Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Súdna rada má výhrady voči rušeniu odmien sudcov

Kandidátky na predsedu Najvyššieho súdu SR (zľava) Jana Bajánková, Ivetta Macejková a Soňa Mesiarkinová
Kandidátky na predsedu Najvyššieho súdu SR (zľava) Jana Bajánková, Ivetta Macejková a Soňa Mesiarkinová (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Súdna rada SR má výhrady voči vládnemu návrhu novely zákona, ktorá má zrušiť odmeny pre sudcov a prokurátorov. Členovia súdnej rady nesúhlasia ani s tým, aby parlament prijal právnu normu v skrátenom legislatívnom konaní. Zhodli sa na tom na pondelkovom zasadnutí.

Súdna rada namieta voči zrušeniu odmien, okrem tých, ktoré sa dávajú lektorom v justičnom vzdelávaní a v príprave budúcich sudcov. Rada podporuje zrušenie príplatkov k nemocenskému poisteniu, výhrady však má k zrušeniu príplatku k náhrade príjmu. "Zrušenie príplatku k náhrade príjmu by už znamenalo, v zmysle ústavného poriadku ako aj medzinárodných štandardov, zásah do sudcovskej nezávislosti, a preto súdna rada odporúča, aby Národná rada SR takú úpravu neschválila," uvádzajú členovia.

V bodoch, s ktorými súdna rada súhlasí zároveň požaduje, aby boli len dočasnými opatreniami. Ich účinnosť by sa mala podľa rady pravidelne, po roku, preverovať. Súdna rada si je vedomá ekonomických a sociálnych dôsledkov pandémie koronavírusu. Chápe nutnosť operatívnych opatrení v čase pandémie, ale podobné zákonné úpravy treba podľa nej predložiť v rámci odbornej diskusie vo vnútri sudcovského stavu.

"Sudkyne a sudcovia ako vykonávatelia štátnej moci totiž nemôžu byť iba objektom zákonodarných iniciatív vlády. Ústavné postavenie ich predurčuje na plnohodnotných účastníkov tvorby takých zákonov a iných právnych predpisov, ktoré sa bytostne týkajú riadneho, nezávislého a nestranného výkonu spravodlivosti," podotkli členovia rady.

Výhrady voči zrušeniu odmien a príplatkov k náhrade príjmu a nemocenskému sudcov má aj Združenie sudcov Slovenska, združenie Za otvorenú justíciu a aj takmer 200 sudcov. Vláda SR minulý týždeň na svojom rokovaní prijala návrh novely, ktorá má zrušiť odmeny pre prokurátorov a sudcov ako súčasť ekonomických opatrení v boji s pandemickou situáciou.

Viac o téme: SudcoviaOdmenyNovela zákonaSúdna rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu