Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Vážna situácia v okrese Michalovce, traja pacienti potrebujú pľúcnu ventiláciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MICHALOVCE – Platnosť sprísnených protiepidemických opatrení súvisiacich so šírením nového koronavírusu, ktorý Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Michalovciach nariadil od 1. septembra, predĺžili do konca mesiaca. Pôvodne mali prestať platiť v nedeľu (13. 9.). Dôvodom predĺženia ich platnosti je výrazný nárast počtu osôb v okrese Michalovce, ktorým sa potvrdila prítomnosť nového koronavírusu. Informuje o tom RÚVZ na svojej internetovej stránke.

Na území celého okresu tak naďalej platí zákaz organizovať a usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy nad 500 účastníkov v exteriéri a nad 250 účastníkov v interiéri, pričom súčasne platí zákaz prípravy a predaja občerstvenia na podujatiach s výnimkou poskytovania občerstvenia pre športovcov. Podnikateľom sa zároveň odporúča úprava prevádzkového času všetkých interiérových a exteriérových podujatí do 23.00 h príslušného dňa.

Rovnaké obmedzenie prevádzkových hodín odporúča RÚVZ aj všetkým poskytovateľom spoločného stravovania. Výnimkou z odporúčania sú svadby, na ktorých sa však môže zúčastniť do 150 osôb. Verejní a neverejní poskytovatelia sociálnych služieb v okrese sú povinní zabezpečiť zákaz návštev v interiérových priestoroch pobytových zariadení sociálnej starostlivosti.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Keďže podľa regionálnych hygienikov ochorenie prebieha u podstatnej časti chorých s miernymi príznakmi až bezpríznakovo, čo predstavuje riziko pre seniorov, chronicky chorých a osoby s oslabenou imunitou, RÚVZ neodporúča seniorom zúčastňovať sa na hromadných podujatiach v uzatvorených priestoroch. Zároveň odporúča prehodnotiť organizovanie rodinných osláv a prevádzkovateľom dôsledne dodržiavať všetky aktuálne opatrenia nariadené ÚVZ SR a kontrolovať ich plnenie voči všetkým osobám na každej prevádzke.

Traja pacienti v nemocnici v Michalovciach potrebujú pľúcnu ventiláciu

Zdravotný stav troch z 18 pacientov aktuálne hospitalizovaných v nemocnici v Michalovciach s potvrdeným ochorením COVID-19 si vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Potvrdila to Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia, pod ktorú patrí aj michalovské lôžkové zdravotnícke zariadenie.

Ako ďalej uviedla, liek s účinnou látkou remdezivir sa podáva siedmim pacientom. Väčšina hospitalizovaných pacientov má pochádzať z obcí Staré a Oreské. Situáciu v michalovskej nemocnici v súvislosti s hospitalizovanými pacientmi s ochorením COVID-19 označil po piatkovom (11. 9.) zasadnutí Pandemickej komisie vlády SR jej člen a infektológ Pavol Jarčuška za "najhoršiu" v rámci Slovenska.

Podľa Fedákovej bolo doteraz na infektológii v Michalovciach od začiatku epidémie hospitalizovaných v súvislosti s novým koronavírusom celkovo 231 pacientov, pričom 48 z nich bolo pozitívnych, ambulantne lekári ošetrili 4146 pacientov. "V nemocnici platí zákaz návštev na všetkých lôžkových oddeleniach," uzavrela.

Viac o téme: OpatreniaSprísneniePredĺženieMichalovceKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu