Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Premiér Matovič odcestoval na stretnutie V4: Špeciálna delegácia! Tridsiatim deťom splnil sen

Stretnutie premiérov V4 Zobraziť galériu (4)
Stretnutie premiérov V4 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

BRATISLAVA – Predseda vlády SR Igor Matovič odcestoval v piatok do Varšavy, kde sa zúčastní na stretnutí premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Pred summitom sa Matovič v rámci prvej návštevy Poľska vo funkcii bilaterálne stretne s poľským premiérom Mateuszom Morawieckym, informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

Premiér sa rozhodol, že na tejto pracovnej ceste ho budú sprevádzať aj špeciálni hostia. Ide o tridsať detí zo slovenských detských domovov, ktorým splnil veľký sen. „Poletia prvýkrát lietadlom a prvýkrát pôjdu do krajiny mimo Slovenska,“ napísal premiér na sociálnej sieti. 

Premiér Matovič odcestoval na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

Špeciálna delegácia

Vzal ich so sebou na oficiálnu návštevu Poľska ako členov jeho delegácie. „Sú to deti, ktoré sa aj počas korony mimoriadne snažili, a preto si zaslúžia maličkú odmenu - v čase našich oficiálnych rokovaní, budú oni trošku Varšavu spoznávať,“ napísal. Deti sprevádza riaditeľ domova, ktorý sám v domove vyrastal podobne, ako ďalší poslanec OĽaNO Ján Herák. 

Premiér Matovič odcestoval na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

Stretnutie s premiérmi V4

Matoviča s predsedami vlád Českej republiky Andrejom Babišom a Maďarska Viktorom Orbánom privíta ich poľský kolega Morawiecki i prezident Andrzej Duda. Ústrednými témami stretnutia budú viacročný finančný rámec Európskej únie na roky 2021-27 a fond na obnovu, ktorý má členským krajinám Európskej únie pomôcť opätovne naštartovať ekonomiky postihnuté pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

Šéfovia vlád sa budú venovať aj situácii v súvislosti s migráciou a ďalším aktuálnym európskym otázkam. Pri tejto príležitosti Babiš formálne odovzdá rotujúce predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke Poľsku, informuje úrad českej vlády. Poľsko sa ročného predsedníctva v zoskupení oficiálne ujalo 1. júla. Premiéri krajín V4 sa naposledy osobne stretli 11. júna v Lednici v Českej republike. Lídri vtedy podporili spoločný postup EÚ v súvislosti s krízou spôsobenou pandémiou koronavírusu, pričom zdôraznili spravodlivosť, čo sa týka prerozdeľovania prostriedkov z fondu.

Viac o téme: SummitPremiériIgor MatovičAndrej BabišV4Viktor OrbánMateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu