Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ešte si nevydýchneme: V miestach s výskytom lokálnych búrok sa očakáva vzostup vodných hladín

Hasiči odstraňujú následky povodní na východnom Slovensku Zobraziť galériu (3)
Hasiči odstraňujú následky povodní na východnom Slovensku (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Vzostup hladín vodných tokov na území Prešovského kraja očakávajú vodohospodári i naďalej. Ako informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák, žiadne ďalšie samosprávy na východnom Slovensku však zvýšenú povodňovú aktivitu nehlásia.

"Rýchly vzostup hladín bol zaznamenaný na vodných tokoch Cirocha, Nechvaľka, Udava a Kolonička," uviedol k situácii počas noci zo soboty na nedeľu Bocák s tým, že hydrologická situácia sa zhoršovala aj v povodí rieky Laborec nad mestom Humenné. Intenzívna zrážková činnosť spôsobila mierny vzostup hladín na prítokoch severnej časti povodí Tople a Ondavy v okresoch Bardejov, Svidník a Stropkov.

Ešte si nevydýchneme: V
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook - Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Oproti sobotňajšiemu večeru (20. 6.) však tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásila len obec Bertotovce v okrese Prešov. Naopak, zníženie na druhý stupeň ohlásila obec Podolínec v okrese Stará Ľubovňa. Ako povedal starosta obce Bertotovce Anton Leššo, najvyšší stupeň povodňovej aktivity vyhlásili z dôvodu pretrvávajúcich zrážok a zvýšeniu hladín na všetkých troch vodných tokoch pretekajúcich obcou. "Zničilo to brehy, ale obec nezatopilo," spresnil.

Hasiči odstraňujú následky včerajších
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

"Dnes bolo použitých na stabilizácie svahov ďalších 3700 ton lomového kameňa," doplnil Bocák k práci vodohospodárov, ktorí okrem sledovania vývoja hydrologickej situácie zasahujú v rámci zabezpečovacích prác po povodniach i v teréne. "Znižovanie povodňových prietokov sa darí eliminovať prostredníctvom vodných stavieb Starina, Ružín, Domaša či Zemplínska Šírava, ktoré zachytávajú a akumulujú vody z výdatných zrážok," uzavrel.

Viac o téme: ZáplavyPovodneSlovenskoPrešovský krajSlovenský vodohospodársky podnikVzostup hladín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu