Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Konečne sme sa dočkali! Časť problémovej D4R7 otvoria: Vodiči, pripravte sa na lepšie cestovanie

Minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek zúčastnil kontrolného dňa stavby D4R7 Zobraziť galériu (4)
Minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek zúčastnil kontrolného dňa stavby D4R7 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Dva úseky rýchlostnej cesty R7 a jeden úsek diaľnice D4 majú otvorené už túto nedeľu. Sprejazdnený má byť úsek D4 Rovinka - Ketelec spolu s úsekom R7 Ketelec - Dunajská Lužná - Holice.

Cesta, ktorú túžobne očakáva okolie Bratislavy: R7 je pripravená na otvorenie (Zdroj: Topky.sk/Maarty)

Úsek meria dokopy takmer 30 kilometrov a pôvodne ho mali otvoriť ešte na jar. Na nedostatky v projekte však upozorňoval minister dopravy Andrej Doležal. Rýchlostná cesta R7 umožní obísť najmä obec Dunajská Lužná, v ktorej sa spájajú viaceré cesty z obcí Žitného ostrova a vytvára tak dopravný uzol s veľkými zápchami v špičke.

Rozostavaná D4R7 má ďalší problém! FOTO Po búrke sa zosunula pôda, časť diaľnice je poškodená

Vzhľadom na to, že ide len o niektoré úseky ciest D4 a R7, zápchy sa presunú bližšie k Bratislave. Dopravná situácia by sa mala zlepšiť v budúcom roku, keď by mal byť hotové aj ďalšie úseky diaľnice D4 (obchvat Bratislavy) a rýchlostnej cesty R7.

Časť D4R7 otvoria už
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ami Communiciation Slovakia)

Časť D4R7 otvoria už
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ami Communiciation Slovakia)

"Dlhoočakávaná rýchlostná cesta R7 bude v nedeľu odovzdaná do užívania slovenskej verejnosti. Na odovzdanie do prevádzky 29,7 km (25,2 km na R7 a 4,5 km na D4) s 22 mostmi a križovatkami v Rovinke, Dunajskej Lužnej a Šamoríne ostáva iba prestrihnúť pásku. Rýchlostná cesta R7 prinesie rýchlejšie, bezpečnejšie a pohodlnejšie dochádzanie domov nielen pre ľudí žijúcich na Žitnom ostrove, ale aj pre tranzitnú dopravu," informoval Ivan Zich z Ami Communication. 

Otvorenie rýchlostnej cesty R7
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ami Communiciation)

Obchvat Bratislavy za približne miliardu eur sa stavia ako projekt verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt). Koncesionár ju má postaviť a bude ju 30 rokov prevádzkovať, za čo mu bude štát platiť počas 30 rokov splátky.

Projekt zahŕňa stavbu 27 kilometrov dlhého diaľničného úseku D4 medzi Jarovcami a Račou a približne 32-kilometrového úseku rýchlostnej cesty R7 medzi Prievozom a Holicami.

 

Viac o téme: OtvorenieVýstavbaDiaľnicaD4R7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu