Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO Zaplavilo už aj prvú obec na Slovensku! Búrky budú pokračovať, varovanie meteorológov

Na snímke krúpy na tráve v Košiciach 27. júna 2019. Zobraziť galériu (7)
Na snímke krúpy na tráve v Košiciach 27. júna 2019. (Zdroj: reprofoto:Facebook-Obec Víťaz)

BRATISLAVA/VÍŤAZ - Predpoveď počasia znova mnohých Slovákov nepoteší. V utorok totiž hrozí výskyt búrok s krúpami. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal preto výstrahu 1. stupňa pre všetky kraje. Platí od 11.00 do 20.00 hodiny. Bude aj poriadne veterno.

Prečítajte si aj: Ničivé búrky v Česku! VIDEO Olomoucký kraj v zajatí vody, záplavy zabíjali a pustošili krajinu

SHMÚ upozorňuje, že s búrkami môžu byť spojené krátkodobé, no intenzívne lejaky s úhrnom zrážok 20 až 30 milimetrov a nárazom vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Pri búrkach je podľa meteorológov možný aj prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch. Môže dôjsť aj k stekaniu vody zo svahov, zatápaniu pivníc či podchodov.

FOTO Zaplavilo už aj
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto:shmu.sk)

Búrky narobili škody

Počasie vyčíňalo už začiatkom týždňa. Situácia po búrke v obci Víťaz v okrese Prešov je podľa starostu obce Jána Balogu momentálne pokojná. V pondelok večer tam po krátkej a intenzívnej búrke voda z miestneho potoka zaplavila rodinné domy a záhrady.

Hrozivý pohľad: Občania na facebookovej stránke obce zverejnili viacero fotografií.
Zobraziť galériu (7)
Hrozivý pohľad: Občania na facebookovej stránke obce zverejnili viacero fotografií.  (Zdroj: reprofoto:Facebook-Obec Víťaz)

"Nad obcou Široké bola prietrž mračien, odtiaľ prišla prívalová vlna. V niektorých miestach sa vylial potok. Dotklo sa to približne 20 rodinných domov alebo záhrad. Následky búrky si odstraňovali ľudia sami a pomáhali aj dobrovoľní hasiči," uviedol Baloga s tým, že voda na obecnom majetku škody nespôsobila.

"Škody na súkromnom majetku si budú ľudia riešiť individuálne s poisťovňami," doplnil starosta. Podľa operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove hasiči z Prešova ani z Behároviec na mieste nezasahovali.

FOTO Zaplavilo už aj
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: reprofoto:Facebook-Obec Víťaz)

"Zasahovali tam členovia Dobrovoľného hasičského zboru z obcí Víťaz, Široké a Ovčie. Po tom, ako pomáhali v obci Víťaz, presunuli sa do obce Široké, kde bola taktiež potrebná ich pomoc,“ povedal operačný dôstojník.

Viac o téme: ZáplavyPočasiePredpoveďSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu