Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kádehák Janckulík vytiahol ďalšie zmluvy pre Hegerovho poradcu: Vytočil tým županku z OĽaNO

Igor Janckulík a šéfka ŽSK Erika Jurinová Zobraziť galériu (7)
Igor Janckulík a šéfka ŽSK Erika Jurinová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR/Erika Ďurčová)

ŽILINA - Po tom, ako na povrch vyplávali viaceré zmluvy s právnym zástupcom Michalom Miškovičom, ktorý sa pohybuje v blízkosti vládneho OĽaNO, sa ozval aj niekdajší podpredseda žilinskej župy Igor Janckulík z KDH. Ten zosumarizoval počet zmlúv s tamojším krajom, ktorému šéfuje Erika Jurinová z OĽaNO. Tá sa do neho následne poriadne oprela!

"Ako podpredseda ŽSK som viackrát upozorňoval županku (Jurinovú, pozn. red.) na JUDr. Miškoviča," konštatuje Janckulík v statuse. V ňom sa okrem iného pýta na to, prečo si župa objednáva drahé právne služby, keď v Žilinskom samosprávnom kraji disponujú právnym oddelením. Na snímke zverejnil dvanásť záznamov advokátskej kancelárie JUDr. Michal Miškovič - advokátska kancelária s.r.o., ktorých suma dokopy predstavuje 145 230 eur.

Kádehák Janckulík vytiahol ďalšie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: zask-dokumenty.assecosolutions.sk)

Záznamy pochádzajú z obdobia konca roka 2018 až do februára 2020. Vo väčšine prípadov ide o právne poradenstvá a v dvoch prípadoch ide o právne služby. "Podľa bývalého poslanca NR SR Jána Marosza z OĽANO člen dozornej rady TIPOS a súčasný poradca premiéra Matoviča je pán Miškovič jeden z najlepších odborníkov na Slovensku. Okrem právnych služieb JUDr. Michal Miškovič je aj novým členom predstavenstva Letiskovej spoločnosti Žilina (LSZA), kde župa vlastní 65,52% akcií," píše v závere statusu Janckulík.

Jurinová mu nič nedarovala

Šéfka žilinskej župy Erika Jurinová z OĽaNO na status o pár hodín zareagovala a rozhodne to nebolo stručné. "Pán podpredseda, je to fakt trápne. Keď mala advokátska kancelária Mrazovský zmluvu na 80€, alebo 85€ za hodinu bol si za predchodcu ticho?" pýta sa Janckulíka Jurinová, ktorá narážala na kanceláriu z predchádzajúceho vedenia kraja. Následne sa na online verejnosti odohrala pomerne intenzívna výmena názorov. 

Erika Jurinová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Miroslava Mlynárová)

"Vtedy si nevedel čítať? Teraz ti prekáža, že sme mali právnika za 65 € za hodinu? To máš skutočne v sebe až toľko nenávisti? Je mi ta skutočne ľúto. Ako človek, ktorý máš skúsenosti aj z regionálnej samosprávy aj z NR (Národnej rady, pozn. red.) by som očakávala, že vieš, že na sporovú agendu obstarávať ani nie je povinnosť. Napriek tomu sme hľadali najvýhodnejšiu ponuku," pokračovala Jurinová v rozsiahlom komentári.

Kádehák Janckulík vytiahol ďalšie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Erika Jurinová)

Janckulík jej to vytmavil

Na tieto pomerne ostré slová Janckulík zareagoval číslami bývalej advokátskej kancelárie. "Pani županka, ja nemám nenávisť, ale uvažuje ekonomicky a to dobre vieš, že som sa vždy snažil šetriť peniaze pre župu," odpísal Janckulík, na čo Jurinovej prezentoval sumy kancelárie Mrazovský a partners s.r.o.

Kádehák Janckulík vytiahol ďalšie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Tu sú faktúry od Mrázovského na porovnanie koľko mu župa vyplatila. Niektorý právnik môže mať aj 20 eur na hodinu, ale koľko tých hodín vykáže. Miškovič za vyše roka faktúroval 145 230 eur. Mrázovský: v roku 2016 - 12 672 eur, v roku 2017 - 19 382 eur, v roku 2018 - 8951," odpovedal županke Janckulík aj s ďalším sumárom zmlúv bývalej právnej kancelárie župy.

Kádehák Janckulík vytiahol ďalšie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: zask-dokumenty.assecosolutions.sk)

Viac o téme: ZmluvyErika JurinováŽilinský samosprávny krajIgor JanckulíkMichal Miškovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu