovne apelujeme na študentov, aby sa správali zodpovedne, nezúčastňovali sa hromadných podujatí, obmedzili návštevy v cudzích izbách a dodržiavali hygienické a bezpečnostné pokyny (rúško – odstup – ruky)," povedala Mášiková. 

"Špeciálne upozorňujeme na používanie rúšok v spoločných priestoroch, hlavne na toaletách a vo výťahoch. Zároveň vyzývame študentov, u ktorých sa potvrdí ochorenie COVID-19, aby čo najskôr kontaktovali študijné oddelenie svojej fakulty. Ak študent býva v ubytovacom zariadení UK, prosíme, aby zároveň kontaktoval vedenie internátov," dodala. 

Viac o téme: BratislavaUniverzita KomenskéhoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu