Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

AKTUÁLNE Cviková sa dlho netešila: Najvyšší súd jej žiadosť zamietol! Rozhodovalo sa aj o Jankovskej

Monika Jankovská a Denisa Cviková Zobraziť galériu (3)
Monika Jankovská a Denisa Cviková (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Obvinená Denisa Cviková sa dlho z rozhodnutia súd, ktorý ju prepustil z väzby, netešila. Senát Najvyššieho súdu totiž rozhodnutie zrušil a tak spolu s Monikou Jankovskou ostáva vo väzbe.

Špecializovaný trestný súd rozhodoval 5. augusta v Banskej Bystrici o žiadosti o prepustení z väzby Moniky Jankovskej a Denisy Cvikovej. Bývalú štátnu tajomníčku vtedy nechal vo väzbe, zatiaľ čo Cvikovú prepustil. Rozhodoval však ešte Najvyšší súd. 

PRÁVE TERAZ Špecializovaný trestný súd rozhodol: Tvrdý verdikt pre Jankovskú!

"Senát 5T Najvyššieho súdu Slovenskej republiky na dnešnom neverejnom zasadnutí zrušil napadnuté uznesenie v časti týkajúcej sa obvinenej Mgr. Denisy C. a jej žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu zamietol, keďže na rozdiel od sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu dospel k záveru, že u nej dôvod kolúznej väzby nepominul," informovala Alexandra Važanová, hovorkyňa Najvyššieho súdu SR. 

"Súčasne zamietol sťažnosť obvinenej JUDr. Moniky J., keďže na rozdiel od prvej námestníčky generálneho prokurátora dospel k záveru, že trestné stíhanie pre skutky kvalifikované ako prijímanie úplatku a účastníctvo na trestnom čine zneužívania právomoci verejného činiteľa je opodstatnené a dôvody kolúznej a preventívnej väzby rovnako u nej naďalej pretrvávajú," dodala Važanová. 

Monika Jankovská
Zobraziť galériu (3)
Monika Jankovská  (Zdroj: TASR)

Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková totiž uviedla, že bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská nespáchala skutky, ktoré sú jej kladené za vinu ako verejný činiteľ. Kováčiková zároveň pripomenula, že toto stanovisko nemá dosah na konanie dozorovej prokurátorky v kauze Búrka.

Kováčiková, ktorá momentálne plní úlohy generálneho prokurátora, na tlačovej konferencii odmietla, že by polemizovala nad tým, či Monika Jankovská bola, alebo nebola verejný činiteľ. Aby sa však skutku dopustila ako verejný činiteľ, musela by sa podľa nej trestných činov dopustiť v súvislosti s výkonom svojej právomoci a zodpovednosti.

Denisa Cviková
Zobraziť galériu (3)
Denisa Cviková  (Zdroj: TASR)

„K takémuto konaniu nedošlo, pretože ako štátna tajomníčka nemala žiadnu právomoc ani dosah na konkrétneho sudcu, aby rozhodol nejakým spôsobom a neniesla za jeho rozhodnutie žiadnu zodpovednosť,“ tvrdila prvá námestníčka.

Akcia Búrka

Jankovská sa do väzby ostala po tom, čo 11. marca príslušníci Národnej kriminálnej agentúry vyviedli Jankovskú v putách z jej luxusného bytu. Spolu s ňou zadržali policajti aj ďalších dvanásť sudcov bratislavských súdov. Jankovskú obvinili zo zločinu prijímania úplatku a prečinu podplácania. Akciu pomenovali krycím názvom BÚRKA.

O dva dni neskôr poslal Špecializovaný trestný súd Jankovskú spolu s ďalšími štyrmi sudcami do väzby a Najvyšší súd tento verdikt potvrdil. Jedným z hlavných dôkazov voči Jankovskej bola jej komunikácia s Marianom Kočnerom cez aplikáciu Threema. Korunným svedkom voči sudcom v najväčšej korupčnej justičnej kauze v histórií Slovenska sa stal bývalý podpredseda Okresného súdu Bratislava I. Vladimír Sklenka. Tomu obvinenie dočasne odložili.

Viac o téme: VäzbaNajvyšší súdDenisa CvikováMonika Jankovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu