Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Búrky opäť útočia: Niektoré obce zaplavilo, padali stromy a hasiči stavajú protipovodňové bariéry

Vytopená obec Zobraziť galériu (8)
Vytopená obec (Zdroj: HaZZ)

BRATISLAVA – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na búrky. Výstraha prvého stupňa platí vo štvrtok od 12.00 do 20.00 h pre celé územie Slovenska. SHMÚ o tom informoval na svojej webovej stránke.

Aktuálny výskyt búrok na Slovensku:

Búrky opäť útočia: Niektoré
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky s úhrnmi 20 až 40 milimetrov a nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu. Sprievodnými javmi môžu byť prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov. Na východe Slovenska očakávajú meteorológovia búrky aj v piatok (19. 6.) popoludní.

Búrky opäť útočia: Niektoré
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

<< Viac o počasí sa dozviete na webe Predpovede.sk >>

 

Aktuálne búrky vyčíňajú aj na severe Slovenska

Búrky sa presunuli na sever Slovenska. Sprevádzané sú predovšetkým výraznými zrážkami. Na severe Slovenska sa napríklad vplyvom výrazný zrážok rozvodnili niektoré toky. Tok Veselianka v Oravskej Jasenici a Kamenec v Bardejovskej Dlhej Lúke aktuálne dosahujú úroveň 1. povodňového stupňa.

1. povodňový stupeň dosiahla aj Handlovka v Prievidzi, no tá aktuálne začala opadať. Zatopená je aj Žilina. Búrky aktuálne vyčíňajú ešte vo Zvolene, v Turzovke, v okolí Martina, Sniny a Hnúšte. Ako informuje Severe Weather Slovakia na sociálnej sieti, keďže sa takmer vôbec nepohybujú, prinášajú prívalové zrážky.

V Nitrianskom kraji zasahovali hasiči

V súvislosti s búrkovou činnosťou za uplynulé dni narástol počet výjazdov hasičov k technickým udalostiam. V sobotu si ich pomoc vyžiadali obyvatelia obce Belá, kde bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity po prívalových dažďoch. Hoci sa situáciu podarilo dostať pod kontrolu, včerajšia búrková činnosť spôsobila ďalšie komplikácie.
Po vytrvalom daždi zasiahla jeden z domov prívalová vlna, ktorá sa doňho valila z okolitých polí. Postupne začala voda zaplavovať aj ďalšie rodinné domy a pivnice.

Búrky opäť útočia: Niektoré
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: HaZZ)

Z Krajského riaditeľstva HaZZ v Nitre bol do obce vyslaný bager, ktorým hasiči vykopali priekopu na odkláňanie vody mimo zastavaného územia. Vďaka efektívnej spolupráci profesionálnych hasičov s členmi okolitých DHZ sa podarilo vybudovať tiež provizórnu bariéru z vriec na usmernenie dažďovej vody. Vo večerných hodinách sa na okresnom krízovom štábe rozhodlo, že pomocné práce v obci nebudú viac potrebné, nakoľko nehrozili ďalšie búrky. Hasiči sa neskoro večer vrátili na svoje základne.

Búrky opäť útočia: Niektoré
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: HaZZ)

V súvislosti s nepriaznivým počasím zasahovali hasiči v Nitrianskom kraji aj pri odstraňovaní popadaných stromov, a to v lokalitách Plášťovce a Želiezovce.

Búrky opäť útočia: Niektoré
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: HaZZ)

Povodne v Nitrianskom kraji (Zdroj: HaZZ)

 

Počas búrok sa objavili aj povodne

Počas včerajších intenzívnych búrok sa opäť objavili aj bleskové povodne. Tie zasiahli hlavne juh Slovenska, kde sa tvorili nové a nové búrky. V Dudinciach včera podvečer spadlo počas jednej hodiny až neuveriteľných 48 mm zrážok. To predstavuje 48 litrov vody na meter štvorcový.

Ráno zase voda zaplavila sídlisko Západ vo Zvolene. Ulice a cesty v niektorých častiach pripomínajú Benátky.

Viac o téme: PovodneVietorBúrkyMeteorológoviaVýstrahySHMÚDudince
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu