Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Počasie zaútočí v plnej sile! FOTO Pozor na výstrahy: Hrozia vysoké teploty, silný vietor aj búrky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovensko môže v sobotu miestami potrápiť silný vietor, horúčavy i výskyt búrok s krúpami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého stupňa.

Vysoké teploty očakávajú meteorológovia v okresoch Veľký Krtíš, Lučenec, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Gelnica, Košice mesto a Košice-okolie, Trebišov, Vranov nad Topľou, Michalovce a Sobrance. Maximálna teplota vzduchu tu môže dosiahnuť 33 stupňov Celzia. SHMÚ vydal pre tieto okresy výstrahu prvého stupňa, keďže očakávaná teplota nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, no pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká.

Aktualizované 16:19 V okresoch Banská Bystrica a Brezno platí výstraha 2. stupňa pred povodňami

SHMÚ vydal výstrahu druhého stupňa pred prívalovou povodňou pre okresy Banská Bystrica a Brezno. „Vzhľadom na prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch,“ varuje ústav. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovať. SHMÚ varuje pred prívalovými povodňami a povodňami z trvalého dažďa aktuálne aj v okresoch Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Čadca, Námestovo, Tvrdošín, Ružomberok a Liptovský Mikuláš. V týchto okresoch platí momentálne výstraha prvého stupňa.

Počasie zaútočí v plnej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aktualizované 15:50 SHMÚ zvýšil miestami výstrahu pred vetrom a búrkami, varuje aj pred povodňami

SHMÚ zvýšil v okresoch Ilava, Púchov a Považská Bystrica výstrahu na druhý stupeň pred búrkami. V okrese Nitra na druhý stupeň zvýšil výstrahu pred silným vetrom. Ústav zároveň aktuálne vydal výstrahy pred prívalovou povodňou či povodňou z trvalého dažďa v okresoch Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Čadca, Námestovo, Tvrdošín, Ružomberok a Liptovský Mikuláš. Do 17.00 h platí výstraha pre južné okresy stredného a východného Slovenska pred vysokými teplotami. Tie tu môžu dosiahnuť až 33 stupňov Celzia.

Počasie zaútočí v plnej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)


Zoznam okresov, v ktorých vypukne tropické PEKLO: Víkend v znamení výstrah a búrok


Pozor na vysoké teploty i vietor!

SHMÚ varuje, že vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Silný vietor, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu, očakávajú v sobotu meteorológovia v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom a Košickom kraji. SHMÚ preto vydal výstrahu prvého stupňa. Táto rýchlosť vetra totiž predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Počasie zaútočí v plnej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ varuje aj pred vetrom na horách, nad pásmom lesa, v Banskobystrickom, Žilinskom a Prešovskom kraji. Tu platí výstraha prvého stupňa pred vetrom, ktorý môže dosiahnuť krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. Predstavuje to potenciálne nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Búrky s krúpami

Meteorológovia varujú na väčšine územia Slovenska aj pred výskytom búrok s krúpami. Pre Žilinský, Banskobystrický, Prešovský, Nitriansky, Košický a Trenčiansky kraj preto SHMÚ vydal na sobotu výstrahu prvého stupňa. S búrkami môžu byť podľa meteorológov spojené krátkodobé, no intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny zrážok dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Rovnako je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a môže dôjsť aj k stekaniu vody zo svahov či zatápaniu pivníc a podchodov.

Počasie zaútočí v plnej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ zároveň na sociálnej sieti informuje, že studený front už spôsobuje výrazné rozdiely v teplote vzduchu. Kým na juhu stredného Slovenska je až 33 stupňov Celzia (Bušince), na severe len 11 stupňov Celzia (Čadca). „Veľké rozdiely sú aj v rámci západu územia - na Považí a severe Záhoria 11 až 13 stupňov, na juhovýchode Podunajskej nížiny 32 stupňov Celzia. Podobne sa ochladzuje aj na východe, na severe väčšinou 13 až 20 stupňov (krajný východ ešte 30 stupňov, napríklad Medzilaborce), no na ostatnom území 26 až 33 stupňov Celzia,“ spresnili meteorológovia.

Veľmi veľké rozdiely sú podľa SHMÚ aj na Spiši. Stanica Reľov má 13 stupňov, Hrabušice 27 a Spišské Vlachy takmer 30 stupňov Celzia. Studený front postupuje smerom na juhovýchod, postupne sa tak výrazne ochladí na celom území a zosilnie aj vietor. „Už vznikajú aj búrky, ojedinele môžu byť aj intenzívne, najmä v oblastiach pred frontom, kde je ešte teplo,“ varuje ústav.

Piatok bol zatiaľ najteplejším dňom

Najteplejším dňom tohtoročného leta bol zatiaľ piatok 10. júla. Meteorológovia totiž prvý raz v tomto roku zaznamenali teplotu cez 35 stupňov Celzia, a to na stanici Senica (35,3 stupňa Celzia). Blízko tejto hranici bola aj stanica Mužla (34,7 stupňa Celzia). Išlo však len o krátkodobé výrazne oteplenie. Aktuálne počasie na Slovensku totiž začína od severozápadu ovplyvňovať teplotne výrazný studený front. Informovalo SHMÚ na sociálnej sieti.

Počasie zaútočí v plnej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Studený front v priebehu soboty prejde cez územie Slovenska ďalej na juhovýchod a ukončí krátku sériu tropických dní. „Teplotný skok bude už v sobotu veľmi výrazný, v niektorých lokalitách južného a východného Slovenska teplota do večera klesne aj o 15 stupňov Celzia,“ spresnil SHMÚ. Meteorológovia upozorňujú, že v súvislosti so studeným frontom sa môžu vyskytnúť na Slovensku aj intenzívne búrky. Sprevádzané môžu byť prudkým dažďom, krúpami a silným vetrom, najmä na strednom a východnom Slovensku. „Dážď či prehánky sa však postupne vyskytnú na väčšine územia,“ poznamenal SHMÚ.

Kompletnú PREDPOVEĎ nájdete na predpovede.sk >>

Viac o téme: VietorHorúčavyBúrkyMeteorológoviaVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu