Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Počasie ako na hojdačke: Východ sa stabilizoval, okres Revúca vyhlásil mimoriadnu situáciu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BARDEJOV – Situácia po nedeľňajšej (28. 6.) povodni v obciach Becherov, Zborov a Chmeľová v okrese Bardejov, v ktorých vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity (SPA), je stabilizovaná. Tretí SPA v nedeľu vyhlásili aj v obci Jedlinka na toku Jedlinka a v obci Varadka na toku Ondava. V pondelok ho starostovia jednotlivých obcí znížili na druhý stupeň.

"Voda začala klesať už včera (v nedeľu 28. júna, pozn. TASR). Bola to taká voda, že starí ľudia hovorili, že také niečo si nepamätajú. Najviac škôd spôsobila na poľných obecných cestách a samotnom toku, ktorý spravuje Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). Predbežná tonáž kameňov bola vypočítaná na 350 až 400 ton, že nám bude treba na spevnenie tokov, pod mosty a podobne. Dnes robíme zabezpečovacie a záchranné práce," uviedol starosta Becherova Jozef Gmiterko s tým, že voda zaplavila pivnice približne desiatich domov.


Najlepšiu predpoveď počasia nájdete na predpovede.topky.sk.


Ako ďalej povedal, ľudia prišli o úrodu i zvieratá. Škody nateraz nevyčíslili. Vodu z pivníc odčerpávali obecní dobrovoľní hasiči. V obci dúfajú, že sa podobná situácia nezopakuje, lebo tok nie je v najlepšom stave.

V obci Zborov, cez ktorú preteká potok Kamenec, z ktorého voda zaplavila jednotlivé obce, je situácia rovnako stabilizovaná. "Voda už opadla, takže situácia je pokojná," skonštatoval starosta Zborova Ján Šurkala s tým, že stále sú však v strehu, keďže Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy.

V okrese Revúca vyhlásili mimoriadnu situáciu

Mimoriadna situácia platí od pondelka od 13.00 h pre celý okres Revúca. Vyhlásil ju krízový štáb po tom, ako v nedeľu (28. 6.) podvečer postihli viaceré miesta v okrese silné prívalové dažde, pričom vážne poškodili cestu druhej a tretej triedy.

 Ako uviedol prednosta Okresného úradu v Revúcej Peter Balogh, najvážnejšie búrka poškodila cestu druhej triedy medzi Muráňom a Prednou Horou. "Táto cesta je úplne uzatvorená, pričom ľudia, ktorí na Prednej Hore pracujú alebo tam bývajú, sa tam dostanú po ceste, ktorá vedie cez Muránsku planinu. Rovnako tadiaľ môžu prechádzať aj záchranárske zložky," uviedol. Obnova tejto cesty môže trvať aj niekoľko mesiacov.

"Zhruba polkilometrový úsek treba postaviť nanovo," dodal. Poškodená je aj cesta tretej triedy do obce Muránska Zdychava. Cesta je tam však prejazdná v jednom jazdnom pruhu. Keďže popri ceste tečie rozvodnený potok Zdychava, situácia sa môže ešte zmeniť. "Obnova tejto cesty môže trvať aj niekoľko týždňov," doplnil prednosta. Škody zatiaľ nevyčíslili, pôjde však o vysoké sumy. Už krátko po búrke začal pracovať na Zdychave bager, ktorý čistí a upravuje koryto potoka.

Viac o téme: PovodnePočasieBardejovZborovChmeľová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu