Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Opozícia kritizuje výber prednostov okresných úradov: Raši vyzval ľudí na zasielanie podnetov

Richard Raši Zobraziť galériu (2)
Richard Raši (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Opozícia kritizuje výber prednostov okresných úradov (OÚ) zo strany vládneho hnutia OĽaNO. Hovorí o netransparentnosti a porušovaní predvolebných sľubov. Nezaradený poslanec Richard Raši, pôsobiaci vo vznikajúcej strane Hlas-SD, namieta, že hoci ľudia posielali hnutiu podnety v tejto súvislosti, neboli zverejnené. Preto vyzval občanov, aby svoje pripomienky poslali aj ich strane a oni ich následne zverejnia. Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár rovnako kritizoval výber prednostov. Poukázal na rozpor v tom, čo vláda sľubovala pred voľbami, a čo robí teraz. Hovorí o flagrantnom porušovaní sľubov.

"Verejnosť ani nevie, aké podnety na prednostov ľudia posielali, ktoré boli akceptované, a ktoré neboli. Chcem vyzvať ľudí, ktorí majú pocit, že ich relevantné podnety boli odignorované, neboli brané do úvahy pri týchto politických nomináciách na prednostov, aby svoje podnety poslali na mailovú adresu prednostovia@strana-hlas.sk," uviedol Raši, že všetky podnety skúsia verifikovať a zverejnia ich.

Raši podotkol, že pri nominovaní prednostov postupovalo hnutie čisto politicky a vyberalo členov či sympatizantov hnutia. Odmieta argumenty, že koronakríza ukázala nedostatky vo viacerých samosprávach. Zdôraznil, že práve OĽaNO trvalo na potrebe transparentných výberov a postavilo na tom predvolebný program.

Opozícia kritizuje výber prednostov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Myslí si, že hoci sa pozície aj v minulosti obsadzovali politicky, do budúcna zrejme bude potrebné prehodnotiť a zaviesť otvorené výberové konania. Hovorí, že by sa tak mohlo predísť spochybňovaniu odbornosti prednostov.

Blanár pripomenul, že súčasná vláda v minulosti kritizovala politické nominácie a spochybňovala ich. "Tvrdili, že nebudú žiadne politické nominácie, že nebude žiadne rodinkárstvo, a že všetko sa bude robiť transparentnými výberovými konaniami. Avšak dnes vidíme úplne inú realitu. Majú politické nominácie na prednostov," podotkol. Iniciatívu OĽaNO, aby ľudia posielali podnety na vybraných kandidátov cez internet označil za nonsens a zbavovanie sa zodpovednosti.

Viac o téme: PrednostoviaRichard RašiSlovenskoOkresné úradyHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu