Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kollár víta vyčlenenie financií pre pracovníkov v prvej línii: Dostanú ich aj civilné zložky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA - Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) víta krok vlády vyčleniť 50 miliónov eur pre pracovníkov, ktorí po vypuknutí pandémie pracovali v rizikovom prostredí, v tzv. prvej línii. Povedal to v pondelok počas pracovného výjazdu v Banskobystrickom kraji.

"Ja to vítam, myslím si, že je to veľmi dobrý krok zo strany vlády smerom k ľuďom a keďže takýto objem peňazí bola schopný ušetriť a pustiť smerom k ľuďom, je to silná pomoc. Je to jasné stanovisko vlády smerom k ľuďom, že im chceme pomáhať," povedal novinárom. Pripomenul, že keď sa vláde niečo podarí ušetriť, prostriedky nezmyselne neminie, ale rozdá a vráti ich späť daňovým poplatníkom.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Premiér Igor Matovič (OĽANO) v piatok (14. 8.) informoval o vyčlenení prostriedkov pre pracovníkov v prvej línii. Peniaze dostanú lekári, sestry, vojaci, policajti, hasiči či zamestnanci domovov sociálnych služieb. Premiér sa tak podľa svojich slov rozhodol na základe priaznivých ekonomických aj zdravotných výsledkov. Peniaze si budú deliť ministerstvá zdravotníctva, vnútra, obrany a rezort práce, sociálnych vecí a rodiny.

Odmeny za prácu v prvej línii by mali dostať aj civilné zložky

Odmeny za prácu v tzv. prvej línii by mali dostať okrem profesionálnych vojakov aj civilné zložky. Uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková. „Rezort obrany si uvedomuje, že v prvej línii boli nasadení nielen profesionálni vojaci, ktorých fungovanie sa ukázalo ako kľúčové v zvládaní pandémie, ale aj civilné zložky, ktoré budú takisto zahrnuté do konečných počtov za rezort,“ uviedla hovorkyňa.

Kollár víta vyčlenenie financií
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Prerozdelením financií sa podľa Kovaľ Kakaščíkovej zaoberá pracovná skupina pod vedením ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina). „V súčasnosti sa sumarizujú počty zamestnancov jednotlivých rezortov, pre ktoré bude táto finančná pomoc určená,“ doplnila.

Ministerstvo zdravotnícva nastavuje návrhy odmien pre zdravotníckych pracovníkov

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR aktuálne nastavuje konkrétne návrhy odmien, ako aj spôsob ich vyplatenia pre zdravotníckych pracovníkov z tzv. prvej línie, ktoré avizoval v piatok (14. 8.) predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO). Informovala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

"Premiérom vyčlenené financie využijeme spravodlivo tak, ako v piatok uviedol, pre tých, ktorí si ich skutočne zaslúžia. Aktuálne nastavujeme konkrétne návrhy odmien, ako aj spôsob ich vyplatenia," uviedla hovorkyňa. Doplnila, že vedenie ministerstva zdravotníctva si váži nasadenie zdravotníckych pracovníkov v čase pandémie, "vďaka ktorému Slovensko patrí ku krajinám s najmenším počtom nakazených aj obetí".

Viac o téme: FinanciePandémiaSlovenskoBoris KollárKoronavírusPrvá línia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu