Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Koalícia bude budúci rok šetriť: Podľa Sulíka je na to najvyšší čas! Prepúšťanie je posledným riešením

Minister hospodárstva Richard Sulík Zobraziť galériu (2)
Minister hospodárstva Richard Sulík (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva podobne ako ostatné rezorty zníži na budúci rok výdavky o desať percent, tak ako sa na tom zhodli koaličné strany. Zatiaľ však nepadlo rozhodnutie o možnom znižovaní počtu pracovníkov. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Katarína Svrčeková.

Minister hospodárstva Richard Sulík na sociálnej sieti označil za svoj cieľ zoštíhlenie štátnej správy. "Koaličné strany sa dohodli, že na budúci rok ušetria desať percent nákladov, a to nižšími výdavkami na tovary, služby a mzdy. Dohoda sa týka všetkých ministerstiev a ich podriadených organizácií. Úspora financií prepúšťaním je posledné riešenie a v tejto chvíli je preto predčasná otázka, koľkých ľudí by sa to malo týkať," uviedla Svrčeková.

Štátnu správu treba zoštíhliť

Šéf rezortu však pravdepodobne s poklesom počtu pracovníkov nielen na svojom ministerstve ráta. "Za posledných 15 rokov štátna správa len bujnela a bujnela. Mojím cieľom je zoštíhliť ju minimálne o desať percent, ideálne o 20 %. O toto som požiadal aj všetkých našich nominantov," uviedol Sulík minulý týždeň na sociálnej sieti.

Koalícia bude budúci rok
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

O šetrenie aj vzhľadom na pokles výkonu ekonomiky požiadal svojich kolegov ešte v polovici júna minister financií Eduard Heger. Priblížil, že úspory by mali byť radovo v stovkách miliónov eur. "V Programe stability sme zadefinovali, že je potrebné konsolidovať. Potrebujeme sa dohodnúť, čo konkrétne bude súčasťou konsolidácie, ale jasne sme povedali, že začneme tým, že štát bude šetriť na sebe," povedal vtedy Heger. Šetrenie by sa podľa jeho slov malo dotknúť služieb, tovarov a malo by byť zamerané aj na efektivitu zamestnancov.

Sulík zdôraznil, že na tento krok je už najvyšší čas a jeho rezort túto ambíciu určite dodrží. "Za ministerstvo hospodárstva plus všetky úrady, ktoré pod ministerstvo spadajú, tak hovorím, že toto bude dodržané. To sú stovky miliónov eur, ktoré majú byť usporené," doplnil Sulík. Každé ministerstvo bude podľa jeho slov postupovať tak, ako mu to najlepšie vyhovuje. "Dôležité je, že máme spoločný cieľ, a to je znížiť náklady o desať percent. Je na to najvyšší čas," zhodnotil Hegerove plány v júni Sulík.

Viac o téme: FinancieúsporaPrepúšťanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu