Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Babišove výroky k explóziám v muničných skladoch sa vracajú pred súd

Predseda vlády ČR Andrej Babiš
Predseda vlády ČR Andrej Babiš (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRNO - Najvyšší súd vracia kauzu, v ktorej Imex Group žiada po štáte odškodnenie 15 miliónov korún kvôli výrokom Andreja Babiša (ANO) po explóziách vo Vrběticích na Zlínsku. Firma tvrdí, že ju poškodili. Pražské súdy žalobe nevyhoveli, Najvyšší súd ale po dovolaní firme čiastočne vyhovel a vec vrátil na ďalšie konanie Obvodného súdu pre Prahu 2. V tlačovej správe to dnes uviedol hovorca Najvyššieho súdu Petr Tomíček.

Zbrojári konkrétne žalovali ministerstva obrany a vnútra za to, že podľa nich neustrážila dôverné informácie z vyšetrovania, a Babiš ako minister financií ich potom v televíznom programe podľa firmy prekrútil a zverejnil. Imex tvrdil, že výroky zásadne poškodili povesť firmy, ktorá si vrbětické sklady prenajímala.

Obvodný súd pre Prahu 2 aj Mestský súd v Prahe žalobu označili za neopodstatnenú. Podľa prijímať rozhodnutie nemožno na vyhlásenia verejných činiteľov v médiách ani na predchádzajúce neformálne toky informácií z ministerstiev aplikovať zákon o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci. Firma proti rozhodnutiu podala dovolanie.

Viac o téme: ExplóziaMuničný skladSúd Andrej Babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu