Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Pellegrini prezradil svoje budúce kroky: Problémom pre neho môže byť parlament, tvrdí Kollár

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (5)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Diskusia o vytvorení samostatného poslaneckého klubu prípadnej novej strany Petra Pellegriniho po jeho odchode zo Smeru-SD je nateraz predčasná, uviedol Pellegrini. Priestor na prípadné zriadenie poslaneckého klubu vidí na septembrovej schôdzi parlamentu. Pellegrini cez týždeň oznámil, že odíde zo Smeru-SD. Nasledovať ho budú aj ďalší súčasní poslanci Smeru-SD.

"Pre mňa pravdepodobne rozhodujúci bude september, keď by sa mohlo v parlamente dohadovať o vzniku klubu, a tam tie počty môžu byť úplne iné," povedal počas týždňa Pellegrini. Zatiaľ nekonkretizoval mená kolegov, ktorí by sa mohli pridať do jeho novej strany. Podľa vlastných slov by bol rád, kedy sa spoločne postavili pred médiá v najbližších dňoch. Verí, že v nasledujúcich mesiacoch bude záujemcov stále viac.

Podporu Pellegrinimu doteraz vyjadrili napríklad poslanci Smeru-SD Ján Ferenčák, Matúš Šutaj Eštok či Richard Raši, Peter Žiga a Peter Kmec. Dlhodobo s ním spolupracovala aj Denisa Saková, ktorá svoje rozhodnutie oznámi čoskoro. Podobne sa vyjadrili aj Ľubica Laššáková či Erik Tomáš. Pellegrini by tak v prípade ich vstupu do jeho novej strany mal dostatok poslancov na vytvorenie klubu.

Pellegrini prezradil svoje budúce
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poslanecké kluby sa zvyčajne kreujú na ustanovujúcej schôdzi parlamentu po voľbách. Vytvoriť nový klub môžu poslanci aj v priebehu funkčného obdobia, musia však o to požiadať a musí im to podľa rokovacieho poriadku odsúhlasiť Národná rada (NR) SR. Na vznik klubu je potrebných najmenej osem poslancov. Ak ich počet klesne pod túto hranicu počas volebného obdobia, klub zanikne.

Parlament ho asi neodobrí

Ak podpredseda parlamentu Peter Pellegrini spolu s ďalšími poslancami požiada o vytvorenie poslaneckého klubu, Národná rada (NR) SR mu pravdepodobne nevyhovie. Myslí si to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), ktorý to povedal v rozhovore. Je to podľa neho nekorektné voči voličom strany, ktorí poslancov do parlamentu zvolili. Kollár povedal, že k tejto otázke by sa musela zísť koaličná rada.

"Nie je bežné, že sa počas volebného obdobia vytvárajú nové kluby," skonštatoval Kollár s tým, že poslanci dostanú mandát v politickej strane a tie si vytvoria kluby. "A tieto delenia, to už neprešlo voľbami, je to už len odtrhnutie. Je to nekorektné voči voličom pôvodnej materskej strany, čiže je dosť pravdepodobné, že klub nevytvoria," priblížil Kollár, ktorý si myslí, že NR SR Pellegrinimu neumožní vytvoriť klub.

Boris Kollár na prvej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Zriadenie nového klubu by nepodporil predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. "Príde mi to nefér, kandidovali za inú stranu, a teraz sa zrazu tvária, že sú nová strana," reagoval. O postoji celého klubu by sa museli dohodnúť s poslancami hnutia. Šipoš dodal, že poslancov, ktorí opustia svoj pôvodný klub, by vyzval, aby sa vzdali mandátu.

Podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí) zatiaľ nepovedal, či by zriadenie klubu Pellegriniho podporil. Tvrdí, že rokovací poriadok vytvorenie klubu pripúšťa. "Preskupovanie síl aj počas volebného obdobia je prirodzené v demokracii," podotkol. "Ja osobne som za dodržiavanie pomerov síl, ktoré vyšli z volieb," povedala predsedníčka poslaneckého klubu Anna Zemanová (SaS) s tým, že ak by takáto situácia nastala, rokovať o tom budú v klube.

Pellegrini cez týždeň oznámil, že odíde zo Smeru-SD. Nasledovať ho majú aj ďalší súčasní poslanci Smeru-SD. Priestor na prípadné zriadenie poslaneckého klubu vidí na septembrovej schôdzi parlamentu. Ak chcú poslanci vytvoriť nový klub v priebehu funkčného obdobia, musia o to požiadať a musí im to odsúhlasiť NR SR. Na vznik klubu je potrebných najmenej osem poslancov. Ak ich počet klesne pod túto hranicu počas volebného obdobia, klub zanikne.

Pellegrini prezradil svoje budúce
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pellegrini vylúčil spoluprácu s ĽSNS

Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini vylúčil spoluprácu jeho budúcej novej strany s ĽSNS. V nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike uviedol, že je to jediná strana, s ktorou dopredu vylučuje spoluprácu. Ako tvrdí, ostatné je otázkou budúcnosti.

Budúci týždeň plánuje predstaviť ľudí, ktorí s ním odchádzajú zo Smeru-SD. Pellegrini poukázal, že dobrý ohlas na svoj odchod má nielen od niektorých poslancov Smer-SD, ale aj z regiónov. To, kto ho podporí, však konkretizovať bližšie nechcel. Poznamenal, že zo strany odchádza, lebo si s Robertom Ficom (Smer-SD) nevedel predstaviť ďalšiu spoluprácu.

Jeho nový politický projekt zatiaľ názov nemá, podľa neho to však nemusí byť ani nič prekvapivé. Poznamenal, že v strane sa budú nachádzať "skúsení politici v kombinácii s mladými tvárami." Na otázku, či sa jeho odchodom neroztriešti ľavica, uviedol, že "sa uvidí, čo povedia voliči a čo si vyberú, či sa bude podpora deliť alebo sa presunie k jednému politickému subjektu." On sám nevníma, že by niečo trieštil. Ako doplnil, chce robiť "poctivú sociálno-demokratickú politiku". Zároveň potvrdil, že v septembri ponúkne svoju funkciu podpredsedu parlamentu. Okrem toho bude mať snahu vytvoriť aj poslanecký klub.

Pellegrini prezradil svoje budúce
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podpredseda parlamentu pri príležitosti blížiaceho sa ročného výročia inaugurácie prezidentky SR Zuzany Čaputovej označil ich vzťahy za "mimoriadne korektné a veľmi otvorené". Podľa neho prezidentka vždy dodržala slovo. Poukázal na to, že prezidentka vypĺňa aj medzeru tam, kde to predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) v tejto situácii nezvládol.

Ako tvrdí, pozitívne vnímal kroky prezidentky, keď išla navštíviť firmy na južnom Slovensku, či to, že sleduje ochranu životného prostredia a problémy s vodou. "To sú veci, kde jasne ukázala vláde, že by nemala meditovať len o rúškach a zdravotníckych veciach, ale mala by sa pozrieť na ekonomické problémy, ktoré nám hrozia," dodal Pellegrini.

Viac o téme: Poslanecký klubBratislavaSlovenskoNR SRBoris KollárPeter PellegriniJuraj Šeliga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu