Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fico obvinil neziskovky z politickej korupcie, Petková to odmieta

Predseda Smeru-SD Robert Fico
Predseda Smeru-SD Robert Fico (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico obvinil neziskové organizácie Nadácia Zastavme korupciu a Transparency International Slovensko z politickej korupcie. Podľa Fica neziskovky neinformujú o kauze advokáta Michala Miškoviča pre sľúbené zvýšenie dotácií od ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej. Fico o tom informoval v utorok na tlačovej konferencii.

Riaditeľka NZK Zuzana Petková dáva do pozornosti reakciu nadácie na Miškoviča, o dotácie sa neplánuje uchádzať. Predseda Smeru na tlačovej konferencii narážal na Remišovej minulotýždňové slová o tom, že jej rezort vyčlení na podporu neziskových organizácií viac ako jeden milión eur.

Podľa Fica je to päťnásobok sumy, ktorú neziskovky dostali na podporu svojej činnosti v roku 2019. Okrem toho má Remišová uľahčiť mimovládkam aj byrokraciu súvisiacu so žiadaním týchto peňazí. „Čudujete sa, že sú Zastavme korupciu a Transparency International ticho? Nech by skúsili povedať, že vidia v správaní sa OĽANO netransparentnosť, korupciu, vykrádanie štátnych prostriedkov, kto z nich by dostal dnes tie peniaze?“ pýtal sa Fico.

Na Ficove vyjadrenia reagovala na sociálnej sieti koaličná strana Za ľudí, ktorej je Remišová predsedníčkou, s tým, že si Fico pletie pojmy s dojmami. Avizovaná dotácia sa totiž týka organizácií, ktoré sa venujú rozvoju sociálnych služieb, posilňovaniu vzdelávacieho zázemia, zlepšovaniu kvality života dôchodcov, zdravotne znevýhodnených a ďalších ohrozených skupín.

Petková vidí vo Ficových slovách snahu spochybniť nadáciu, ktorá okrem iného podávala podnet na parlamentný výbor, aby prešetril jeho pobyty v kaštieli s nejasným vlastníckym pozadím. Okrem toho Petková upozornila na fakt, že sa Zastavme korupciu opakovane kriticky vyjadrovali o objednaných právnych službách napríklad pre Slovenský rozhlas. Petková pripomenula tiež vyjadrenie analytičky NZK Xénie Makarovej, ktorá na Miškovičove aktivity a väzby na aktivity a na rezorty pod taktovkou OĽANO reagovala na sociálnej sieti.

Na margo dotácií zo strany rezortu informatizácie uviedla, že sa majú podľa jej informácií vyčleniť pre organizácie, ktoré bojovali s koronakrízou v sociálnej oblasti. NZK sa tak o tieto financie nebude uchádzať.

To, že by neziskovky nekritizovali súčasnú vládu, odmieta aj Šípoš. "Súčasnú vládu chválime aj kritizujeme podľa jej skutkov, tak ako tú minulú. Chválili sme jej zmeny v súdnictve aj prokuratúre, kritizovali zase stranícke nominácie v úradoch či neriešenie ochrany whistleblowerov. Tak to budeme robiť aj naďalej," uviedol.

Šípoš zároveň upozornil, že na kauzu Miškoviča reagoval v pondelok (17. 8.) s tým, že považuje za podozrivé, aby taká malá advokátska kancelária vyhrala sériu štátnych zákaziek v rôznych inštitúciách. O financie z rezortu informatizácie sa nebude podľa Šípoša TIS uchádzať.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDTransparency International SlovenskoNadácia Zastavme korupciu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu