Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žiadny z prednostov okresných úradov nie je prilepený k svojej stoličke, odkázal Mikulec

Roman Mikulec Zobraziť galériu (3)
Roman Mikulec (Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Žiaden z nových prednostov okresných úradov (OÚ) nie je prilepený k svojej stoličke, ak nastane pochybnosť v jeho výkone, nebude problém ho nahradiť. Vyhlásil to minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) na štvrtkovej tlačovej konferencii. Verí, že prednostovia budú garantom očisty štátnej správy od korupcie na úrovni okresov.

Predseda poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš povedal, že zo 70 nominantov neprešlo pripomienkami verejnosti 14 uchádzačov. Vláda v stredu (15. 7.) vymenovala 53 nových prednostov, ďalších troch podľa Mikulca vymenujú v najbližšej dobe. Celkovo sa má obsadiť 72 miest.

"Ani jeden z prednostov okresných úradov nie je prilepený k stoličke a pokiaľ bude akákoľvek pochybnosť, že vo výkone jeho práce nastanú dôvody, keď prídeme k tomu, že sa s ním bude treba rozlúčiť, nebude problém sa rozlúčiť a urobiť opäť výberové konanie tak, aby sme toho prednostu nahradili," povedal minister.

Žiadny z prednostov okresných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Verejnosť mohla cez webovú stránku odoslať podnety na nominantov na prednostov, hnutie ich dostalo 970. Z nich bolo podľa Šipoša 30 percent relevantných, s ktorými nominantov konfrontovali. Vďaka hlasu verejnosti nevymenovali podľa Šipoša 14 kandidátov, pretože podnety nedokázali vyvrátiť.

Prednostovia sa podľa ministra vyberali na základe toho, či mali skúsenosti s vedením ľudí, činnosťou vo verejnej správe, ako aj na základe personálnej a charakterovej integrity. Vybrať sa ešte musí 16 prednostov. Tých budú podľa Šipoša vyberať podobným spôsobom, pričom chcú do procesu ešte viac zapojiť verejnosť.

Minister verí, že noví prednostovia si budú svoje povinnosti plniť svedomito, profesionálne a odborne. Šipoš zopakoval, že toto je prvá a posledná politická nominácia na okresných úradoch, pričom na nižšie pozície budú výberové konania.

Pracovná skupina k voľbe šéfa PZ rieši aj budúcu podobu polície

Pracovná skupina na Ministerstve vnútra (MV) SR, ktorá sa zaoberá aj voľbou policajného prezidenta, rieši tiež víziu, ako by mal vyzerať policajný zbor (PZ) do roku 2024. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Podľa ministra už majú jasnú predstavu, ako by mala prebiehať voľba policajného prezidenta, no detaily ešte nechcel konkretizovať.

"Máme predstavu, veľmi aktívne funguje pracovná skupina, ktorá sa tomuto venuje, nielen voľbe prezidenta policajného zboru, ale aj iným témam týkajúcim sa kariérneho poriadku, vízie, ako by mal vyzerať policajný zbor do roku 2024. Pracovná skupina je zložená zo zástupcov všetkých zložiek policajného zboru," povedal Mikulec s tým, že v skupine sú aj odborári i zástupcovia výkonných zložiek.

Minister vnútra Roman Mikulec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Maarty)

Mikulec zopakoval, že po odchode Milana Lučanského z vedenia policajného zboru bude mať PZ vedenie. "Zatiaľ máme stále túto vec otvorenú, pretože ešte nie je prvý september, ale myslím si, že aj keby k tomu došlo, že pán Lučanský odíde v septembri, policajný zbor určite neostane bez vedenia," priblížil.

Koncepcia fungovania polície sa podľa ministra zaoberá aj kamerovými systémami. "Je to jedna z vecí, ktorá prebieha, a súvisí to aj s tou koncepciou. Nemalo by zmysel teraz nakupovať kamery pre niektoré útvary, keď sa možno organizácia policajného zboru zmení. Je to na stole, rieši sa to v súlade s ďalšími inými projektami," povedal s tým, že na ministerstve riešia aj chýbajúcu výstroj, výzbroj či autá. "Priemerný vek áut je deväť rokov," upozornil s tým, že predchádzajúce vedenie podľa neho nezačalo ani výberové konanie na výber nových vozidiel.

Viac o téme: SlovenskoOĽaNORoman MikulecOkresné úrady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu