Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vláda opäť rokuje: Druhá vlna KORONAVÍRUSU na Slovensku nie je, Sulíkovo kilečko prešlo

Na snímke vľavo predseda vlády SR Igor Matovič a vpravo podpredseda vlády SR a minister financií SR Eduard Heger Zobraziť galériu (11)
Na snímke vľavo predseda vlády SR Igor Matovič a vpravo podpredseda vlády SR a minister financií SR Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Balík opatrení na podporu podnikateľského prostredia, viacero materiálov z dielne ministerstva práce či krátkodobý plánovací dokument zahraničnej politiky SR na tento rok. Aj o týchto témach má v stredu rokovať vláda. Počet prípadov koronavírusu včera na Slovensku stúpol, druhá vlna tu však nie je. Ministri sa vyjadrujú aj k záverečnej práci Borisa Kollára.


KORONAVÍRUS Matovič zvolal na brífing celé konzílium: Obchody sa otvoria už túto nedeľu!


VIDEO Premiér Igor Matovič s ministrami počas prestávky v rokovaní vlády

Galéria: 26. rokovanie vlády

13:44 Vláda odvolala poslankyňu Petru Krištúfkovú z funkcie splnomocnenkyne vlády pre podporu rodiny a sociálnu pomoc. Krištúfková o to požiadala sama, po tom, čo sa prevalila informácia, že dovolenkovala na Kočnerovej jachte. 

13:22 Vláda skončila rokovanie. Premiér Matovič by sa mal vyjadriť aj k diplomovke Borisa Kollára. V koalícii je napätie a koaliční partneri žiadajú, aby Kollár vyvodil zodpovednosť. 


Viac k téme si prečítajte TU >>


13:01 Premiér Matovič ani teraz neodpovedal na otázky ohľadom diplomovky Borisa Kollára. „Otázke sa nevyhýbam, rovnako ani kolegovia. Dnes vám na to odpoviem, ale nie na tejto tlačovke,“ povedal Matovič s tým, že novinárov vopred upozornili na to, že tlačovka je len k téme schválených opatrení ministerstva hospodárstva, kvôli čomu prerušili rokovania. 

12:50 Gastrolístkom zvoní umieračik

Matovič sa vyjadril aj na adresu gastrolístkov. „Gastrolístky zatiaľ žijú, ale ich čas sa kráti, na jeseň im zazvoní umieračik,“ povedal. Schválený balík Lex korona ráta s tým, že si zamestnanci budú môcť vybrať, či chcú stravné lístky, alebo peniaze na účet.

Vláda opäť rokuje: Druhá
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:36 „Ak si niekto myslí, že štát vyrába pracovné miesta, tak je na omyle,“ povedal premiér Igor Matovič. Táto úloha spočíva podľa neho na pleciach podnikateľov. Cieľom je zjednodušiť podnikateľské prostredie a odbúrať byrokratickú buzeráciu.

12:29 „Nekončíme, pokračujeme ďalej,“ uviedol s tým, že dúfa, že sa im podarí o pár mesiacov prijať aj druhý balíček opatrení. 

Vláda opäť rokuje: Druhá
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:27 Sulík na úvod povedal, že je to pre neho najkrajší deň od zavedenie daňovej reformy v roku 2004. „Snáď sa nám podarí presvedčiť aj časť opozičných poslancov. Ideme do toho, na svete je vyše sto opatrení,“ uviedol na úvod rozžiarený Sulík. 

Vláda opäť rokuje: Druhá
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/R. S. )

12:20 Korekčný mechanizmus na rok 2020 sa nebude uplatňovať

Vláda vyhlásila výnimočné okolnosti. V dôsledku toho sa nebude uplatňovať korekčný mechanizmus vo forme výdavkového limitu na aktuálny rok, ktorý bol schválený v januári. Na návrh ministerstva financií to schválil vládny kabinet.

12:08 Ministerstvo hospodárstva informovalo o lex korone aj na sociálnej sieti. 

Vláda opäť rokuje: Druhá
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook)

11:56 Sulíkovo kilečko prešlo, podnikateľské prostredie zlepší viac ako 100 opatrení

Kabinet premiéra Igora Matoviča schválil s pripomienkami viac ako 100 legislatívnych zmien, ktoré by mali zlepšiť podnikateľské prostredie a pomôcť naštartovať slovenskú ekonomiku po pandémii ochorenia COVID-19. Zákon z dielne ministerstva hospodárstva, označovaný aj ako lex korona, by mal byť schválený parlamentom na najbližšej schôdzi v skrátenom legislatívnom konaní.

Vláda opäť rokuje: Druhá
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:45 Novým štátnym tajomníkom rezortu práce bude Boris Ažaltovič

Novým štátnym tajomníkom ministerstva práce bude od 1. júla tohto roka Boris Ažaltovič. Táto funkcia bola doteraz dlhšie neobsadená po odchode Jozefa Mihála. Ažaltovič od marca po nástupe novej vlády pôsobil na ministerstve práce vo funkcii generálneho tajomníka služobného úradu. Na tejto pozícii ho od 1. júla nahradí Karol Zimmer.

Ažaltovič v minulosti pracoval na Ministerstve spravodlivosti SR aj na Ministerstve vnútra SR. Okrem toho pôsobil aj v spoločnostiach C.A.S. Consulting, Gratex International, Gesamtkunstwerk a Foundation.

11:06 Minister financií Heger predložil do vlády návrh na vyhlásenie výnimočných okolností súvisiacich s pandémiou a zrušenie povinnosti dodržať v tomto roku strop na verejné výdavky. 

10:45 V súčasnosti je podľa neho je dôležité, aby ľudia, ktorí prichádzajú zo zahraničia, najmä z epidemiologicky menej bezpečných krajín, rešpektovali nariadenia hlavného hygienika. Pripustil, že sa vláda zaoberá aj možnosťami sprísniť dohľad ich pohybu na Slovensku. „Zatiaľ je to v štádiu riešenia, v každom prípade mobilní operátori posielajú takýmto ľuďom v zahraničí upozorňujúce SMS,“ dodal. Prípadné sprísnenie režimu závisí podľa Krajčího od zodpovednosti Slovákov. „Ak budeme zodpovední aj naďalej, myslím si, že môžeme ostať v súčasnom režime uvoľnení,“ povedal.

10:43 O sprísnení opatrení sa podľa Krajčího zatiaľ neuvažuje. „Môžem však uistiť, že každý deň situáciu vyhodnocujeme s konzíliom odborníkov,“ uviedol.

Počet nových prípadov KORONAVÍRUSU včera prudko vzrástol (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:39 Premiér Igor Matovič sa k Borisovi Kollárovi a jeho záverečnej práce nechcel pred rokovaním vlády vyjadriť. Spraviť by tak mal až po rokovaní. 

10:27 Minister práce Milan Krajniak reagoval na Kollárovu diplomovku. Na všetky otázky opakoval jednu vetu. „Myslím si, že pán predseda Kollár včera ukázal oficiálny výstup z toho testu, ktorým sa oficiálne hodnotia práce a myslím si, že výstup bol v poriadku,“ povedal. 

Minister Krajniak v prípade diplomovej práce stojí za Kollárom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:20 Krajčí sa ku Kollárovi nevyjadril, Gröhling až po vláde

„Naozaj nemám naštudovanú túto problematiku, neviem sa k tomu vyjadriť,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí k diplomovke Borisa Kollára. Minister školstva Branislav Gröhling sa chce k téme vyjadriť až po vláde.

Vláda opäť rokuje: Druhá
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjeô)

10:13 Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský jasne povedal, že ak sa preukáže, že práca Borisa Kollára je plagiát, mal by odstúpiť z postu predsedu parlamentu. 

10:10 V karanténe je aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová

Vláda opäť rokuje: Druhá
Zobraziť galériu (11)

10:09 Druhá vlná na Slovensku zatiaľ určite nie je

Minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval, že v prípade siedmich ľudí v Čadci šlo o dohľadávané kontakty na základe predchádzajúcich podozrení. Ide prevažne o baníkov, ktorí sa nakazili v oblasti Karviná a Sliezsko a mali isté kontakty. „Podobne prišli baníci z týchto oblastí aj do Revúcej,“ povedal Krajčí s tým, že na Slovensku druhá vlna ešte určite nie je.

Sulík predloží vláde desiatky zmien

Minister hospodárstva Richard Sulík má kabinetu predložiť súbor desiatok zmien na zlepšenie podnikateľského prostredia, ktorý sa bude dať rýchlo zrealizovať a bude rozpočtovo neutrálny. Má ísť o rušenie najrôznejších výkazov, povinnosti mať vyvesený reklamačný poriadok či vylepenú nálepku označujúcu zákaz fajčenia. Pripravoval ich dlhodobo, dohodla sa na nich už aj koaličná rada.

Vláda opäť rokuje: Druhá
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Do normálu sa vrátia aj sociálne dávky

S postupným uvoľňovaním protiepidemiologických opatrení sa má vrátiť do normálu aj postup pri priznávaní a poskytovaní štátnych sociálnych dávok. Napríklad v oblasti poskytovania dávky v hmotnej núdzi bude opäť platiť povinnosť odpracovania 32 hodín mesačne. Vyplýva to z nariadenia vlády o niektorých opatreniach v oblasti sociálnych vecí, rodiny a služieb zamestnanosti, ktorú tiež prerokuje kabinet. Rezort práce vláde navrhuje, aby sa novým štátnym tajomníkom ministerstva stal od 1. júla Boris Ažaltovič. Táto funkcia bola dlhodobo neobsadená po odchode Jozefa Mihála.

Ažaltovič momentálne pôsobí na ministerstve práce vo funkcii generálneho tajomníka služobného úradu. Na tejto pozícii ho má nahradiť Karol Zimmer. V minulom roku na Slovensku porušilo 758 zamestnávateľov zákaz nelegálneho zamestnávania tým, že u nich pracovalo "načierno" 1617 ľudí. Počet nelegálne zamestnaných osôb medziročne klesol o 853. Vyplýva to zo Správy o stave ochrany práce a o činnosti orgánov štátnej správy v oblasti inšpekcie práce v roku 2019, ktorú kabinetu rovnako predkladá rezort práce.

Viac o téme: Igor MatovičBoris KollárKoronavírusRokovanie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu