Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Bratislavský kraj sprísňuje opatrenia: Primátor Vallo s nimi nie je spokojný

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Alvaro Barrientos)

BRATISLAVA - Bratislavský kraj, ktorý sa nachádza v tzv. červenej zóne, sprísňuje opatrenia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu od pondelka od 6.00 h. Na svojej webovej stránke o tom informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) hlavného mesta Bratislavy.

Obmedzenia regionálneho hygienika sa dotknú všetkých mestských častí Bratislavy a okresov Malacky, Senec a Pezinok, kde sa zakazuje usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či akejkoľvek inej povahy v exteriéroch v jednom okamihu v počte nad 100 osôb alebo v interiéroch v jednom okamihu v počte nad 50 osôb. Výnimku z tohto zákazu majú hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú v dobe začiatku hromadného podujatia disponovať negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 12 hodín.

Ďalej sa dotýkajú rovnakých častí, kde sa zakazuje usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či akejkoľvek inej povahy v čase od 23.00 h do 06.00 h nasledujúceho dňa. Výnimku z tohto zákazu majú svadby s celkovým počtom účastníkov do 30 osôb. Tieto zákazy sa nevzťahujú na zasadnutia a schôdze štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy a zasadnutia, ktoré sa uskutočňujú na základe zákona. Musia byť však splnené viaceré podmienky, ktoré RÚVZ približuje na webe.

Ďalej platí, že plavárne a kúpaliská v týchto častiach musia obmedziť kapacitu týchto prevádzok na 50 percent. Zariadenia spoločného stravovania, teda reštaurácie, bary, kaviarne, vinárne či hostince vrátane takých, ktoré súčasne slúžia aj pre zábavu, teda diskotéky, herne, nočné a tanečné kluby môžu byť otvorené do 23.00 h s výnimkou svadieb s celkovým počtom účastníkov do 30 osôb.

Poskytovatelia sociálnych služieb sú podľa nariadenia hygienika povinní zabezpečiť zákaz návštev v interiérových priestoroch pobytových zariadení sociálnej starostlivosti. Výnimkou sú návštevy kňazov za účelom podávania sviatosti pomazania ťažko chorým a umierajúcim a paliatívnych návštev u ťažko chorých a umierajúcich pri zabezpečení dôsledného dodržiavania protiepidemických opatrení.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Všetkým cirkvám a predstaviteľom cirkví sa nariaďuje v Bratislave vo všetkých mestských častiach a v okresoch Malacky, Senec a Pezinok prijatie takých opatrení, aby sa minimalizovala možnosť šírenia nového koronavírusu pri organizovaní cirkevných akcií a obradov. Neodporúča sa ani organizovať hromadné podujatie určené pre seniorov v akomkoľvek počte. Neodporúča sa ani organizovať rodinné oslavy a posedenia. Hygienik odporúča absolvovať očkovanie proti sezónnej chrípke a bakteriálnym pneumóniám.

Sprísnenie opatrení bude mať vážne dopady na tisícky ľudí

Sprísnenie protiepidemických opatrení v Bratislavskom kraji pre pandémiu nového koronavírusu bude mať v hlavnom meste vážne dopady na tisícky ľudí, ktorí pracujú v oblasti kultúry, športu a ďalších sektoroch. Vyhlásil to primátor Bratislavy Matúš Vallo. Poukázal pritom na opatrenie, ktoré od pondelka (14. 9.) obmedzí kapacitu hromadných podujatí na maximálne 100 ľudí v exteriéri a 50 ľudí v interiéri.

Vallo deklaruje, že žiadnej tvorby aktuálneho balíčka opatrení sa magistrát nezúčastnil a opatrenia boli mestu predstavené na pandemickej komisii. "Zástupkyňa hlavného mesta na tomto formáte pripomienkovala nelogickosť odkladu týchto opatrení o dva týždne. Keď hygienici navrhnú opatrenie, ktoré je podľa ich odborného úsudku a aktuálnych dát pre Bratislavu teraz správne, myslíme si, že je logické, aby sa také opatrenie nezavádzalo o dva týždne, keď epidemiologická situácia už môže byť zásadne iná," vysvetlil Vallo.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Mesto Bratislava musí podľa jeho slov najnovšie opatrenia rešpektovať. Za kľúčové však primátor považuje, aby sa akékoľvek rozhodnutia štátu zakladali na kvalitných údajoch o tom, aké správanie, aktivity a podujatia v tomto momente predstavujú najvážnejšie riziko pre šírenie nového druhu koronavírusu.

Vallo žiada, aby sa prijímali iba také opatrenia, ktoré sú skutočne nevyhnutné a efektívne. "Hromadné podujatia zahŕňajú veľmi širokú škálu aktivít s odlišným rizikom pre šírenie nového koronavírusu. Toto riziko je iné pri divadelnom podujatí so sediacim publikom, v rúškach a s rozstupmi, ako napríklad na párty v klube, kde sú ľudia v pohybe a v priamej blízkosti," skonštatoval. Potvrdzujú to podľa neho aj skúsenosti zo zahraničia, kde niektoré kultúrne podujatia s dobre nastavenými protiepidemickými opatreniami ani pri výrazne väčšom počte účastníkov nevytvorili ohnisko šírenia nákazy.

"Sme presvedčení, že štát by mal pri prijímaní obmedzení zohľadňovať tieto odlišnosti a definovať opatrenia precízne a zrozumiteľne, aby obyvatelia nášho mesta dôverovali, že sa obmedzuje skutočne iba to, čo je nevyhnutné a má zmysel," uviedol Vallo.

Myslí si, že je načase, aby štát adekvátne kompenzoval umelecké profesie a všetkých tých, ktorí sú súčasťou tohto sektora,  a to vzhľadom na rozsah opatrení. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) v nedeľu uviedla, že s ministrom financií Eduardom Hegerom (OĽANO) majú dohodu, že štát finančne pomôže kultúre, ktorá je najviac zasiahnutá koronakrízou.

Viac o téme: OpatreniaSprísneniePrimátor KoronavírusBratislavský krajMatúš Vallo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu